МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

• 99 003
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
Това звучи интересно, ще се пробва когато имам повече време

# 346
  • София
Това за суха мая предполагам. Аз правя или от кубче или с нахутена. При нея трябва отложен старт 2 чАса. Може би да се сложи част от течността с гореща вода и брашно, да се пусне машината за малко, да се изчака и да се добави останалата течност с маята.
На мен ми се рони хляба. На следващия или последващ ден.

# 347
  • Перник
Откакто слагам кисело мляко, хлябът се рони значително по-малко.

# 348
И се задържа мек по-дълго време, поне на мен така ми се струва.

# 349
  • Буркина Фасо

И пак лаишки въпроси:
1. Има много интересни рецепти, но как да знам коя е подходяща за моята машина - tefal pain dore?
2. Коя е основната програма? - бял хляб? Все пишете - опознайте си машината. Какво да й опознавам... само с печене става. Къде да чета, какво да правя, за да опозная машината.
да опознаеш машината си освен описаните 2 въпроса (да разбереш подходящата за теб и машината рецепта, коя е основната програма) също така да как може да прекъснеш дадена програма и да избереш друга, да разбереш времетраенето на отделните цикли в дадена програма (месене, втасване, печене) ако щеш и какво съобщава машината (на дисплея) при даден проблем.
това се сещам за момента. другите могат да допълнят.

# 350
След като изключите програмата тесто го държите 10 15 мин така ли?

По принцип има една тайна за хубав хляб - и тя е брашното да се накисне с течността поне за 20 мин, после да се добави маята и да се дооформи добра топка. Когато имам време правя така - пускам програма тесто - зареждам в казанчето всичко без маята и го оставям да се поразбърка десетина минути и изключвам програма тесто, изчаквам още 10-15 мин, включвам основната програма/при мен е 1/ , добавям мая и ако има нужда 1-2-3 сл брашно за да стане хубава топка и затварям капака.

# 351
Ами да, всъщност използвам програма тесто само за първоначалното смесване на продуктите, защото целта е да се накисне брашното, а не да се омеси хляба. И след като това се случи изключвам програмата.

# 352
Това за суха мая предполагам. Аз правя или от кубче или с нахутена. При нея трябва отложен старт 2 чАса. Може би да се сложи част от течността с гореща вода и брашно, да се пусне машината за малко, да се изчака и да се добави останалата течност с маята.
На мен ми се рони хляба. На следващия или последващ ден.

И суха мая използвам, а понякога добавям активирана жива мая, плюс допълнително колкото трябва брашно за доомесване. За нахутената мая нямам опит.
Иначе е възможно да слагаш много мая и затова да ти изсъхва и да се рони хляба.

# 353
  • до най-прекрасния мъж
Хлябът, приготвен в пекарна, наистина не иска много мая. Аз доста дълго се мъчих с преливащи и недопечени отгоре хлебчета, докато момичетата и момчетата тук не ме посъветваха да намаля маята на половина - 1/2 пакет Йоткер на 600 гр брашно. Хлябът пълни формичката и не прелива.  Цял пакет ползвам само за експресен хляб, но в моята пекарна той се приготвя за 1.18 часа за 1 кг и няма време да бухне.
Това са снимки от хляба с трици и семки, който правя.

# 354
  • някъде там
Направо се учудвам, че ви се рони хляба. Аз такъв проблем нямам, а от 2 години откакто имам хлебопекарна хляб от магазина купувам много рядко.
Много рядко напоследък пека самият хляб в хлебопекарната ( и да го пека там пак не се рони). Обикновено омесвам тестото на програмата за тесто, изваждам го, разстилам го на плота като питка, но не с точилка, а с ръка, намазвам с чисто масло или експериментирам, по някога слагам чесън и мащерка, друг път семена, зависи, според настроението ми. След това го навивам на руло и слагам във форма за печете на хляб, като отдолу слагам хартия за печене, оставям отново да втаса и тогава пека, като го намазвам отгоре само с белтък. Така самият хляб втасва два пъти и става превъзходен. Въпреки, че процесът звучи дълъг, в действителност хляба става по-бързо отколкото да го оставя на 3 часова програма да се приготвя в хлебопекарната. А най-важното, доста по-вкусен, пухкав и ..... свършва за 1 хранене

# 355
  • до най-прекрасния мъж
И моят хляб се рони, не знам защо. С повече мазнина, с по-малко мазнина, с повече мая, с по-малко мая - все се рони. И топъл се рони, ако го режа, и студен също. Не ми се рони само експресния и то докато е пресен, после отново се рони. Може от ножа да е, то само това остана. Сега съм си донесла турско брашно, ще пробвам и с него и ще кажа има ли разлика. Другият вариант е да се рони от триците - аз слагам 450-500 гр. брашно и 100-150 гр овесени и пшеничени трици в променливо съотношение /на око, не меря точно колко от едните и другите, само допълвам грамажа до 600 гр./. Иначе, хлябът ми е пухкав и много вкусен, но трохите са безобразно много.

# 356
  • София
Направо се учудвам, че ви се рони хляба. Аз такъв проблем нямам, а от 2 години откакто имам хлебопекарна хляб от магазина купувам много рядко.
Много рядко напоследък пека самият хляб в хлебопекарната ( и да го пека там пак не се рони). Обикновено омесвам тестото на програмата за тесто, изваждам го, разстилам го на плота като питка, но не с точилка, а с ръка, намазвам с чисто масло или експериментирам, по някога слагам чесън и мащерка, друг път семена, зависи, според настроението ми. След това го навивам на руло и слагам във форма за печете на хляб, като отдолу слагам хартия за печене, оставям отново да втаса и тогава пека, като го намазвам отгоре само с белтък. Така самият хляб втасва два пъти и става превъзходен. Въпреки, че процесът звучи дълъг, в действителност хляба става по-бързо отколкото да го оставя на 3 часова програма да се приготвя в хлебопекарната. А най-важното, доста по-вкусен, пухкав и ..... свършва за 1 хранене
Напоследък и аз това правя. Но сутрин замесвам на програма тесто, прехвърлям в хладилника, след работа вадя за малко от хладилника тестото и го слагам да се пече в студена фурна, първо само на отдолу докато се надигне над стените на формата. Слагам и купичка с вода във фурната. Така става идеален. Отгоре го мажа само с малко мазнина.

# 357
  • Перник

Не знам, у нас килограм хляб свършва за ден - ден и половина. Simple Smile

# 358
На мен ми е дълга основната програма и другия път направо ще добавя маята след като се е поомесило брашното с водата.

Откакто слагам повече мазнина не ми се рони хляба, преди това беше страшно.

# 359

Не знам, у нас килограм хляб свършва за ден - ден и половина. Simple Smile
Явно сте повече хора или ядете повече хляб, при мен си го ям сама и хляб от около 750 грама си се задържа, ям го по 3-4 дена... като обикновено го правя от вечерта късно, за следващия ден, че не обичам да ям прясно изпечен. Затова си ми е важно да се запазва, то с топъл и пресен всеки може Grinning

Общи условия

Активация на акаунт