МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 999
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • Перник
  • Мнения: 5 072
Откакто слагам кисело мляко, хлябът се рони значително по-малко.
И се задържа мек по-дълго време, поне на мен така ми се струва.

Не знам, у нас килограм хляб свършва за ден - ден и половина. Simple Smile
Явно сте повече хора или ядете повече хляб, при мен си го ям сама и хляб от около 750 грама си се задържа, ям го по 3-4 дена... като обикновено го правя от вечерта късно, за следващия ден, че не обичам да ям прясно изпечен. Затова си ми е важно да се запазва, то с топъл и пресен всеки може Grinning

Трима сме. Аз ям хляб само на закуска - 1 филия. Детето и толкова не яде, но мъжът ми си хапва и за нас Confused И аз го правя късно вечер.

# 361
  • Мнения: 1 840
Скрит текст:
Хлябът, приготвен в пекарна, наистина не иска много мая. Аз доста дълго се мъчих с преливащи и недопечени отгоре хлебчета, докато момичетата и момчетата тук не ме посъветваха да намаля маята на половина - 1/2 пакет Йоткер на 600 гр брашно. Хлябът пълни формичката и не прелива.  Цял пакет ползвам само за експресен хляб, но в моята пекарна той се приготвя за 1.18 часа за 1 кг и няма време да бухне.
Това са снимки от хляба с трици и семки, който правя.

Може ли рецептата за този хляб с трици и семки?

# 362
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Разбира се. Пиша съставките по реда на слагане в пекарната:
320 мл вода
1 1/2 чаена лъжица сол
2 супени лъжици захар /бяла или кафява, каквато имам/
олио или зехтин на око - около 3, 4 супени лъжици
450-500 гр. бяло брашно София мел
100-150 гр. пшеничени и овесени трици /гледам овесените да са повече, но не меря точно/, за да се допълни теглото до 600 гр.
1/2 пакетче мая Йоткер
сусам, ленено семе, маково семе, суров слънчоглед, чия - около малка кафяна чаша микс от каквото имам в момента или каквото искам са сложа.
Пека на основна програма,  3.05 часа е моята, с пекарна Силвър крест съм. Като стане готов, държа още 15-20 мин при изключена пекарна и затворен капак и тогава вадя.

# 363
  • на вълнолома
  • Мнения: 188
Аз слагам по 1л.ракия,след сигнала за добавки и хляба не се рони! (това го прочетох в една група за хлебопекарни преди време).

# 364
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 155
въх, при 1л  ракия в хляба усещаш ли въобще какво ядеш ?  hahaha

# 365
  • София
  • Мнения: 6 741
Здравейте и за много години! От години не съм писала в темата, преди 7-8 години си купих от ибей хлебопекарна втора употреба Morphy Richards, много вярно ми служи, но покрай празниците на вилата се счупи бъркалката ѝ. Засега не откривам в ибей, та купихме нова. Вече има по-евтини и тук в БГ, та си избрах Crown за до 1.6кг хляб. 😀 Та ви чета за идеи как хлябът да не се рони. Преди много печах, но го ядем, докато е топъл, после ставаше много ронлив и сух и ползвах хлебопекарната предимно да ми меси тесто за тутманик и пици. Та, сега с новата и още по-голяма ми се иска да си изнамеря рецепта и трик да правя хляб, който да замени купешкия.

# 366
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Снощи пекох хляба на бърза програма, не експресна, а бърза.  Отнема 2.20 ч при основна програма 3.05 часа. Хлябът стана страхотен, втасал и достатъчно навдигнат, но не прекалено и не се рони толкова. Явно маята ми е много за основната програма макар и само 1/2 пакетче.

# 367
  • някъде там
  • Мнения: 1 575


Пак ще кажа,  хляб почти не купувам, но и не го пека в хлебопекарната и нищо не ми се рони...
300 мл. вода
50 мл. мазнина, в повечето случаи на око
540 гр. брашно
суха мая ( пакмая, пакетчето е 10 гр.) меря две лъжички малки, от мярката, която е към самата хлебопекарта
1 малка лъжичка захар и 2 малки сол.
Това е!
Пускам на програма месене, после вадя, разстилам като питка, навивам на руло и слагам във форма за хляб, оставям отново да втаса и резултата е невероятен хляб!

# 368
  • София
  • Мнения: 8 527
Това са причини за ронене на хляба. Копирах ги от блога на темата, който отдавна е забравен и не се поддържа.

# 369
  • София
  • Мнения: 6 741
Мдаа, слагам овесени ядки, ще пробвам да увелича водата, благодаря!

cacharell, 2 лъжички сол на 1 захар не е ли много? Поне в моите рецепти (тези, които съм си събирала, не от упътването) на чаена сол е супена захар.

Правих млечен хляб с масло, много харесвам такъв и добре се получи, само солта беше много! Мисля да експериментирам да намалям солта в рецептите.

Днес за закуска имахме шоколадов хляб 😀, на мъжете нещо не им се нрави много, защото хем не е достатъчно сладко да е кекс, хем не е точно хляб. На мен ми харесва, но бих пробвала и с повече захар.

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 11:50 от Аня♥♥♥

# 370
  • София
  • Мнения: 1 921
Аз слагам и повечко мазнина, така не ми се рони никак, ама никак хлябът, който консумираме в продължение на една седмица у нас, понеже не ядем по много.

# 371
  • Мнения: 24 749
cacharell, 2 лъжички сол на 1 захар не е ли много? Поне в моите рецепти (тези, които съм си събирала, не от упътването) на чаена сол е супена захар.
Не знам да има определено съотношение между солта и захарта, което да трябва да се спазва, просто рецептите са различни, както и вкусовете. Някои не слагат и изобщо заха и пак си става хубав хляб, не го мислете толкова.
Аз отначало, при най-първите опити, пробвах с рецептите дадени в книжката, колкото да видя как трябва да изглежда и да се държи тестото. Е, те определено не са за българския вкус, така че си ги модифицирах впоследствие. На хляб от 700-750 грама  3 големи лъжици захар... сладко си е за нас. Количествата сол не съм променяла, на мен са ми добре и не се налагаше. В момента правя 750 пълнозърнест хляб с две малки лъжички сол и някъде една лъжичка захар, нея често я ръсвам на око, колкото да се каже че съм сложила. В книжката бяха с толкова сол и с по 2-3 големи лъжици захар.
Само имайте предвид че солта и захарта повлияват малко на втасването и може да се наложи корекция на маята с една идея, ако не втасва съвсем добре или пък превтасва.

# 372
  • Сф
  • Мнения: 5 569
В книжката на моята, на 430гр брашно 1 с.л. захар и 1 ч.л. сол. Само, че слагам и двете по 1 ч.л.
Мм се е затръшкал за козунак. Ама мисляда го пека във фурната. Имате ли любими рецепти или да си харесам в нета?

# 373
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 155
Мм се е затръшкал за козунак. Ама мисляда го пека във фурната. Имате ли любими рецепти или да си харесам в нета?
най-добре омеси тестото в машината, да втаса един път там. после оформяш, сплиташ фитилите, слагаш във форма за печене и да втаса втори път във фурната.
според мен  много подходящо е за мазнина да се използва мас + масло и да ги прибавяш постепенно в процеса на месене.
тестото е "тежко" и трябва да го оставиш хубаво да втаса.
добави сок от лимон към течността.
не прекалявай със захарта.

# 374
  • София
  • Мнения: 8 527
В книжката на моята, на 430гр брашно 1 с.л. захар и 1 ч.л. сол. Само, че слагам и двете по 1 ч.л.
Мм се е затръшкал за козунак. Ама мисляда го пека във фурната. Имате ли любими рецепти или да си харесам в нета?

Да допълня Бонго. Всяка година в готварския форум тук откриваме тема за козунака. Намери ги и там ще видиш много рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт