МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 646
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
В темата много се е говорило за дебелите кори на Мулинекс, но у дома коричката на хляба е на почит и много си харесваме хлябовете. Пълнозърнестият го пека на най-ниската степен, обаче белият го слагам на най-високата. Машината е голяма /Мулинекс 5000, за 1500 г./, но е с един реотан и немалко прозорче. Хлябът се опича чудесно без да опре в прозорчето и да остане суров. Това се постига с точното количество и съотношение на продуктите. В интерес на истината не съм опитвала хляб, печен от друг Мулинекс, освен от нашия и не мога да направя сравнение с др. машини на същата марка. На доста места съм носила хляб и винаги се е харесвал много. Кората е по-дебела, но не е корава, а е приятна. Знам ли, може нашият Мулинекс да е изключение от правилото.

# 106
  • София
  • Мнения: 12 006
И моят мулинекс /за 1500гр. с 2 бъркалки/ не прави корава кора, а приятна.

# 107
  • Мнения: 2 391
В темата много се е говорило за дебелите кори на Мулинекс, но у дома коричката на хляба е на почит и много си харесваме хлябовете. Пълнозърнестият го пека на най-ниската степен, обаче белият го слагам на най-високата. Машината е голяма /Мулинекс 5000, за 1500 г./, но е с един реотан и немалко прозорче. Хлябът се опича чудесно без да опре в прозорчето и да остане суров. Това се постига с точното количество и съотношение на продуктите. В интерес на истината не съм опитвала хляб, печен от друг Мулинекс, освен от нашия и не мога да направя сравнение с др. машини на същата марка. На доста места съм носила хляб и винаги се е харесвал много. Кората е по-дебела, но не е корава, а е приятна. Знам ли, може нашият Мулинекс да е изключение от правилото.
Вела, Моля за рецептата Ви.

# 108
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
Не разбрах коя рецепта да дам, за бял хляб или за пълнозърнест. Машината ми е за 1500 г. След като свърши с печенето поддържа топлината 1 час. Оставям хляба след това да постои още 30-40 мин. и едва тогава го вадя. За това време не става влажен, но коричките омекват и бъркалките излизат по-лесно.

Използвам шарлан, кафява захар и хималайска сол, но могат да се заменят с традиционните продукти. Лъжиците са ми от машината малката е 5 мл, а голямата 15 мл.

Ето рецептите:

Скрит текст:
Бял хляб - максимална доза

405 мл. вода
10 г. прясна мая
4 г. л. шарлан
2,5 г. л. кафява захар
2,5 м. л. хималайска сол
750 г. бяло брашно
Програмата за основната рецепта е 3 ч. и 25 мин. Най-силно препичане на коричката. Понякога добавям след сигнала подправки по желание или сушени домати, маслини и пр.


Пълнозърнест хляб с брашно Грахам - максимална доза

515 мл. вода
12 г. прясна мая /може и 14, зависи от маята и брашното/
4 г. л. шарлан
2,5 г. л. кафява захар
3 м. л. хималайска сол
150 г. бяло брашно
750 г. пълнозърнесто брашно грахам

Програмата за пълнозърнест хляб е 3 ч. и 47 мин. Най-слабо препичане на коричката. Понякога след сигнала добавям семена. С тиквени и слънчогледови семена става разкошен.


# 109
  • София
  • Мнения: 3 035

Топлинната обработка не е ли противопоказна за шарлана?

# 110
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
Полиненаситените мазнини са най-много при шарлана и студенопресованите масла, затова са полезни за директна консумация. Имат по-ниска точка на горене от рафинираното олио, но не са подлагани на химическа обработка. Затова предпочитам шарлан пред обикновено олио.

Избирам една от двете злини - химически обработени рафинирани мазнини или окислени полиненаситени. Разчитам на това, че бабите и дядовците ни едно време са ползвали масло, добито в  маслобойна, а не рафинирано.

Иначе най-добрият вариант за печене е кокосовото масло и сериозно се замислям, дали да не го ползвам и за хляба. Вече съм заменила с него кравето масло.

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 19:03 от Вела

# 111
  • Мнения: 24 562
2,5 г. л. кафява захар  - това са две лъжици и половина от по 15мл, ако правилно съм разбрала? Не сладни ли хлябът с толкова захар? Поне на мен ми идва сладък ако слагам повече от чаена лъжичка, във всички рецепти от книжката на Мулинекса захарта ми идва много (вярно че моята е по-малка но пак ми се вижда че ще е сладко с толкова захар).
Иначе от кората на хляба и аз нямам оплаквания - не е тънка, но не е и някаква груба и твърда. Тънка става само на програмата за хляб за сандвичи, заради което и не я използвам, аз си я обичам и си я ям с удоволствие.
Със семки наистина става много вкусно, отначало си мислех че ще остават сурови и слагах само отгоре, но откакто пробвах да добавям в тестото, рядко пропускам да сложа, обикновено слънчогледови.
Кокосово масло не съм пробвала в печива, би било интересно как ще се получи с него. Надявам се да споделите опит, след като го изпробвате.

# 112
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
На нас вкусът на хляба ни харесва. В рецептата, която ползвам за пърленки и хлебчета слагам на 900 г. брашно 2 г. л. захар и 1,5 г. л. сол и вкусът отново ни харесва.

# 113
  • Мнения: 2 391
Мерси много. Ще се опита. chef Hug

# 114
  • Мнения: 1 734
Здравейте!След дълго ровене из интернет реших да попитам тук дали някой знае от къде мога да изтегля инструкция и рецепти на български за този модел MOULINEX HOME BREAD BAGUETTE OW6101
 

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 15:20 от Димана_78

# 115
  • София
  • Мнения: 12 006
Здравейте!След дълго ровене из интернет реших да попитам тук дали някой знае от къде мога да изтегля инструкция и рецепти на български за този модел MOULINEX HOME BREAD BAGUETTE OW6101
 
На мулинекс не намирам на български. Мисля, че това ще ти свърши работа, модела е същия. Мулинкес се продава вече под името Тефал, но мисля, че само в името е разликата.

# 116
  • Мнения: 1 734
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ Благодаря!А дали има някъде качена книжка с рецепти за този модел?

Последна редакция: нд, 27 авг 2017, 15:19 от Димана_78

# 117
  • София
  • Мнения: 3 035
Днес, не по мое желание, мога да покажа какво се получава, когато не се извадят бъркалките преди печенето. Машината е Силвъркрест от великденската промоция.

# 118
  • София
  • Мнения: 12 006
Ехеее и аз не си вадя бъркалките /не е силвъркрест/, но чак такива хралупи нямам. Вижда се нещо като разпукан процеп с кръгче накрая /където е била оста/ и толкова. От снимката се вижда, че бъркалките много залепват за тестото, което не е ок. Не знам само от сама смес ли е или от самата машина. Другото което ми прави впечатление е: как едната бъркалка е в една посока, а другата в съвсем различна? Би следвало да се въртят огледално според мен.

# 119
  • София
  • Мнения: 3 035
В упътването на "твоя" Мулинекс (такъв имам и аз, но стои като резерва заради дървените кори), изрично е казано, че за да се получи по-добро месене, бъркалките трябва да сочат една срещу друга. Освен това, посоките на въртене при Мулинекс са противоположни. При Силвъркрест, Мидеа, Финлукс и др. с две бъркалки, въртенето е в една посока. При тях, за да се омеси по-добре тестото, е желателно бъркалките да са поставени на 90 градуса една спрямо друга. Още в миналата тема казах, че уж незалепващото покритие на бъркалките от великденската промоция на Силвъркрест (Лидл) е гОла вОда, но никой друг не си призна:smiling_imp:.

Общи условия

Активация на акаунт