МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 98 890
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 3 049
Може и само моят опит с тази машина да е печален, но когато я ползвах, едната от бъркалките изпадаше от оста и ако не я усетиш и бъркалки и казанче ставаха за смяна. Не знам по какъв начин тестото я избутваше нагоре, но се случваше често и я подарих на позната, която уплътняваше бъркалките с някакви конци. Иначе отгоре леко недопича заради голямото прозорче на капака. Аз не я препоръчвам за купуване. По-добре лидълска да се вземе.

# 631
  • София
  • Мнения: 6 738
Моята старата хлебопекарна не ставаше за козунаци, вярно не съм и правила безкрайни опити, че не ми се хвърляха продукти, но излизаше невтасал сладък хляб тип паве, който изобщо не ставаше за ядене! Беше отдавна, преди 7-8г., доколкото си спомням пробвах и на основната програма за хляб. Марката е Morphy Richards.

# 632
  • София
  • Мнения: 1 874
Ето рецептата, която ползвам:
Направих първи опит с козунаците по рецептата на Вела - всичко правих в хлебопекарната на програма "сладък хляб", но се наложи преди печенето да извадя тестото и да го сложа във фурната, за да втаса добре.

Много съм доволна от резултата на външен вид. Все още не мога да кажа как е на вкус, защото всички вкъщи постим и сега чакам колегите да опитат и да кажат как е. Laughing

Скрит текст:







# 633
  • Мнения: 5 630
Ето рецептата, която ползвам:
Направих първи опит с козунаците по рецептата на Вела - всичко правих в хлебопекарната на програма "сладък хляб", но се наложи преди печенето да извадя тестото и да го сложа във фурната, за да втаса добре.

Много съм доволна от резултата на външен вид. Все още не мога да кажа как е на вкус, защото всички вкъщи постим и сега чакам колегите да опитат и да кажат как е. Laughing

Скрит текст:








Страхотен е, сигурна съм и че на вкус е супер, може ли рецептата

# 634
  • Мнения: 35
Подкрепям МунчоPeace

Би трябвало всяка хлебопекарна да става за козунаци. Друг е въпросът какъв грамаж и каква форма и каква рецепта.

Ползвам най-големия вариант на Мулинекс /вече Тефал/ и съм много доволна.

Скрит текст:
 
При втория малко ми се е сляла плитката.


Бихте ли споделили каква рецепта използвате?

# 635
  • Мнения: 1 384
Някой правил ли е козунак с брашно на София мел за козунаци?Като си е за козунаци самото брашно трябва ли пак да сложа мая или то си има ,на пакета не видях да пише ,дали има или няма.

# 636
  • Мнения: X
Щом нищо не пише на пакета, значи няма мая.

# 637
  • Мнения: 15 066
Няма мая, но дори и не е най-доброто брашно за козунаци. Предпочитано е това за баници. Лично за мен, най-сполучливите козунаци и с най-много конци, стават с брашно Кастело, тип 650, от Лидъл.

# 638
  • София
  • Мнения: 6 738
И аз харесвам и ползвам брашното от Лидл (за хляб), но има подобрители - аскорбинова киселина (с която съм о.к., вит. С) и ензими - непонятно какви.

# 639
  • Мнения: 1 384
То тогава значи няма никаква разлика с класическото брашно.

# 640
  • София
  • Мнения: 12 006
Някой правил ли е козунак с брашно на София мел за козунаци?Като си е за козунаци самото брашно трябва ли пак да сложа мая или то си има ,на пакета не видях да пише ,дали има или няма.
Maя няма, но има разлика с класическото - има витамин Ц и не му трябва допълнително или лимон/оцет.

# 641
  • София
  • Мнения: 1 874

Ето рецептата, която ползвам:

Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
90 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.


Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.

Забележка:
У дома не се ползват млечни продукти. Вие можете да си сложите прясно мляко и краве масло. Не ползвам и бяла захар, а само кафява и козунакът става леко по-тъмен на цвят.


Ето и снимка:


Ето отново рецептата на Вела, за тези коити питаха.

# 642
  • Мнения: 5 630

Ето рецептата, която ползвам:

Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
90 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.


Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.

Забележка:
У дома не се ползват млечни продукти. Вие можете да си сложите прясно мляко и краве масло. Не ползвам и бяла захар, а само кафява и козунакът става леко по-тъмен на цвят.


Ето и снимка:


Ето отново рецептата на Вела, за тези коити питаха.

Благодаря  Hug

# 643
  • Добрич
  • Мнения: 6 257

Eiphnh, радвам се, че си доволна. Преди няколко дни пекох отново козунак и точно преди печенето не ми се беше надигнал достатъчно. Изключих машината от бутона и оставих тестото вътре, докато се надигне така, както искам. Може би му бяха необходими още около 30 мин.  После пуснах само на печене, обаче тази програма няма опция за избор на коричката и долната кора ми стана малко по-припечена. /Мулинекс е известен с препечените си корички/. Апетитът на семейството обаче въобще не се повлия от това... Smile

# 644
  • София
  • Мнения: 3 049
... После пуснах само на печене, обаче тази програма няма опция за избор на коричката и долната кора ми стана малко по-припечена.  ...

Нали става дума за големия Мулинекс (с багети)? Я пак пробвай дали няма възможност, защото моята има.

Общи условия

Активация на акаунт