МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 99 042
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 178
пробвай да правиш най-обикновен бял хляб докато накрая ти хареса произведението.
използвай стандартната (основна)  или както там се казва програма.
следи си тестото. то ще ти "каже"  какво му е необходимо.
след това премини към друг вид хляб.
добре е описаните проблеми да се показват и със снимков материал. Laughing
 

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 08:36 от 7002_ognob

# 256
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Скрит текст:
Starrydream, точно тази е. Аз се колебаех между Beem и Unold. Последната ме спечели с по-големите размери тесто, които може да измесва. Макар и рядко, у дома се бърка тесто за питки и козунаци. Също така ми е много удобно да правя бял и чер хляб едновременно - единия за децата, другия за мен и мъжа ми Simple Smile
В немски източници пише, че е с нетефлоново покритие казанчето, наричат го Fusion Иначе от сайта на Унолд може да се поръчат допълнителни казанчета и бъркалки с керамични покрития (има линк в немската версия). Аз лично имам лоши впечатления от това покритие. Сестра ми имаше по-малка Unold и казанчето ѝ се надра много бързо от семената в хлябовете.
Защо имаш лоши впечатления?!
Е то от семената...нормално. Аз не ползвам заради този факт. Интересува ме - тази инд. програма - какви са й възможностите? Трябва ми втасване 3-4 часа поне (ще видя какви градуси бяха за кваса, но не са високи), само с едно премесване примерно. Peace
ПП: от техния сайт - цената е доста по-висока от амазон.де (не ми се пита колко ще е едно казанче), но кеф цена няма  Party Sunglasses
Beem - не открих, само мултикукъри по 1000г...аз търся нещо над 1300г
Моето покритие е Fusion (стои едно такова брокатено). Устойчиво е на семена и на многото захар в козуначеното тесто, Мулинекса и от това се издираше зловещо.
Казанчетата в сайта на Unold са по 27 евро, бъркалките бяха по 5-6 евро, но ще излъжа дали за комплект, или за единична бройка. Доставката до Германия беше 5-6Е, а от там до тук ми го превозиха за 3-4лв (бях поръчала само 2 комплекта бъркалки и още една мерителна чашка).
Beem имаше в английския Амазон преди 4-5 години, когато ги проучвах. Недостатък за мен беше едната бъркалка и твърде високото казанче. Второто казанче пък беше кръгло (за сладка и други манджурляци)

# 257
  • София
  • Мнения: 10 738
И сега са Fusion (каквото и да значи). Не разбрах кое те притеснява?
Аз търся полегата кошница, значи Беем отпада. Какви са възможностите на индивидуалната програма?
А за захарта - защо не ползвате пудра захар?

# 258
  • Мнения: 3 429
Здравейте! От известно време чета темите за хлебопекарните и вчера си взех хлебопекарна Тефал,модела е Пейн Дор и снощи пробвахме френския хляб от книжката, но не ми се получи . Отгоре формата е ужасна( не е така хубава като вашите, но това съм го постигнала с честото отваряне на капака. Сега вече знам, че се отваря само докато меси машината!   ) , кората много препечена(степента на препичане 2, по книгата, това явно не е моята степен),  в средата леко тестян ми се видя. Колкото до ножчето за бъркане , не успях да го извадя преди печене( ще вадя тестото, заради ножчето и  ще го връщам в машината, както сте споделили назад в темата). Спазих всичко по рецептата за 750 грама, учудих се, че на 475 гр.  брашно се слага 1 ч. л Мая, което е по-малко от половин пакетче Йоткер  Simple Smile
Огромни благодарности към всички вас за споделеното, беше ми полезно при избора на машина и за да си открия грешките!  
Само цветът, който се получи ме притеснява - вътре хляба е тъмен.
Коригирам се, прикачих снимка
Никога не използвам програмата за френски хляб, заради твърдата кора и  въоще не гледам рецептите от книжката защото понякога превода е неточен.
Потърси в архива рецепти на Дядо Хаджия, Ердинч, Гелева - много много хубави и точни рецепти.
И не слагай толкова много мая. Моя съвет също е да се научиш да правиш хляб на основната програма и тогава да правиш експерименти.
За да ти се получи така грозна кора отгоре, тестото ти е било много твърдо - затова си наблюдавай тестото първите 4-5 минути - ако е много твърдо добавяй кисело мляко, ако е рядко - лъжица по лъжица брашно.  Аз използвам суха мая - на един нормален като тегло хляб слагам не повече от 1 чл суха мая. За да ти е добре тестото ако ползваш бяло брашно трябва на пипане да е мекичко и елестично, но да не лепне. Ако обаче си сложила и пълнозърнесто брашно примерно 30%, трябва леко да маже под бъркалките.

# 259
  • София
  • Мнения: 3 053
 Според мен няма нужда да маже под бъркалките, когато е с пълнозърнесто брашно. Правя хляб с 600гр брашно от които 400 пълнозърнесто и без мазане под бъркалките си става хлебчето. Слагам горната граница на течността, която е дадена в таблицата за съставяне на рецепти на 1-ва стр. - 60% или 360гр. вода. Маята е 3.5гр. суха от френската по 11гр. пакетчето.

# 260
  • на вълнолома
  • Мнения: 189
Най -накрая да се похваля! Втори опит - успешен!
Стана чудесен хляб, с тънка хрупкава коричка и пухкава среда, ухаещ приятно и с прилична форма!  Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile
Рецепта от книжката за 500грама пълнозърнест хляб:
205 мл. вода по  рецепта ( аз сложих затоплено прясно мляко + хладка вода, по 100 мл- с риск да се проваля)
1,1/2 мерителна голяма лъжичка олио
1 мерителна малка лъжичка сол
1,1/2 мерителна малка лъжичка захар
130 гр бяло брашно София мел( тъмносиньо)
200 гр пълнозърнесто Арчар
1 малка мерителна лъжичка суха мая Йоткер
Програмата е 5,за пълнозърнест хляб на Тефал и първа степен коричка. Отварях капака само докато месеше, наблюдавах тестото и се наложи да добавя 2 с. л. хладка вода.

# 261
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
И сега са Fusion (каквото и да значи). Не разбрах кое те притеснява?
Аз търся полегата кошница, значи Беем отпада. Какви са възможностите на индивидуалната програма?
А за захарта - защо не ползвате пудра захар?

Нищо не ме притеснява Simple Smile Просто споделих, че казанчетата на Unold, които са с керамично покритие, са по-лесно раними по мои наблюдения Simple Smile
За индивидуалната програма може да се погледне в ръководството на 51 страница. Много хубаво е описано какви са възможностите за програмиране. Аз лично съм я ползвала да си настроя програмка само за изпичане.

# 262
  • Мнения: 24 761
Достатъчна си е една лъжичка мая, толкова слагам на пълнзърнест хляб от 750 грама, в който има 100 до 150 грама бяло брашно, не повече, от общо 450. (Използвам други мерителни лъжички, не тези на машината, чаената си е стандартно 5 милилитра, не съм мерила дали е точно колкото на машината малката.) Ако сложа цялото пакетче, както пишат че е за 500 грама... сигурно ще тръгне из къщи да ме търси това тесто. И аз като Мунчо не го оставям да се маже под бъркалките, ок си е като консистенция.
Рецептите от книжката на Мулинекс съм пробвала дословно само първите 1-2 хляба, направих един или два бели, на основната програма, колкото да видя точно как да изглежда тестото, после търсих други че тези в книжката са ми с много захар и поне за мен е сладникав хлябът по тях.

# 263
  • Мнения: 3 429
Аз така съм се учила от Ердинч - щом хляба с е истинско пълнозърнесто брашно, тестото трябва  леко да маже под бъркалките, защото трябва да е по-влажно. Такасе получава хубава гладка горнакораи хляб с чудесна консистенция.

# 264
  • Мнения: 24 761
Така е, коричката остава гладка отгоре, а ако е по-стегнато тестото може и да се пукне отгоре, но пък ми стои по-влажен хлябът ако го оставя да се маже леко. Поне на мен това не ми допада, за някой друг може и да не е проблем. След няколко проби човек си установява как му харесва повече. Те и при напълно еднаква консистенция докато се замесва, различните брашна пак дават малко разлика накрая.

# 265
  • Сф
  • Мнения: 5 574
Момичета, след много чудене дали- или, си взех хлебопекарна Morphy Richards 48280. Взех я от ОЛХ, уж нова, но вкутията нямаше мерителна чашка и лъжичка. Гледам ги в нета, че ще ми излязат около 11 лири без доставката и се чудих дали някъде в БГ не мога да намеря такива мерителни лъжички. Искам докато свикна на машината и рецептите да бъда много точно в измерванията.

# 266
  • Мнения: 3 429
Не ти трябват мерителни лъжички - от някакъв магазин за дом потреби си купи набор мерителни лъжички
Аз мога да ти изпратя - лъжичка и мер чашка - ако много искаш да имаш. Пиши ми на лично съобщение
И поздравления за машинката - прави чудесен хляб

# 267
  • Сф
  • Мнения: 5 574
Благодаря ти, мама Тин. Имам набор мерителни чашки и си мислех точно за мерителни лъжички, но не знам дали ще намеря. Утре ще потърся в домашните потреби и, ако не намеря, ще ти пиша.
В старите теми видях няколко момичета, които споделят, че са си я взели, но не видях мнения след няколкомесечно ползване. Мислех да взимам скъпите Панасоник, но ме отказа, че най- големият им хляб е 600гр.

# 268
  • Сф
  • Мнения: 5 574
Първият хляб е готов. Още горещ го разрязох и отвътре е степкан малко. Ще го видя като изстине. Сложих го на средна коричка, но после допичах още 15тина минути, че беше мн бял. Въпрос от серията тъпи- как се вади бъркалката? Толкова е потънала, че трябва да разчупя целия хшяб, за да я извадя.

# 269
  • гр. София
  • Мнения: 4 995
Аз ползвам само мерителна чаша и кухненска везна. За останалото, което не е много си ползвам обикновена чаена лъжичка - тя е 5гр, доколкото знам. Супената е 10. Не правя често хляб, не ми остава време, така че не съм обиграна в мерките. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт