Пране на ръка

• 9 575
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
====== всичките си ги пера на ръка както и сутиените, но за последните мисля, че скоро ще ги пусна в пералнята, ей така, за науката  Laughing
Науката е измислила  Wink протектори за сутиени от различен тип, като за мен най-предпазващи са от този тип. Разгледай снимките, да видиш как точно се слага, вътре има още една сфера и така изобщо не се разваля формата им. За тънките материи/копринени/дупчести също има измислени торбички и какво ли не, но дори и в калъфка за възглавница да ги слагаш, пак ще си е ок.  Peace

# 31
Не споря. Който иска да пере на ръка, нека го прави. Те някои хора даже и не перат, но и това си е тяхно право. Аз просто се чудя.

А някои не искат, но им се налага на някой етап от живота. Може авторът/ката на темата да е от тях.

# 32
  • София
Има ли рискове при миялната? Не ползвам, ама скоро ще имам, та да знам. Ако е на същия принцип, няма проблем- което не оцелее, не е било моето  Mr. Green
Дървени и алуминиеви неща не стават. Дървото се надува /изпробвано/, алуминият не знам защо. По-некачествените чаши може да се надерат или да изчезнат шарки от чиниите, но не ми се е случвало за години употреба.
По темата, нищо не пера на ръка. Ако нещо не става за пералня или съдомиялна, значи не е за у нас.
Майка ми беше скандализирана за дрехите на бебето, дори легени ми подари, но не поддадох. На 60 и отгоре градуса бебешките дрехи се изпират много по-добре отколкото ако ги търкам, убедена съм.

# 33
  • Ямбол
Има ли рискове при миялната? Не ползвам, ама скоро ще имам, та да знам. Ако е на същия принцип, няма проблем- което не оцелее, не е било моето  Mr. Green

Има някои чудесии, които не се мият в миялна. Може и шарки да ти изчезнат.
Как пък да не им треперя на шарките. Като изчезнат чудо голямо.

И с дрехите е така - нищо не пера на ръка. Съсипала съм много хубави шалове и някои пуловери, но не ми е жал. Има други.

# 34
Не споря. Който иска да пере на ръка, нека го прави. Те някои хора даже и не перат, но и това си е тяхно право. Аз просто се чудя.

А някои не искат, но им се налага на някой етап от живота. Може авторът/ката на темата да е от тях.
Не го отричам. И аз като Човечето, от пране на ръка в такива периоди, за които казваш,  така ми е втръснало, че сега нищо не пера на ръка.

# 35
Прах на ръка като студентка (5г.) после бях на квартира в София, там работех и ходех на обществена пералня повечето си дрехи.
Абсолютно всичко пера в пералнята, с изключение на сака и деликатни дрехи, които давам на химическо. От както живея в Англия не съм имала случай дреха да боядиса друга (дори от най-евтините магазини), но разделям на светки и тъмни, някои бели ги пера отделно с препарат за яркост. Копринени, кашмирени, вълнени, дантелени пера на ръчна програма без центрофуга със студена вода и Перзил. Сутиени, чорапогащи - както са писали по-нагоре - с протектори. Прането на ръка е трудоемко и отнема много време.
Имам чаршафи от сатен, на дъщеря ми са шарени с маниста и кристали и тях пера по същия начин в пералната.
Не знам как шарка на каквото и да е било може да избледнее или изчезне, ако се пере на ниска температура и кратка програма, ако дрехите са добро качество.

Относно миялните - има неща, които не се слагат вътре наистина и трябва да се измият на ръка. Ножовете по принцип губят острота, дизайнерски мастършефски ножове се мият на ръка, както и определени метали, пластмаси и т.н. Но у нас това е малка част от костния порцелан, стоманените прибори и т.н. които мием в машината.

Има инструкции на всеки продукт как се почиства - аз ги чета и следвам и досега само съсипах едни бамбукови дъски за рязане, които бяха ниско качество така или иначе.

В нашено семейство се възмолзваме от прогреса на техниката максимално, нямаме време, а и качеството на уредите ни харесва и ако трябва да се върнем в миналото в това отношение не бихме го направили.

# 36
На нас след като ни съсипаха едни сака (в различни химически), а други ни ги върнаха неизпрани, вече си ги пускаме и тях в пералнята. Палта също. На програмата за вълна излизат перфектни, без да им се нарушава фасона.
Мъжът ми го откри това като рискува с едно негово, иначе и аз не бих се осмелила  Mr. Green

# 37
Ако нашето химическо ми съсипе нещо трябва да ме компенсират, засега за толкова години не се е случвало да чукна на дърво.
Иначе и аз пускам някои сака в пералнята, но има такива от по-особени материи, които не стават за там. На децата блейзерите за училище също в пералнята - после закачам на закачалка и те си съхнат.
Рядко пера над 40 градуса, трябва да е много мръсно.

Сушилня не ползвам аз. Капризни материи имам доста. Суша на електрически сушилник като скара, в оранжерията.

# 38
Ами не обичам гащите ми да се въртят с дрехите на детето примерно Twisted Evil Не смятам да се оправдавам, просто изреждам моите причини да пера на ръка. Темата не е "за и против прането на ръка". Чак пък "всеки луд с номера си", малко е грубичко.

+ 1 Също не обичам бельото ми да се пере с останалите дрехи от семейството ми. То не е голяма философия. Натъркваш сапун, търкаш и изплакваш. После в центрафугата или веднага се мятат навън. Отнема 5 минути.

# 39
И какво?  Държите легени в банята си и накиснати гащи?

В баните ми всичко е прибрано по шкафове, обичам красива баня без натурии. Само кърпите и помпичките за гел и лосион за ръце са ми отвън.

Леген имам само за прибиране на дрехите от пералната и малък леген, който е прибран за извънреден случай.
Лично аз нямам 5 минути за пране, че и със сапун. Не разбирам с какво едни гащи са чак толкова по-мръсни от кални футболни чорапи например (тези вече ги пера отделно). Сменям своето бельо 2 пъти на ден - с един чифт спя, с друг изгарвам работния ден  Joy
Както Не се сърди човече каза, толкова химия в перилните препарати 100 % дезинфекцират.
Дрехи като се сменят всеки ден и не се замърсяват значително не виждам защо трябва да се притрисам чак толкова, особено като се поддържа и добра лична хигиена.

Последна редакция: пт, 28 апр 2017, 16:03 от Stardust@

# 40
То не е голяма философия...
А още по-никаква е просто да ги метна в пералнята. Не съм попадала досега на никаква логична причина, която да ме убеди, че това нещо е вредно или опасно. Затова го намирам за излишно.

# 41
При пране на ръка чудесно се захабяват дрехите. 

# 42
+1  Peace особено със сапун.

# 43
Освен това не се изплакват добре като при машинно пране, и остатъците сапун/препарат може да довлекат неприятни последици за кожата.

# 44
Сапун в твърдата му форма не ползвам. Вие за какво го ползвате?

Общи условия

Активация на акаунт