10 евъргрийна, free edition, от свекъра (свекървата) - 4

• 113 854
  • 472
  •   1
Отговори
# 195
За свако и вуйчо:

Ако ти имаш сестра, мъжът ти е свако на децата и`.

Ако мъжът ти има сестра- той е вуйчо на децата и`.

А съответно- ти си леля или вуйна.

# 196
Мъжът на сестрата на бащата не е свако на децата, а е чичо Grinning
След като мъжа ми, да речем, има сестра, тя на децата ни е леля, съответно мъжа ѝ им е чичо.
На нас пък ни е зет, защото.... нямам обяснение. Идва в семейството, сигурно, а всички дето идват от мъжки пол са зетьове. Grinning
Свако е мъжа на лелята и то в много крайща на България (ако не във всички). Някъде е и лелинчо, но това наименование не е толкова разпространено. Аз го чух от моя приятел за първи път. Wink)

# 197
На мен вуйчо ми е брата на майка. Жена му ми е вуйна.
Мъжа на сестра ми е свако на детето ми, а тя й е леля.
Брата на ММ е чичо на малката, на мен девер. Неговата жена ми е етърва.
ММ и зет ми /мъжа на сестра ми/ са баджанаци.
Аз съм стринка на племенника на ММ.
Сестра ми е балдъза на ММ, а аз съм такава на нейния мъж.
Сестрата на баща ми ми е леля, мъжа й ми е свако.

хехех това е забавно.

# 198
  • при късмета
За първи път чувам, че вуйчо може да е различен от брата на майка ти.
От едната ми страна е голяма каша в рода, заради голяма възрастова разлика. От моята линия, т.е. от първите братовчеди аз и сестра ми сме най-малки, а на години племениците ни (децата на първи братовчеди, следващото поколение), повечето са по-големи от нас.
Но доста се е изместила темата.

# 199
  • Бургас
Малееее заболя ме главата от тези роднински връзки AnguishedAnguishedAnguished (искам си старите емотиконки пък)

# 200
  • Пловдив
Цитат
За първи път чувам, че вуйчо може да е различен от брата на майка ти.
И аз съм чувала да наричат вуйчо мъжа на лелята, но за мен това е някакво извращение.  Mr. Green
Мъжът на лелята е калеко. Ка-ле-ко. Може и свако или лелинчо/тетинчо, ма тва са някакви другоземски имена, не са нашенски. Wink
Допълвам. Мисля, че свако и калеко са пълни синоними, само че употребявани в различни региони, не се делят според това, чия сестра е лелята. Такова делене на някои места има между лелинчо и тетинчо (в Пернишко, мисля, леля е бащината сестра, тетка е майчината - съответно мъжете им), но не и между свако и калеко.
Вуйчо е братът на майката. Всъщност аз наричам вуйчо и един братовчед на майка ми, така са ме свикнали. И двамата с покойния ми "оригинален" вуйчо са Ивановци, кръстени на общия си дядо, но за мен от малка вуйчо беше братът на майка ми, а вуйчо Ваньо, като пиесата - братовчедът. Всички други братовчеди на майка ми са чичовци, не знам защо.

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 13:39 от Магдена

# 201
Калеко не се използва по цялото езиково землище. В моя край е тетин/чо. Лелята е тета. Нормално е да е така. Нямало е книжовен език векове наред и в различните райони са се използвали различни названия. Аз ги харесвам и ги смятам за богатство на езика. А и имам много роднини, та от опит знам повечето названия от дете.

# 202
  • Пловдив
Така е, да - калеко се използва в Пловдивско, може би и още някъде, но не във всички краища. Село Калековец също е тук. Wink
И аз ги харесвам всички тези названия.

# 203
Калеко не се използва по цялото езиково землище. В моя край е тетин/чо. Лелята е тета. Нормално е да е така. Нямало е книжовен език векове наред и в различните райони са се използвали различни названия. Аз ги харесвам и ги смятам за богатство на езика. А и имам много роднини, та от опит знам повечето названия от дете.
И аз ги харесвам , но не мога да ги запомня , затова винаги питам , когато някой спомене родствена връзка.
то затова сега си говорим и обръщаме на имена само. Няма грешки  Joy
Пена. Коя Пена ? Стрина ти Пена  Mr. Green

# 204
А, стрина синоним на леля ли беше?
Пропуснах да спомена, че в нашия край се използва и чинка – жената на чичото, който е брат на бащата.
Учинайката вече сте я споменали. Синоним е на вуйна.
Бабалък какво беше обаче не си спомням.

# 205
Пропуснах да спомена, че в нашия край се използва и чинка – жената на чичото, който е брат на бащата.
Учинайката вече сте я споменали. Синоним е на вуйна.
Бабалък какво беше обаче не си спомням.
Не зная . Но с такова уточнение , става ясно за коя Пена иде реч-наш...та Пена  hahaha

# 206
Бабалък е тъста тук.Но  имаме  уточнение  за чичо-по-стария  брат е   старко  ,и  старка .Младият брат си е чичо.Свекърът ми бе старко  и се чудех.Вече не се използва мисля,преди 45  години-да.
И всичкото е глупости на търкалета вече,по име си говорят хората повече.Рядко  леля,чичо ,кака.
Чичо и стринка   е двойката.Стрина  и на непозната жена се казва,заради възраст.

# 207
  • Пловдив
Цитат
Стрина се е използвало някога И за нероднинска жена и в този смисъл е синоним на леля, иначе в роднинския смисъл не би трябвало да е синоним.
Освен чинка има и чанка - същото значи, стринка. Майка ми ми е споменавала за приятелка на майка си, наричана навремето от нея (от майка ми) "чанка Тодорка". В същото време майка ми наричаше стринка си "стринка", не "чанка". Не знам защо едното така, а другото иначе.

# 208
  • София
Нямаше ли тема за родствените връзки?

# 209
За мен чичо е лице, с което имаш кръвна връзка, през баща си, а свако/калеко е съпруг на жена, с която имаш кръвна връзка през единия или другия си родител.

Имаше, ето я:

Роднински връзки Някой модератор направо може да ни отреже дискусията и да я закачи там.

Общи условия

Активация на акаунт