МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 99 026
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 24 761
На основната програма правя всички хлябове!
И бели и типови и пълнозърнести.
И един съвет - ако искате хубавичко да ви се разтяга глутена, слагайте по 1 сл кисело мляко и 1 чл лимонов сок и не повече от 4-5 гр суха мая
Пълнозърнестите си ги правя на програма за пълнозърнест че е по-дълга, но останалото го подкрепям с две ръце. В хляб от 750 грама (пълнозърнест, в който често има и смляно ленено семе и/или шепа слънчогледови семки, които го правят по-тежък) слагам 2-3 лъжици кисело мляко и непълна лъжица оцет, става и с лимонов сок, и двете не се усещат накрая. Хлябът става по-пухкав, а от киселото мляко се запазва мек по-дълго, при мен се яде по 3-4 дни един хляб и си е ок до края. Маята ми е мерителна лъжичка от 5 милилитра, пакетчето от 7г на Йоткер е точно три такива. Втасва си достатъчно и с толкова, въпреки че на това пакетче пише че е за 500 грама брашно.

# 286
  • гр. София
  • Мнения: 4 995
Чета редовно, но почти не пиша. По повод по-горного питане на pitanka аз вчера правих пълнозърнест хляб, програма Пълнозърнест, 1000 гр:
300 мл вода
250 гр бяло брашно
300 гр от лимец
1 чл сол
1/2 чл захар
Олио на око /около 2 сл/
1 пакетче суха мая Йоткер
Докато се месеше тестото сложих малко прясно мляко /може би към 2 сл/, защото ми се видя много твърдо тестото.
Хлябът стана много мек и вкусен. Пекох на средна коричка. Рецептата е от фейсбук група за хляб в хлебопекарна, доизкусурена от мен. Пиша това по повод постовете, че маята е била малко и тн. Може и с 1 пакетче. Аз никога не съм слагала повече от едно, в какъвто и да е хляб 1000 гр.

# 287
  • Sofia
  • Мнения: 691
Момичета,
благодаря на всяка една от вас! Имах нужда да ви изчета!

Все още се чувствам доста смахнато, тъй като чак такъв провал никога не съм претърпявала в кухнята, но... ще ми мине като успея Simple Smile. За съжаление вчера не успях да тествам пак и днес заминавам в командировка, но почивните дни са мои. Ще тествам докато стане. И вече ще я карам смело - ще отварям и ще си гледам какво се случва, както ме съветвате.

Малко обратна инфо - върти си бъркалката, natka. Мъжът ми вчера тества. Казах му, че находката ми ме побърква и той разгледа обстойно всичко. Не съм допуснала грешка там, т.е. казусът ми се заплита..

Afrodita, много полезен пост! Права си всъщност за всичко по отношение на продуктите. Подведох се по думите на мои познати, че при единствено прецизно премерени продукти и изправна машита - затваряш, натискаш копчето и се връщаш да хапваш след съответното време... Няма как да станат нещата без внимание и отношение, поне в началото. По отношение на течността - нямам опит с пекарната, за да тълкувам, но брашното си беше отгоре, направо неразбъркано. Яд ме е, че не снимах, аз бях в шок, но ... следващия път... каквото и да стане, ще бъде документирано!

Вела, всичко беше уж по рецепта, но ... ще се пробвам пак. Факт е и че продуктите могат да те подхлъзнат. И нова везна си купих за всеки случий, за да съм сигурна в грамажа Simple Smile Иначе при мен не знам кое е основната програма. Тефал Pain Dore. Следвах препоръките в книжката - там е ясно - първо действайте с френски хляб. И.. така Simple Smile

peikovaaa, благодаря! Аз не си позволих да отворя капака... Нали от страх да не объркам нещо...  Почвам със замах вече. То след това дето се случи, по-зле не може Simple Smile Щом имаме еднакви машини, може ли да ми препоръчаш нещо друго лесно за реализация и трудно за грешка? Пък после ще си избирам от всичко друго, споделно досега.

Мечтая за времето, когато ще си подобрявам и аз рецепти... Факт е, че аз рецептите ги ползвам винаги само за ориентир... дали ще стигна и туй чудо до там...





# 288
  • Мнения: 3 429
То идеята е да стане прекрасен хляб  с по-малко мая, че все пак не е много полезна.
2,5 - 3 гр суха мая е предостатъчна за 600 гр брашно, през лятото може и с по-малко

# 289
  • Sofia
  • Мнения: 691
То идеята е да стане прекрасен хляб  с по-малко мая, че все пак не е много полезна.
2,5 - 3 гр суха мая е предостатъчна за 600 гр брашно, през лятото може и с по-малко

Подкрепям! Но не от опита си с машината Simple Smile

# 290
  • София
  • Мнения: 1 464
А как измервате толкова малко количество 3 или 4 гр мая? Аз опитах на кухненската везна като към измереното вече брашно добавям маята, но не съм сигурна дали е точно измерването така.

# 291
  • Sofia
  • Мнения: 691
до колкото знам 1 ч. л. е 3 гр. мая

иначе виж тук:
http://www.faktor.bg/bg/articles/magii-v-kuhnyata/-merni-edinits … -v-kuhnyata-51850

# 292
# 293
  • на вълнолома
  • Мнения: 188
Момичета,
благодаря на всяка една от вас! Имах нужда да ви изчета!

Все още се чувствам доста смахнато, тъй като чак такъв провал никога не съм претърпявала в кухнята, но... ще ми мине като успея Simple Smile. За съжаление вчера не успях да тествам пак и днес заминавам в командировка, но почивните дни са мои. Ще тествам докато стане. И вече ще я карам смело - ще отварям и ще си гледам какво се случва, както ме съветвате.

Малко обратна инфо - върти си бъркалката, natka. Мъжът ми вчера тества. Казах му, че находката ми ме побърква и той разгледа обстойно всичко. Не съм допуснала грешка там, т.е. казусът ми се заплита..

Afrodita, много полезен пост! Права си всъщност за всичко по отношение на продуктите. Подведох се по думите на мои познати, че при единствено прецизно премерени продукти и изправна машита - затваряш, натискаш копчето и се връщаш да хапваш след съответното време... Няма как да станат нещата без внимание и отношение, поне в началото. По отношение на течността - нямам опит с пекарната, за да тълкувам, но брашното си беше отгоре, направо неразбъркано. Яд ме е, че не снимах, аз бях в шок, но ... следващия път... каквото и да стане, ще бъде документирано!

Вела, всичко беше уж по рецепта, но ... ще се пробвам пак. Факт е и че продуктите могат да те подхлъзнат. И нова везна си купих за всеки случий, за да съм сигурна в грамажа Simple Smile Иначе при мен не знам кое е основната програма. Тефал Pain Dore. Следвах препоръките в книжката - там е ясно - първо действайте с френски хляб. И.. така Simple Smile

peikovaaa, благодаря! Аз не си позволих да отворя капака... Нали от страх да не объркам нещо...  Почвам със замах вече. То след това дето се случи, по-зле не може Simple Smile Щом имаме еднакви машини, може ли да ми препоръчаш нещо друго лесно за реализация и трудно за грешка? Пък после ще си избирам от всичко друго, споделно досега.

Мечтая за времето, когато ще си подобрявам и аз рецепти... Факт е, че аз рецептите ги ползвам винаги само за ориентир... дали ще стигна и туй чудо до там...






Разбира се!  Бързия хляб, пълнозърнестия и белия също от книжката станаха чудни. На белия даже замених сухото мляко с кисело, черпих идеята от тук пак:), намалих и захарта в рецептата втория път, че ми сладнеше,  но си наблюдавам тестото първите пет минути!  

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 11:42 от peikovaaa

# 294
  • София
  • Мнения: 12 006
Ти хубаво заместваш сухото мляко с кисело, но за тази цел трябва да редуцираш от течността, т.к. киселото мляко има и течност за разлика от сухото. Peace

# 295
  • Мнения: 170
Имам хлебопекарна Finlux от около месец и половина.Ползвам я през ден,но засега съм правила само белия хляб и тесто по рецептите от книжката.Само с едно изключение/маята не беше стока/,всички останали опити са успешни.Мисля,че е време да пробвам и нещо друго вече.Виждам много интересни рецепти тук-ще пробвам някои

# 296
  • на вълнолома
  • Мнения: 188
Ти хубаво заместваш сухото мляко с кисело, но за тази цел трябва да редуцираш от течността, т.к. киселото мляко има и течност за разлика от сухото. Peace
Още съм начинаеща, благодаря за съвета,  ще го направя така днес  Simple Smile. Иначе добавях 1-2 л. брашно, за да ми се получи на топка тестото

# 297
  • Мнения: 24 761
И двете вършат работа - или малко по-малко течност, или мъничко брашно отгоре, важното е тестото да е ОК като консистенция. Така или иначе има разлика между различните кисели млека като гъстота и между различните брашна колко течност поемат, трябва си наглеждане.
Отначало гледах да меря всичко точно, после почнах да слагам допълнително семена, трици, овесени ядки и какво ли не... просто си оставям част от брашното и го слагам само ако има нужда, като видя тестото как се замесва.

# 298
  • Мнения: 17
[/Здравейте, купих си хлебопекарна Ронсон, направих хляб с първа програма, по-малкия хляб, всичко от книжката. Спазих всичко точно , хляба се наду , удари се в капака и отгоре беше леко суров .В тоя случай си мисля, че голям хляб няма да се получи изобщо. Моля ви момичета , споделете ваши рецепти -за хляб и питка. Хлебопекарната е с две бъркалки за хляб 900 и 1200гр .

# 299
  • София
  • Мнения: 12 006
[/Здравейте, купих си хлебопекарна Ронсон, направих хляб с първа програма, по-малкия хляб, всичко от книжката. Спазих всичко точно , хляба се наду , удари се в капака и отгоре беше леко суров .В тоя случай си мисля, че голям хляб няма да се получи изобщо. Моля ви момичета , споделете ваши рецепти -за хляб и питка. Хлебопекарната е с две бъркалки за хляб 900 и 1200гр .
с колко реотана е?

Общи условия

Активация на акаунт