Какви неща ви правят впечатление?

• 85 966
  • 947
  •   1
Отговори
# 870
  • Ямбол
От тази тема забелязах, а и в други след това, че потребителят тинити като че ли трупа постове.
Някак си силно впечатление ми прави.

# 871
  • София - Рим и обратно
Прави ми впечатление повсеместната диалектна реч, която звучи отвсякъде, навсякъде и буквално те залива в София. Чувствам се малцинство в родния си град.

# 872
Прави ми впечатление повсеместната диалектна реч, която звучи отвсякъде, навсякъде и буквално те залива в София. Чувствам се малцинство в родния си град.
Оф, и аз и аз.  Tired
Много е неприятно,  между другото винаги съм се чудила как преподават учителите БЕЛ в провинцията, примерно думи като" тоз", "таз",  ги няма в учебниците, не четат ли, че се казва   "този" и "тази ".

# 873
  • Ямбол
ТАТКОВИНА
 Славейков веднага да се засрами.

# 874
Какво ми цитираш стихотворения,  в съвременния български няма такова нещо. И аз дете имам и тя по читанка и буквар учи, да ти покажа страниците? Wink

# 875
Оф, и аз и аз.  Tired
Много е неприятно,  между другото винаги съм се чудила как преподават учителите БЕЛ в провинцията, примерно думи като" тоз", "таз",  ги няма в учебниците, не четат ли, че се казва   "този" и "тази ".

Четат, е, и? Българите в чужбина не всичките престават да говорят на бъларски с децата си, само защото четат, че учебниците им са на чужд език. Та така и българите в България не си сменят езика (варианта, диалекта) само защото в учебника пише друго. Скоро случайно попаднах на думата "сюрме", търсих, рових и се оказа прост "райбер". Хайде по този повод да не произнасям повече никога "райбер"  Wink

# 876
  • Ямбол
Какво ми цитираш стихотворения,  в съвременния български няма такова нещо. И аз дете имам и тя по читанка и буквар учи, да ти попитам страниците? Wink
Какво значи да ми попиташ страници?  newsm78 Mr. Green
А, коригира се. Просто в разговорната, неофициалната реч някои думи и изрази се съкращават. И понеже много разбираш чужди езици, ще дам пример с What's.

# 877
Примерите са от различен порядък - стихотворението на Славейков е художествен текст, при това от време, когато  езикът не е нормиран. Езикът на учителя обаче, както и този в учебника - извън художествените произведения - следва да е съобразен с правилата.

# 878
Оф, и аз и аз.  Tired

Ми е така:
Тоз уикенд ще ходиме на пикник. Ще си носиме храна, ще ядеме на поляната, после ще играеме на различни игри. Вечерта ще се прибереме с тоз автобус, който ни докара таз сутрин. А в понеделник като отидеме на училище, ще разказваме на тез, които не дойдоха. Другата седмица пак ще се поглезиме, нали така  Wink!

# 879
  • Ямбол
Примерите са от различен порядък - стихотворението на Славейков е художествен текст, при това от време, когато  езикът не е нормиран. Езикът на учителя обаче, както и този в учебника - извън художествените произведения - следва да е съобразен с правилата.
Вероятно учителят по БЕЛ се съобразява, но пък претенциите на Шантал са, че в провинцията нещо не е наред.

# 880
Не знам дали осъзнават хората, колко смешно ни звучи на нас, но пък и те нямат много избор, като така са ги научили от малки и всички около тях така говорят , включително и учителката.
Колкото и да се съобразява с материала, в къщи и тя сигурно "наготвя и пазари от туй дето продават в магазина"   Wink

# 881
  • Ямбол
Шанталке, чели сме те доста и с доста различен речник. Ще си каже човек, че сега ги учиш правилата за книжовно писане, та да ти правят впечатление.

# 882
Че има учители, които говорят с диалектни особености, включително и в столицата, има. Обаче що за самочувствие трябва да имаш, що за висока самооценка - че ти говориш/пишеш по-правилно от тях, че знаеш правилата по-добре от тях - за да им се подиграваш?

# 883
Тоз, тез, таз, са характерни за Варненския регион.

# 884
Не знам дали осъзнават хората, колко смешно ни звучи на нас, но пък и те нямат много избор, като така са ги научили от малки и всички около тях така говорят , включително и учителката.
Колкото и да се съобразява с материала, в къщи и тя сигурно "наготвя и пазари от туй дето продават в НА магазина"   Wink

Общи условия

Активация на акаунт