За проблемите в училище и още нещо...

• 42 854
  • 366
  •   1
Отговори
# 105
ДБТ- Домашен бит и техника Simple Smile
При нас карат по "учебника", който съдържа и материали.

# 106
  • София
the wishmaster, Laughing и на мен ми се е случвало.
Според мен това са полезни занимания. В днешно време толкова много деца не могат да си вържат обувките и да си намажат филия, а да си зашият копчето е направо немислима задача.
А онези кабинети по трудово ги няма вече, изчезнаха през 90-те.
Сегашното "трудово" е едно голямо нищо. Според мнозинството родители е измислен предмет за развлечение (а игрането не телефоните си е баш развлечение), след 2-ри клас децата масово не носят материали, няма база за практически занимания. Поне уборки на двора правят от време на време.

# 107
О, в 5 клас вече са много учени и имат Технологии и предприемачество. Та, младите предприемачи са надували сапунени балони.

# 108
  • София
А аз си спомням, че по някогашното Трудово обучение пирографирахме разни дървении, имахме менгемета, на които обработвахме разни елементи, но плетене не си спомням.  Simple Smile А в големите класове ни водеха на някакви МУЦ-ове или ПУЦ-ове и са ни пускали да работим и на струг, включително. В обикновено СОУ.

# 109
А да, верно, по едно време правеха бюджети и т.н. ...голямо предприемачество, да  Tired По едно време щерката се оказа с 3 за годината по това "нещо" защото го водеше една изкукала баба с прозрачно боди, но пък бивша общинарка. Доста време зяпахме дневника заедно, за да разберем защо е сложена тази оценка, но отговор нямаше. Явно съм блокирала кофти спомените  ooooh!

# 110
  • София
orchid, тогава СОУ-тата бяха ЕСПУ-та, след това станаха СОУ-та, а сега са само СУ-та Simple Smile
Физическото също се промени. От 1-ви до 4-ти клас рядко има учители по физическо. Началните учителки едвам смогват да се преоблекат за часа и повечето дори не го правят. В натъпканите училища салонът не стига. Гимнастическите уреди ги сполетя съдбата на кабинетите по трудово. Истинско постижение е, ако учителят по физическо наложи да се играе с екип. Редовият час е 10-ина минути загрявка и после с топката на двора. И пак цъкащи по телефоните деца. Осмели ли се да се оплаче учителят по физическо, повечето родители ще кажат "Какво пък толкова, нали физическото е за развлечение, нека се развличат децата, вместо да се се морят с изтощителни упражнения".

Последна редакция: вт, 30 май 2017, 16:45 от мюмла

# 111
Защото нашето целодневно не е като хората, затова
Целодневно значи уроци разпределени през деня, а с достатъчно време за спорт, занимания и хоби...съблекални и душове, спортни зали, зали за постановки и т.н., библиотеки за подготовка...стол, който не е в мазето и не мирише странно и да имаш поне час за нормален обяд...
Това къде е?
Има тема за образ. системи по света и у нас и там може да се прочете, че дори и да има някои от тези компонента в някои чужбини, то не е навсякъде и изцяло така.  Peace

# 112
О, в 5 клас вече са много учени и имат Технологии и предприемачество. Та, младите предприемачи са надували сапунени балони.
Joy Joy                                                                                                                                               
orchid, тогава СОУ-тата бяха ЕСПУ-та, след това станаха СОУ-та, а сега са само СУ-та Simple Smile
Откакто въведоха това СУ- винаги като го чуя и прочета го свързвам със Сульо /респективно- Пульо/ bowuu 

Колкото до това, че преди се е учило в събота и затова е имало по-малко часове дневно- мога да кажа, че аз съм учила през 80-тте и нямам спомен да съм имала 7 часа в пети клас.

# 113
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако се разровя в гардероба на мама ще намеря всичките си стари бележници  Mr. Green и тези на братята ми.
петдневната учебна седмица се въведе в АЕГ-Видин 83-84  Blush
повече от 6 часа не сме имали никога  Peace

това СУ много ме дразни  Blush
за София е даже смешно "Уча в СУ "Св. Климент Охридски!" - казано от ученик в началния курс примерно   Crazy

# 114
Аз си спомням, че по трудово правехме палачинки. И това с пирографа го помня да - беше много приятно.
Не знам за Домашния бит, но по Информационни технологии играят на игри. Та и това е голямо "учене" Няма лошо де - хубаво е да имат предмети, които са пълнеж, за да разтоварят малко, но е добре да се погледне и материала, който буквално им се излива в главите всеки ден по важните предмети и кой разбра, кой не - продължаваме напред

п.п. А защо училищата от СОУ станаха СУ?

# 115
 Mr. Green защото не са общообразователни  Peace

# 116
Mr. Green защото не са общообразователни  Peace

А какви са тогава  newsm78
Значи до миналата година са били "общообразователни", а от тази година не са. Променили са името, а учебниците и системата на учене останали същите. Голяма промяна направи Кунева за "дългия" си престой на министерския пост  ooooh!

# 117
 Mr. Green Не си права.  Hug Добави графа "Похвали" в бележника.  Whistling

Когато я определиха за министър прочетох хубав виц  Blush

Цитат
Какво да очакваме от новата министърка на образованието?
Как какво? първо ще закрие 1 и 2, а после и 3 и 4 клас.

На което моят синковец се възмути: Прецакал съм се! вече съм в трети клас!

# 118
Mr. Green Не си права.  Hug Добави графа "Похвали" в бележника.  Whistling

Похвали ли  ooooh! - е това беше най-важната реформа, която трябваше да се направи в нашето образование. Браво на нея
Помня, че се коментираше нещо за това да се добавят оценки за дисциплината, но не разбрах дали се прие. Не, че е лошо, като идея де  Rolling Eyes

Когато я определиха за министър прочетох хубав виц  Blush

Цитат
Какво да очакваме от новата министърка на образованието?
Как какво? първо ще закрие 1 и 2, а после и 3 и 4 клас.

На което моят синковец се възмути: Прецакал съм се! вече съм в трети клас!

Laughing Laughing

На мен пък ми хареса изказването на Волен Сидеров, когато предложиха Кунева за министър на образованието /нали преди години я гласяха за министър на правосъдието/. В едно интервю каза, че г-жа Кунева е готова и главен мюфтия да стане, ако й предложат  
Joy Joy Joy Joy

# 119
Трудово обучение си беше това, което е - труд. Ходеше се на опитно поле (май) може и да съм забравила. Помня, че учителката, която ни обясняваше за работата по полето, изтъкна полезността й с факта, че Демис Русос свалил не знам си колко кила като копал в градината си  Grinning.
Иначе аз се научих в часовете по трудово освен другите неща, да пробивам дупки на ей такава бормашина - http://adler-turbo.bg/fu251.png

На мен ми е много странно съкращението СУЧЕМ, пълна тъпотия.

А графата с похвалите май по предложение на един ученик се случи.

Общи условия

Активация на акаунт