Фентъзи и фантастика - Тема11

• 50 022
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Аз пък се позапалих по Стъкления трон, откакто се появи
Скрит текст:
елфа
и съм вече на 5 книга. Чета само сутрин в метрото, та бавничко ми върви Simple Smile

# 601
  • София
Тъй я, сега става все по интересно,  на мен петата ми е любимата.
А шестата не я харесах просто защото Каол и Несрин не са ми интересни като персонажи и ме откъсват от основната история прекалено, а петата завършва  доста драматично, че да ти се ще такова отвличане от сюжета.

# 602
Да видим, да видим
Аз го харесвам Каол, да не кажа- повече от глупавичката Селена Simple Smile

# 603
 не съм видял, че си споделила, извинявам се.
по принцим аз Мъглороден не обичам да го гледам като поредица. За мен само първата книга е мноог оригинална, втората книга не е лоша  но си има слабости, а третата е можел и да не я пише - и друг път съм я казвал. Типичен проблем на един автор който не знае кога да спре.

В първата книга има страхотно силен мъжки персонаж, който
Скрит текст:
тръгва да мъсти за погубена любов. отделно от това  връзката Вин- Келсайър (Вин тук се явява едва ли не като негова неосъществена дъщеря и своебразно продължение) представянето на Келсайър като благородник и едновременно с това - омразата му към благородниците. Много се радвам че той избра като истински лидер да загине за  каузата си, защото ако бе останал жив трябавше да стане  естествен нов предводител (цар), което щеше да отрече всичко казано от него.

втората част никак не е лоша, но ме дразни някои отношения
Скрит текст:
. Да, стратетегиите на бойното поле са чудесни, а има и екшън, отделно - драма около брата (Зед май беше) който се опита да прелъсти Вин (а Вин ми иддва чудесен персонаж...)... но като цяло тази част малко ми простее. не мога да схвана какво налагаше да се въвежда демокрацията така изведнъж, можеше Елънд първо здраво да вземе властта и да се справи с противниците си и после да даде някои свободи, а не сам да си реже клона. Вин за мен ми  чудесна, особено в частта където Зед тръгна да я прелъстява (самият Зед също ми бе интересен образ, докато Елънд ми е скучен - доброто момче);, но Вин не е политик, а войник, докато Елънд от когото се очаква да е професионален политик проспа ситуацията.

за третата книга няма да се изказвам защото не си я чела, но финала там яко ме издразни ....

и друг път съм споделял, че  съм на мнение, че първата книга трябав да се филмира - но само ако това се направи само за пъвата книга, без втора и трета

# 604
...
за третата книга няма да се изказвам защото не си я чела, но финала там яко ме издразни ....

и друг път съм споделял, че  съм на мнение, че първата книга трябав да се филмира - но само ако това се направи само за пъвата книга, без втора и трета
От моя гледна точка третата книга е най-свястната, а от втората спокойно можеше да си спести поне половината.

# 605
 Забравих да споделя впечатлението си от "Внимание, психоспусък!" на Геймън. Някои разкази ми харесаха, други - категорично не. Прекалено ми е меланхоличен на моменти. Хареса ми този за Шерлок Холмс, както и "Черното куче" (главният герой в този разказ е Шадоу Мун). Това беше изненада, тъй като не си паднах особено по "Американски богове"... Не съм я и чела изцяло, понеже знам сюжета (от спойлери) и ми изглеждаше някак ... прекалено вулгарна, може би...

Още не съм си избрала нова книга. Междувременно чета Fullmetal Alchemist и ми харесва, макар и да не е така завладяваща, като някои други манги, на които съм попадала.

# 606
  • София
а от втората спокойно можеше да си спести поне половината.

Нали?

Аз не знам защо типажно правя сравнения между Мъглите и Светлоносеца, може би защото и двата автора изграждат по-нестандартни магически системи, обаче за мен Светлоносеца е в пъти по-добра, интересна и динамична поредица. Та не знам, може би защото очакванията ми бяха Мъглородените да ми донесат поне толкова задоволство, някак съм малко разочарована, като цяло.

Джон - честно дори Ририя, която е малко четиво - между другото, ми допада повече от Мъглородените до тук. Въпреки, че Сандерсън има много по-хубав стил на писане.

Между другото, днес като търсих има ли инфо, да се появи до края на годината  на бг  третата на Бенет, видях, че първите две са с 32% отстъпка  https://www.bard.bg/promo/package/?id=166

# 607
Angel_Dust, бях ти обещала финала на трилогията на Кронин.
Скрит текст:
С две думи, когато се бяха установил в един град в Тексас, Карвил мисля, че беше. Градът убежище по времето на виралите, Майкъл работеше на едно нефтено находище, но същевременно си беше направил една малка лодка и с нея навлизаше все по-навътре в океана. Отначало искаше да провери дали има пояс от мини, но след това започна да пътешества все повече, да обхожда брега и при една такава разходка намери един кораб. Разбра, че тези на кораба са търсили някакво убежище, намери карти, амбицира се той да намери убежището. Ремонтира кораба 20 години, заедно с други хора. Беше планирал нещо като Ноев ковчег, само, че с хора вместо животни. Направил беше списък на хората с необходими професии които да се качат на кораба и до определена възраст, но както можеше да се предположи всичко отиде по дяволите. Стадата от вирали на Нула нападнаха точно преди качването на хората, настана хаос, едни успяха да се качат, други не. Плаваха из океана, най-накрая го откриха убежището- остров. След 1000 години хората на острова, които вече бяха развита цивилизация, се върнаха на континента. Намериха Ейми, която ги чакаше, и общо взето това е.  
Последно четох "Хилядният етаж", след като я купих разбрах, че това е тий литература, но беше добре написана. Макар, че историята беше предвидима, донякъде, стилът на авторката ми хареса, умее да изгражда образи.

# 608
  • София
Уоу... мерси Simple Smile  как успя да синтезираш тухляка в няколко изречения само Simple Smile Звучи леко... разочароващо по някакъв начин, но меже би като си е цялата книга не е така... Laughing Ти всъщност доволна ли са - като усещане имам предвид от книгата?

В някой момент като ме удари вдъхновение за нея ще я прочцета със сигурност, но няма май да е сега точно.

За "Хилядният етаж" - гледам в предстоящи вече и втората книга от поредицата, т.е. съвсем скоро ще я пуснат Бард, не запомних датата, но аз съм се зарекла вече от тях да не почвам поредици преди да им се види краят на блъгарски. Sad

# 609
Уоу... мерси Simple Smile  как успя да синтезираш тухляка в няколко изречения само Simple Smile Звучи леко... разочароващо по някакъв начин, но меже би като си е цялата книга не е така... Laughing Ти всъщност доволна ли са - като усещане имам предвид от книгата?

В някой момент като ме удари вдъхновение за нея ще я прочцета със сигурност, но няма май да е сега точно.

За "Хилядният етаж" - гледам в предстоящи вече и втората книга от поредицата, т.е. съвсем скоро ще я пуснат Бард, не запомних датата, но аз съм се зарекла вече от тях да не почвам поредици преди да им се види краят на блъгарски. Sad
Да, третата книга беше малко разочароваща. Разтегната прекалено, можеше да се съкратят доста неща. Терзанията на Нула малко ми бяха досадни, но поне завърших поредицата. Да, знам за втората книга, но се чудя дали да я купя. Интересно ми е как ще завърши историята, но малко детска ми дойде.

# 610
а от втората спокойно можеше да си спести поне половината.

Нали?

Аз не знам защо типажно правя сравнения между Мъглите и Светлоносеца, може би защото и двата автора изграждат по-нестандартни магически системи, обаче за мен Светлоносеца е в пъти по-добра, интересна и динамична поредица. Та не знам, може би защото очакванията ми бяха Мъглородените да ми донесат поне толкова задоволство, някак съм малко разочарована, като цяло.

Джон - честно дори Ририя, която е малко четиво - между другото, ми допада повече от Мъглородените до тук. Въпреки, че Сандерсън има много по-хубав стил на писане.

Между другото, днес като търсих има ли инфо, да се появи до края на годината  на бг  третата на Бенет, видях, че първите две са с 32% отстъпка  https://www.bard.bg/promo/package/?id=166

Светлоносеца не съм го чел.  Най-малкото - не е завършен. В Мъглороден (първата книга, не поредицата) ми харесаха две неща - нестадартната механика и историята на Келсайър (обичам за чета образи на бунтовници  и  хор които искат да променят обществото)
Третата книга ми дойде супер абстрактна -
Скрит текст:
не само че половината книга се занимавше с религията на кандрите и други такива щуротии(аз се интересувам от религия, ама това е много), ами и финалната битка между Вин и...... няма да казвам кого, hahaha супер нереална ми изглежда, а резултатът е общо взето ........ #Cussing out

Чак половината - от втората - много е. Но драмите на Елънд,
Скрит текст:
как ще ходи облечен и как ще ходи изправен или какво ще каже баща му, спокойно можеше да ни ги спести, както и цялото идваен на Тиндуил и да наблегне на екшъна с Вин и на  интригите около Зед

Ририя е много приятно четиво именно защото е непрентециозно. обмислям да купя нещо от този сорта, но е трилогия, ще преценявам на Панаира възможностите си.
Ако трябав да правя сравнения в същия жанр - Брайън Маклелън има много подобен стил на Сандърсоновия, но действа с по-голям размах. мащабите са други, малко като при Ериксън.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 15:31 от Джон Сняг

# 611
  • София
Аз против абстракции и религии нямам, а кандрите са ми интересни, всъщност може би ми точно кандрата ми беше най-интересн образ във втората... нямам против да ме позанимаят с нея.

За светлоносеца, знам, че не си я чел и да, ако наистина не я доиздадът от Бард не бих и препоръчала да се почва, но иначе поредицата е хубава и много ме е яд, че така върви да бъде зарязана в нищото от издателството. Просто наистина не знам защо винаги ми идва да ги сложа на кантар със Мъглородените, още преди даже да съм чела ни една от двете, някак  мисловно ми вървят като представители на един... подраздел и аз не знам...

# 612
 аз на няколко пъти се заричам ако издадат Светлоносеца до края да го прочета, но много мрадя да "увисвам".
Засега "увиснах" с Реймънд Фийст,  (особено с новите правила на Читанка), с Дж. Мратин с Питър Брет, Робин Хоб, С Браян Маклелън, с Ан Райс и с Майк Резник, с Труди Канаван (слава Богу  всички без първиет двама са написали трудовете си, проблема тук е в издаването. Първиет двама- трима пък не са си дописали произведенията)
Слава Богу, че завърших Ериксън, Глен Кук, Крис Бънч, Съливан но сега да
 започвам и Светлоносеца, когато не е завършена..... няма да стане. нека излезе до края ще си говорим пак.
иначе засега интересът ми е привлечен от трилогията "Вълчицата и момичето"  на МБГ, завършена трилогия всяка книга по 12 лева, струво ми се поносимо, а и като обем не е голямо, но чакам Панаира.
също така чакам евентуално да продължат Полуорките, които спряха до 5 книга (от 7)
колебая се за "евърнес" пише че е в любимия ми жанр стийм -пънк.

при Сандърсън ме изнерви, че действието взе да се проточва безкрайно, аз съм му чел и две от книгите за Уакс и там няма развръзка....
Скрит текст:
тъпче се на едно място с чичото
повтаря се драмата на Елънд с баща му. тези драми ме изнервят.
*За Сандсърсън имам колебания за "Легион", 11 лева са поносими, книгата  май отделна от другите, но....ще видим.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 16:07 от Джон Сняг

# 613
При Сандерсън книгите се развиват в една вселена, в един момент може да се навържат и по-явно.
https://www.ozone.bg/knijarnica/knigi/nauchna-fantastika-fentazi … af-tv-rdi-korici/  "Направете предварителна поръчка до 14 ноември 2017 и ще получите своята книга с автограф" Wink

# 614
При Сандерсън книгите се развиват в една вселена, в един момент може да се навържат и по-явно.
https://www.ozone.bg/knijarnica/knigi/nauchna-fantastika-fentazi … af-tv-rdi-korici/  "Направете предварителна поръчка до 14 ноември 2017 и ще получите своята книга с автограф" Wink
То вече е явно:
Скрит текст:
Хойд
Въпросът е каква е цялостната картинка и дали Рошар е основния свят, а другите са нещо като отражения или е нещо по-засукано.

Общи условия

Активация на акаунт