Братислава

• 57 435
  • 698
  •   2
Отговори
# 375
За ходилите в зоологическата градина в Братислава, може ли да споделят за там колко време ще ни трябва?
Има ли сенчести места, пейки? Откъде да си купим вода евентуално (макар че винаги нося, но може да свърши).
Всяка информация ще ми е полезна.
Като цяло в Братислава ние все не случване на вода. Първата, която си купихме, се оказа газирана, а аз не я понасям, после вече уточнявахме по магазините да не е газирана, ами не беше, но пък се оказа сладка на вкус. Третата излезе някаква абсолютно блудкава и в крайна сметка, през оставащото време си пиехме вода от чешмата. Или по заведения, там си беше нормална водата.

# 376
Има Била в Старе место и може да си купите 3 или 5 литра и да си преливате в малки бутилки за разходките през деня.
Аз не съм имала проблем с газирана или сладка вода, ама наистина трябва да им се казва на продавачите.

# 377
  • Пловдив
Синя капачка е нормална вода. Лилави, зелени и т. н. са в различна степен газирани или сладки. На газирана та пише sodova.

# 378
  • Пловдив
Момичета, забравих да спомена и за чудесната услуга hopin taxi.
Извинявам се, че не помня кой тук ми я препоръча, но съм му много благодарна.
На връщане от Виена късно вечерта решихме да се приберем до хотела така, защото имахме уверение, че не е скъпо, а бяхме много уморени.
Бях си заредила приложението и подадох локацията и направлението.
Веднага ми отговориха с предполагаемата цена от 4,1 до 5 евро, напълно приемлива и аз потвърдих заявката.
Писаха ми, че Радован 😊 ще дойде с Шкода с номер...
И Радо започна да се движи като точица на екрана, като ми указваха и оставащите минути.
След края на пътуването апаратът показваше 3,5 Евро, за сравнение 2 едночасови билета са 2, 8 или 3 евро в зависимост от прекачванията.
супер звучи!
Тази услуга може ли да се ползва от летището до хотела, който си е избрал човек?

# 379
  • София
mystic woman,
Може. На нас от летището до апартамента, който беше близо до Парламента, ни излезе 8 евро миналата година.

# 380
Благодаря за уточнението за водата, ще ми е полезно.
Газирана вода не пием, другите не знам доколко ще ни харесат. Дано само и да го запомня. Simple Smile

А някой с впечатления от зоологическата градина?
В инстаграм гледах, че имат доста животни, но човек не добива представа от друго.

# 381
Този проблем с водата съществува и във Виена. Докато уцелим нормална минерлна или трапезна вода, няколко пъти купевахме ту газирана, ту с накакъв сладникав вкус. А пък и често са само с надпис на немски и иди, че разбери какво да си купиш.

# 382
  • Пловдив
Потвърждавам, във Виена беше по-голям проблем с водата Simple Smile В Била обаче има надписи на етикетите на английски и имаше вода clever, на която пишеше still, та от нея зареждахме. Бутилката беше с нещо като дъга на етикета.

# 383
Аз във Виена този проблем го нямах, но поназнайвам малко немски и нямах проблем с езика. За моя изненада, в Братислава беше по-трудно с езика, имаше хора, които говореха само словашки. В едно заведение в центъра не успяхме да си поръчаме храна, сервитьорката не говореше никакъв чужд език, питахме я за немски, английски и руски, а в менюто уж имаше и написано на английски, ама с такъв шрифт, с едни завъртулки, че почти нищо не разбрахме и се преместихме в друго заведение. Във Виена нямахме проблем с езика.

# 384
Съвсем забравих за езика.
С английски нали ще може да се оправим? Не че ми трябва много да говорим, ще разглеждаме и ще хапваме някъде, но все пак. Simple Smile

В Будапеща миналата година, един много мил човек се опита да ни обясни на немски това което го попитахме с дъщерята, но накрая ни хвана за ръка и заведе на 100м на мястото, на което трябваше да стигнем. Simple Smile

# 385
Ние във Виена доста се полутахме докато намерим хотела, джипиесът ни водеше грешно, питах поне десет човека, никой не го знаеше, накрая една бойна австрийка с една пазарска количка ни заведе. Оказа се, че сме били на две крачки от него и сме се въртяли в кръг, но и че аз съм произнасяла неправилно името на хотела. Иначе останахме много доволни - беше точно зад Щадтпарк, на две крачки от центъра.

# 386
  • Виена
Зоологическата в Братислава е хубава, сравнително голяма, няма толкова животни, колкото в Шонбрун, но пък има включен в цената динозавърски парк с макети в реални размери на над 30 вида динозаври. Динозаврите са на открито, някои движат опашките или главите си и издават звуци, може децата да влязат в динозавърско яйце, да изкопаят скелет от динозавър в пясъка или да се снимат продавайки глава от динозавърски паст.

# 387
Във Виена водата става за пиене. Идва от планината и неслучайно има толкова много чешми в града, където човек може да си налее питейна вода.

# 388
Здравейте, имам въпрос за транспорта в Братислава.
Ще кацнем с вечерния полет и след 3дни пътуваме обратно.
Мислим да използваме такси от летището до мястото за настаняване и на другия ден да си купим 72часови карти за пътуване.
Гледам че на сайта пише, че деца до 15г са с намаление.
Как да удостоверим обаче това?

https://imhd.sk/ba/doc/en/17874/Ticket-Price-List

Или да използваме този вариант? Защото гледам попадаме само в една зона и апартамента и забележителностите.

Carnet

Carnet
The Carnet is ticket for multiple journeys with flexible use. It can be used as almost all ticket for single journey - from 30-minutes / 2 zones ticket to 180-minutes / all zones ticket. It is suitable for occasional travellers. Travelling with Carnet is slightly cheaper than travelling with separate single journey tickets (you can see the savings in the table below).

The Carnet contains 24 fields. The required number of fields for journey can be determined from table on the Carnet or from the table below. Zone 100 counts for 2 zones, with exception of journeys within the Bratislava city (i.e. without travelling to or from regional zones) where the carnet validated for 2 zones can be used for travelling from zone 100 to zone 101 an vice versa.

Carnet prices:

6,60 € / Basic-fare Carnet
3,30 € / Reduced-fare Carnet

# 389
Здравейте, октомври ще летим до Братислава, като ще бъдем там 3 дни. Останалите 5 дни мислим да сме в Будапеща. Ще закупя предварително автобусни билети на flixbus, някой би ли ми казал коя е най-близката им спирка в стария град и на връщане спират ли директно на летището. Полетът ни за бг ще е същия ден към обяд и се чудя дали няма да е рисковано да тръгнем рано сутринта от Будапеща за Братислава

Общи условия

Активация на акаунт