МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 99 012
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • Добрич
  • Мнения: 6 260
А иначе хубав ли беше? Да не му е дошла множко маята и да превтасал?
За 1200 г. с колко брашно е дозата по книжката?
Белите хлябове се надигат повече от черните. Машината ми е за 1500 г, но бял хляб пека със 750 г. брашно /става 1200 г./, а черен с 900 г брашно.

# 301
  • Мнения: 17
Незнам, в книжката не видях да пише с колко реотана е.

# 302
  • София
  • Мнения: 3 348
Здравейте, от около две седмици съм с тефал Pain dore. Правя пълнозърнест хляб по рецепта в книжката и хляб от лимец. Благодарение на съветите Ви се справям добре. Искам да помоля за някоя изпитана рецепта за царевичен хляб и какви са тънкостите при направата му.

# 303
  • София
  • Мнения: 12 006
Незнам, в книжката не видях да пише с колко реотана е.
Е, не можеш ли да я видиш самата машина?

# 304
  • Мнения: 17
[quoteд
Да, видях -един е реотана author=₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ link=topic=978024.msg35973790#msg35973790 date=1513097582]
Незнам, в книжката не видях да пише с колко реотана е.
Е, не можеш ли да я видиш самата машина?
[/quote]
Незнам, в книжката не видях да пише с колко реотана е.
Е, не можеш ли да я видиш самата машина?

# 305
  • София
  • Мнения: 12 006
За това не ти изпича добре отгоре. За този предвиден грамаж би трябвало да е с 2 реотана, но са спестили единия. Пробвай с фолио под капака, но отворите за въздух трябва да ги има пак. Би трябвало да се подобри изпичането поне малко.

# 306
  • Мнения: 17
Благодаря,ще пробвам.

# 307
  • Мнения: 17
Вела, хляба е много пухкав и въздушен. Рецептата е: 520гр брашно, 350мл вода, 1сл сол, 2/аз сложих една / сл захар, половин кубче мая.

# 308
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 163
Момичета,
благодаря на всяка една от вас! Имах нужда да ви изчета!
привет и от най-видното момиче  Joy

Все още се чувствам доста смахнато, тъй като чак такъв провал никога не съм претърпявала в кухнята, но... ще ми мине като успея Simple Smile. За съжаление вчера не успях да тествам пак и днес заминавам в командировка, но почивните дни са мои. Ще тествам докато стане. И вече ще я карам смело - ще отварям и ще си гледам какво се случва, както ме съветвате.

Малко обратна инфо - върти си бъркалката, natka. Мъжът ми вчера тества. Казах му, че находката ми ме побърква и той разгледа обстойно всичко. Не съм допуснала грешка там, т.е. казусът ми се заплита..

Afrodita, много полезен пост! Права си всъщност за всичко по отношение на продуктите. Подведох се по думите на мои познати, че при единствено прецизно премерени продукти и изправна машита - затваряш, натискаш копчето и се връщаш да хапваш след съответното време... Няма как да станат нещата без внимание и отношение, поне в началото. По отношение на течността - нямам опит с пекарната, за да тълкувам, но брашното си беше отгоре, направо неразбъркано. Яд ме е, че не снимах, аз бях в шок, но ... следващия път... каквото и да стане, ще бъде документирано!
когато направиш няколко сполучливи хляба тогава може да говориш за твоя рецепта. с условието , че при теб може да е сполучлива , а при всички нас - несполучлива. всеизвестно е , че има разлика в брашната (от една и съща марка), разлика в маята, разлика в машините , разлика в надморската височина - това не съм го установил , но друг уважаван от мен съфорумец (мъж) казва че е така.
въобще много фактори влияят за нормалното тесто. ти си прави изводи след всеки хляб и подобрявай това , което не ти допада. така ще си създадеш твоята любима рецепта.


Вела, всичко беше уж по рецепта, но ... ще се пробвам пак. Факт е и че продуктите могат да те подхлъзнат. И нова везна си купих за всеки случий, за да съм сигурна в грамажа Simple Smile Иначе при мен не знам кое е основната програма. това означава , че не си се запознала с машината. направи го !
Тефал Pain Dore. Следвах препоръките в книжката - там е ясно - първо действайте с френски хляб. И.. така Simple Smile

peikovaaa, благодаря! Аз не си позволих да отворя капака... Нали от страх да не объркам нещо...  Почвам със замах вече. То след това дето се случи, по-зле не може Simple Smile Щом имаме еднакви машини, може ли да ми препоръчаш нещо друго лесно за реализация и трудно за грешка? Пък после ще си избирам от всичко друго, споделно досега.

Мечтая за времето, когато ще си подобрявам и аз рецепти... Факт е, че аз рецептите ги ползвам винаги само за ориентир... дали ще стигна и туй чудо до там...

относно реотаните - аз пак съм на мнението , че 2 реотана са необходими когато се пече на 2 нива - тези с багети. при положение , че масово машините са с 1 реотан и се пече цял хляб без проблем не виждам смисъл да се изработва машина с 2 реотана. това само оскъпява продукта.


Здравейте, от около две седмици съм с тефал Pain dore. Правя пълнозърнест хляб по рецепта в книжката и хляб от лимец. Благодарение на съветите Ви се справям добре. Искам да помоля за някоя изпитана рецепта за царевичен хляб и какви са тънкостите при направата му.
за царевичен хляб би трябвало да има обяснение/съвети  на първа страница от темата. дядо Хаджия го е описал.

# 309
  • Мнения: 24 759
[/Здравейте, купих си хлебопекарна Ронсон, направих хляб с първа програма, по-малкия хляб, всичко от книжката. Спазих всичко точно , хляба се наду , удари се в капака и отгоре беше леко суров .В тоя случай си мисля, че голям хляб няма да се получи изобщо. Моля ви момичета , споделете ваши рецепти -за хляб и питка. Хлебопекарната е с две бъркалки за хляб 900 и 1200гр .
Проблемът е точно в това че е стигнал до капака отгоре - горната страна се изпича от отразената от капака топлина, а като е опрял, това няма как да се случи. Лека корекция на рецептата (или намаляване на продуктите, или на маята, за да не бухва чак толкова) би трябвало да реши проблема. Странно ми звучи по-малкия грамаж хляб да стига до капака, то при това положение с по-големия какво трябва да се случи?

# 310
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 163
Странно ми звучи по-малкия грамаж хляб да стига до капака, то при това положение с по-големия какво трябва да се случи?
повечко мая или по-дълго време за втасване (неправилно избрана програма).
запознайте се с машините си.
вижте продължителността на най-използваните 2-3 програми (с повече вероятно няма да работите).
съобразете се с времетраенето на втасване и маята. там може да коригирате.
прочетете на първа страница какво може да ускори втасването и какво да я забави.
попитайте бабите ви каква везна/кантарче са използвали при приготвянето на вкусен хляб. купете си това кантарче. "-)

# 311
  • Мнения: 17
7002_ognob, не съм толкова боса в хлебоправенето , колкото си мислиш.  Преди години имах хлебопекарна и много бях доволна, а и този форум ми помагаше.  Гарантирам , че всичко спазих точно, това ми е първия хляб с тази хлебопекарна, наистина ако бях тръгнала с голям хляб какво ли щеше да стане. А по отношение на бабините "кантари " мога да ти кажа , че съм омесила  стотици пити и това че искам да се науча на нещо ново, не означава че нямам нюх. Благодаря на всички момичета, които се отзовават с търпение.

# 312
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 163
никога и никой не съм обвинявал , че е бос в хлебоправенето.
споделям свои мнения, виждания и опит как се прави хляб в  Машина за хляб.

пп. момчетата също така могат да дават добри препоръки. и го правят. Laughing

# 313
  • Мнения: 3 429
Вела, хляба е много пухкав и въздушен. Рецептата е: 520гр брашно, 350мл вода, 1сл сол, 2/аз сложих една / сл захар, половин кубче мая.
Половин кубче мая е 21 грама, за хляб като твоя ти трябват 7-8 грама жива мая, така че използвай 1/4 от кубчето най много. Ронсон прави много хубави хлябове, чудна машинка е

# 314
  • Добрич
  • Мнения: 6 260
Вела, хляба е много пухкав и въздушен. Рецептата е: 520гр брашно, 350мл вода, 1сл сол, 2/аз сложих една / сл захар, половин кубче мая.

Половин кубче мая е много за това брашно. На 750 г. бяло брашно слагам 12  или 10 г. прясна мая - според сезона и вида на маята.

На 900 г брашно /150 бяло и 750 пълнозърнесто/ слагам 14 или 12 г. прясна мая.

Моята машина също е с един реотан, но хляб 1500 г. се изпича идеално.

Общи условия

Активация на акаунт