МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 658
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 3 035
Tова ми прилича на много сбъркана доза на маята. Тестото се е опитало да втаса и за 4-ти път при печенето:astonished: . Вярно, че и при нормално тесто има надигане при печенето, но тук явно е започнало и втори път да надига след сплескването.

  П.С. Каква мая се ползва?

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 09:55 от Mунчо

# 136
  • Мнения: 257
При първия опит за бял хляб маята е на д-р Йоткер, за втория опит са купили някаква френска, но резултатът е горе долу същия. В рецептата количеството е било 1 пакетче за 1кг хляб. Програмата е за пухкав хляб 3ч и 30мин. Нищо пухкаво няма в него Grinning

# 137
  • Перник
  • Мнения: 5 057
При първия опит за бял хляб маята е на д-р Йоткер, за втория опит са купили някаква френска, но резултатът е горе долу същия. В рецептата количеството е било 1 пакетче за 1кг хляб. Програмата е за пухкав хляб 3ч и 30мин. Нищо пухкаво няма в него Grinning

Според мен едно пакетче мая е твърде много. Ако френската е Saf instant, на мен тя ми е любима, но за килограм хляб слагам една малка мерителна лъжичка (тази, която идва с хлебопекарната) и понякога се случва хлябът да опре в капака. Маята на др. Йоткер не ми харесва.

# 138
  • София
  • Мнения: 3 035
Значи, четейки написаното на пакетчетата установяваме, че едно пакетче мая на доктора е за ПОЛОВИН КИЛОГРАМ БРАШНО а френската от 11 гр. пакетчето - О УЖАС, Е ЗА ЕДИН КИЛОГРАМ БРАШНО. Не вярвам рецептата за белия хляб да е била за кило брашно. В момента се меси пълнозърнестият ми хляб също с френската мая. Ще покажа на снимка резултата от 5.5 грама мая на 500 грама брашно смес 50/50 бяло и пълнозърнесто.

# 139
  • Мнения: 24 569
От френската не е ли много половин пакетче за толкова хляб? Аз правя пълнозърнест с 450 грама брашно, от които  100 до 150 са бяло и слагам чаена лъжичка от нея (2 грама или малко отгоре да са). Втасва си чудесно. Всъщност, когато не намеря от френската купувам Йоткер и слагам също чаена лъжичка, не намерих разлика в хляба, така че може би ще стане дори и с малко по-малко.

Относно чуденето как с една и съща рецепта и материали става различно - може да звучи глупаво но уверете се че майка ви измерва правилно продуктите. Много хора като им кажат примерно 200 грама брашно, те отмерват 200 милилитра. На тази снимка със сигурност има нещо много сбъркано в пропорциите, не ми изглежда да е само маята. Тестото добре ли се е оформило в машината, преди да се изпече това нещо?

# 140
  • Мнения: 257
Това е странно също - тестото си е изглеждало добре, на хубава топка. Тя е месила и на ръка и знае как трябва да изглежда. И докато е втасвал се е надул добре и после просто изведнъж - пуф! спихнал. Освен това си има кухненска везна и всичко се тегли на нея колкото трябва да бъде. Освен да пробва пак с някоя друга рецепта, но е доста обезкуражена след 3 провала Sad Мислех си, че поне от книжката рецептата няма как да не се получи.

# 141
  • София
  • Мнения: 3 035
Ето обещаната снимка на почти пълнозърнестото ми хлебче:smiley:



П.С. Една малка мерителна лъжичка от машината с френска мая е около 3.2 - 3.3 грама, мерено с електронна лъжица-везна.

# 142
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 826
В рецептата количеството е било 1 пакетче за 1кг хляб.
хлябът е готов продукт. на него мая не му е необходима. това само за уточнение Laughing
тя се слага според количеството брашно. аз лично слагам една идея повечко мая когато използвам различни от бяло и типово брашна. но си следя процеса втасване.
1 пакетче мая не е мерителна мярка. има пакетчета от 7гр. има и от 11 гр.
очеизвадно е , че ако при еднакви съставки се използва 1 пак. от 7гр. и  1 пак. от 11 гр. мая резултатите ще бъдат различни, а понякога и лоши.
отделно от това според мен има разлика и в "силата" на отделните видове мая. най-силните според мен са  френската и турската (Yova), донякъде и на доктора.
възможно е (пак според мен) да има разлика в крайният резултат ако се използват едни и същи съставки , но в различни машини.

# 143
  • Мнения: 24 569
Ето обещаната снимка на почти пълнозърнестото ми хлебче:smiley:
П.С. Една малка мерителна лъжичка от машината с френска мая е около 3.2 - 3.3 грама, мерено с електронна лъжица-везна.
Много добре изглежда хлебчето.
Относно лъжичката - на Йоткер пакетчетата от 7 грама ми излизат точно 3 чаени лъжички, мерителна лъжичка от 5 милилитра, затова го написах така, излизат да са по малко повече от 2 грама в една. Везната ми мери с точност 1 грам, по-точно от това нямам как да измеря.

# 144
  • София
  • Мнения: 12 006
босилечка Ако искате пробвайте само да омесите и да втасате в машината, а после да опечете в обикновена фурна, за да разберете дали след като машината прави хубаво тесто и то добре втасва, има проблем с програматора и от един момент градусите на програмата не работят адекватно. За маята - гледайте на опаковките за какво количество брашно е.

# 145
  • София
  • Мнения: 3 035
Това, че топката тесто изглежда перфектна в началото не е гаранция, че хлебчето също ще е перфектно. Едно объркване на количеството мая и плачевният резултат е налице. В случая явно става дума за двойно количество мая щом е сложено едно пакетче от френската и то на бяло брашно.

# 146
  • София
  • Мнения: 12 006
Е нали първия път било с на Йодкер маята? Тя е за 500гр. 1 пакетче? Аз не разбрах само бялото брашно колко е било в рецептата?

# 147
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 826
Е нали първия път било с на Йодкер маята? Тя е за 500гр. 1 пакетче? Аз не разбрах само бялото брашно колко е било в рецептата?
много вероятно е да не се прави разлика за какво брашно е това количество мая.
500 гр.  бяло, пълнозърнесто, ръжено  май има разлика. поне така си мисля от моя скромен опит Simple Smile
но пък и не е уточнено на опаковката какво е

# 148
  • София
  • Мнения: 12 006
Указананията на опкаовките на маите са за бяло брашно. При пълнозърнестите и разните "черни хлябове" мисля, че съотношението е друго, но не съм сигурна, т.к. не правя такива хлябове.

# 149
  • София
  • Мнения: 3 035
По-горе съм показал хлебче микс - 250 бяло и 250 пълнозърнесто с 5.5гр. мая от френската саф инстант. Ако беше само бяло брашно, тестото щеше да се размаже по стъклото на капака с толкова мая и евентуално да превтаса.

  П.С. Съветът ми е първите десетина проби да се правят с бяло брашно на програмата за основен бял хляб. Когато се получат 5-6 перфектни самунчета може да почнат експериментите.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 21:41 от Mунчо

Общи условия

Активация на акаунт