Акне след спорт. Защо на мен :(((

• 2 276
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте мами,

Имам въпрос към тези от вас, които са с проблемна кожа. Като цяло след 21-22-годишна възраст започнах да имам сериозни проблеми с кожата, които съм склонна да вярвам , че са хормонални, но изследванията не установиха нищо такова.

Напоследък започнах да спортувам (предимно кардио). Държа да подчертая, че поддържам отлична хигиена, правя си редовно маски, не ползвам евтина козметика. Но откакто започнах да спортувам (вече близо две седмици) кожата ми рязко се влоши. В резултат на по-активна физическа активност е възможно да се покачи хормонът тестостерон, но при мен никога не е бил висок, така че се съмнявам да е това.

Не приемам захар освен под формата на плодове и то в неголеми количества. Само веднъж на десетина дни си правя "мръсен" ден, т.е. ям и неща, които ограничавам по принцип. Позволих си да изям сладолед с шоколад на фунийка, беше не повече от 70-80 грама. Не вярвам да получих всички тези пъпки в резултат само на един сладолед.

Чудя се, възможно ли е в момента в организма ми да тече процес на изчистване от токсините и в резултат на това да се появиха всички тези пъпки? Те са дълбоки и без връх, изключително гадни и не минават много, много, много дълго време. Sad((((

Вече не знам какво да правя, да спра ли спорта, или това е част от процеса на изчистване?

# 1
Не знам какво да те посъветвам, защото не съм имала такива проблеми, но по пътя на логиката - да, според мен е възможно да е изчистване на организма.  
Пиеш ли достатъчно вода? Чай някакъв за детоксикация? Говоря малко на посоки, но е на базата на това, което съм чувала от други хора... И още нещо - пиеш ли някакви добавки за спорта?

# 2
Не, не пия специален чай. Добавки не пия, повечето съдържат много кофеин и не ми действат добре на сърцето.

Пия поне 2 литра вода дневно.

# 3
Моя приятелка имаше подобен проблем. Изписаха й бирена мая, но от нея се пълнее.  Confused

# 4
Бирената мая не ми влияе и не ми помага.
Вярно е, че се пълнее от нея иначе. Ако щеше да ми изчисти кожата, нямаше да се поколебая да я пия, но вече съм пробвала, пила съм месеци наред, единственият ефект беше +3-4 кг.

# 5
Посети дерматолог. Има специални лечебни кремове, които се изписват от лекар в зависимост от проблема.
Има един Акне аут, което не е с рецепта. Може да опиташ.  Peace

# 6
Посещавала съм дерматолози, ползвала съм антибиотици, кремове и какво ли не. Не смятам да си давам парите на вятъра отново.

Питането ми беше конкретно за спорта.

# 7
Единственият начин да се провери,дали спортът причинява проблемите,е да преустановиш известно време.След повторен опит ще стане ясно.И след това ще се мисли за механизма,който причинява това.

# 8
Най-доброто, което може да направиш е да посетиш дерматолог. Иначе ако сама си избираш продукти и неща, само по-зле може да стане и напразно губене на време и пари. Дерматологът ще ти каже най-добре каква е причината и как да действаш.  Peace

# 9
Леле, наистина си доста рязка!
На въпроса иначе - не мисля, че е от спорт, особено след като не приемаш добавки. Сладолед с шоколад - да. Не казваш с какво се храниш, по-скоро каква е обработката на храната - печено, варено, пържено? Салати с каква мазнина?
Къде тренираш? Възможно е да е от средата там.

# 10
Ако става въпрос за акне, то причината е от вътре. Може би има храна, към която има нетолерантност. При изчистване няма акне, а по-скоро нещо като обрив.

# 11
На мен не ми се вярва да е от самата физическа активност.

Ползваш ли някакви кремове за лице/тяло, нещо, което без спорта да не ти е проблем, но да е по-тежко отколкото имаш нужда и в комбинацията с изпотяването да запушва порите? Ако се потиш по време на тренировка, забърсваш ли се - ако да, добре е да си винаги с чиста кърпа, която ползваш само веднъж и след това слагаш за пране. Добре е да взимаш душ след спорта.

# 12
Ами някъде грешиш в мисленето.

Спорта подобрява кожата. Да си увеличиш тестостерона със двуседмичен спорт е смешно   Crazy Увеличеният тестостерон не прави акне. Аз съм с увеличен такъв и никога и пъпка съм нямала. Тестостерона засилва окосмяването, а не акнето.

Нещо в храненето изпускаш.

Пишеш, че си на 22 години. Какво акне? Това е нещо друго. Започни веднага прием на Витамиби Б-комплекс. Липсата на витамини от тази група /изчерпват се бързо при неправилно хранене, проблеми с червата и спорт/ се проявява като младежко акне при хора извън пубертета.

А и принципно всеки с акне трябва да пие Б-комплекс. Бирената мая съдържа повечето от тази група

# 13
Filatelia ,Хич не ми хареса тона ти ,но въпреки това ще ти отговоря.
От 30 години се занимавам със спорт,работила съм с над 500 човека и до сега нито веднъж,няма случай на поява на акне или друг обрив свързан с физическата активност.Спортисти ,които употребяват забранени стимуланти ,почти задължително получават подобни на акне обриви по лицето и /или гърба.
Ако ползваш някакви възстановяващи средства като например протеин или някакви хранителни добавки .....и тн.  закупени от някой фитнес,имай предвид ,че често за "замърсени"със забранени и вредни за здравето продукти.Не един или двама спортисти изгърмяха на допинг контрол купувайки не  проверени хранителни добавки(въпреки ,че и тези които се доставят за националните отбори не са сигурни,както се разбра от случая с щангистите ни.
И миличка лекарите учат по над 10 години ,колкото и да се имаш за компетентна ,едва ли знаеш повече от тях.

# 14
От 30 години се занимавам със спорт,работила съм с над 500 човека и до сега нито веднъж,няма случай на поява на акне или друг обрив свързан с физическата активност.Спортисти ,които употребяват забранени стимуланти ,почти задължително получават подобни на акне обриви по лицето и /или гърба.
Ако ползваш някакви възстановяващи средства като например протеин или някакви хранителни добавки .....и тн.  закупени от някой фитнес,имай предвид ,че често за "замърсени"със забранени и вредни за здравето продукти.

Подкрепям написаното, тъй като и аз се занимавам с физическа активност (включваща и други хора). Затова също попитах дали пие някакви допълнителни неща. Като в случая не говорим за химия за мускули, има много други препарати, било то за сваляне на килограми или просто протеини. Да не говорим, че огромна част от хората не си признават, че ги пият, a не разбирам защо... 

Такъв тип пъпки са обикновено израз на проблем вътре в организма, за който трябва да се намери източника. За много хора това означава години наред да се правят изследвания и да се търси причината.

Тук във форума повечето бихме могли да те посъветваме може би по отношение на козметиката, но няма как да знаем какво влияе така на тялото ти. А само козметика за външно ползване няма да ти помогне в случая. Поради тази причина изказваме предположения на базата на това, което сме виждали и чували.

Общи условия

Активация на акаунт