Над задачка щом се мъчиш, насоки тука ще получиш :)

• 79 429
  • 739
  •   1
Отговори
# 615

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 14:58 от Анонимен

# 616
Срещам затруднения с решението  на следните задачи за 5 ти клас:

1. За да стигне от едно планинско езеро до хижа в планината, турист се изкачвал 1 1/3 ч. Със скорост 2 1/4 км/ч., а след това се спускал 4/5 ч. Със скорост с 1 7/8 км/ ч по- голяма от скоростта му при изкачване.
Колко километра е изминал туристът от езерото до хижата?

2. КОлко лева е платила Зоя ,ако е купила 3/4 кг бонбони от един вид с цена 7 1/5 лв. за 1 кг и 3 1/5 пъти повече бонбони от втори вид с цена 5 1/4 лв за 1 кг?

По 1.
V1.t1 + V2.t2   v2 =  2 1/4 + 1 7/8
9/4.4/3 + 33/8.4/5 = 3 km + 3.3 km = 6.3 km

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 15:18 от lorenca

# 617
 ДИдева, Lorenca, Благодаря от сърце bouquet

# 618
Трима братя получили 24 ябълки. Най-малко ябълки получил най-малкия брат, а най-големия брат получил повече отколкото другите двама братя. Най малкият брат предложил да разделят ябълките по следния начин:
Аз ще взема за себе си половината от ябълките, които имам, а останалите ще разделя поравно между двамата. След като получи моите ябълки, нека средният брат да остави половината от ябълките за себе си, а останалите да раздели поравно между мен и най-големия брат. Накрая третият брат да постъпи по същия начин.
Колко ябълки е имал всеки от братята в началото?

Явно мозАкът ми е залинял. Това е задачата за 4-ти клас от общинския кръг в Стара Загора. Признавам, че тръгнах да разсъждавам в съвсем погрешна посока. Отделно, много, ама наистина много, ме дразнят неясноти в условията.
Ако за "най-големия брат получил повече отколкото другите двама братя" това "повече" дали е повече от всеки поотделно или повече от другите двама братя заедно, все пак може да се предположи, че като липсва "заедно" е относително ясно, то в израза "Накрая третият брат да постъпи по същия начин" кой е този същи начин - като на кого от братята?

Скрит текст:
Весели празници пожелавам на съставителя на задачата, а на роднините му от женски пол и още някои неща Simple Smile
(С извинение пред предимно дамската аудитория)

# 619
Трима братя получили 24 ябълки. ...
Всъщност задачата си е много хубава! Малко трудна ми се вижда за общински кръг - сигурен ли си, че няма изречение, че накрая всички имали равен брой ябълки? Пусни я в темата за задчи и сигурно няколко решения ще получиш.

# 620
  • Варна
Трима братя получили 24 ябълки. Най-малко ябълки получил най-малкия брат, а най-големия брат получил повече отколкото другите двама братя. Най малкият брат предложил да разделят ябълките по следния начин:
Аз ще взема за себе си половината от ябълките, които имам, а останалите ще разделя поравно между двамата. След като получи моите ябълки, нека средният брат да остави половината от ябълките за себе си, а останалите да раздели поравно между мен и най-големия брат. Накрая третият брат да постъпи по същия начин.
Колко ябълки е имал всеки от братята в началото?

Най-малкият брат може да има четен брой ябълки, който като се раздели на 2, да се получи пак четно число. Т.е. може да има или 4, или 8 ябълки. 8 не може да е решение, т.к. ако той има 8, средният трябва да има поне 9 и за големия остава по-малък брой от общия брой на двамата. Така установяваме, че:
най-малкият има 4 ябълки
средният има Х бр.
най-големият – (20-х)
Трябва да е изпълнено условието х+4<20-х или х<8, т.е. средният може да има 5, 6 или 7 ябълки
С пробване се установява, че 5 и 6 не са решение и средният има 7 ябълки, а най-големият съответно 13 ябълки.

Не знам доколко е разбираемо на ниво 4 клас, пробвах да го опростя максимално  Rolling Eyes

# 621
Приемаме, че решението е 4,7 и 13.

Да проверим дали това отговаря на условието:

1.Трима братя получили 24 ябълки.
 4 + 7+ 13 = 24
2. Най-малко ябълки получил най-малкия брат, а най-големия брат получил повече отколкото другите двама братя.
13 > 4 + 7
3. Най малкият брат предложил да разделят ябълките по следния начин:
Аз ще взема за себе си половината от ябълките, които имам, а останалите ще разделя поравно между двамата.
Колко взима най -малкия брат - 2 ли?
Останалите 2 ги разделя между другите двама тоест по 1 на брат.
4.След като получи моите ябълки, нека средният брат да остави половината от ябълките за себе си, а останалите да раздели поравно между мен и най-големия брат
Средният брат получава 1 ябълка от малкия и трябва да вземе половината и другата половина  да я раздели по-равно между големия и малкия.
Какво прави средния?
3. Накрая третият брат да постъпи по същия начин.
Някой си е спестил писането, за да стане задачата съвсем неразбираема.

Присъединявам се към пожеланията на баштатко Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 12:57 от malinkap

# 622
  • Варна
Приемаме, че решението е 4,7 и 13.

Да проверим дали това отговаря на условието:

1.Трима братя получили 24 ябълки.
 4 + 7+ 13 = 24
2. Най-малко ябълки получил най-малкия брат, а най-големия брат получил повече отколкото другите двама братя.
13 > 4 + 7
3. Най малкият брат предложил да разделят ябълките по следния начин:
Аз ще взема за себе си половината от ябълките, които имам, а останалите ще разделя поравно между двамата.
Колко взима най -малкия брат - 2 ли?
Останалите 2 ги разделя между другите двама тоест по 1 на брат.
4
След като получи моите ябълки, нека средният брат да остави половината от ябълките за себе си, а останалите да раздели поравно между мен и най-големия брат
Средният брат получава 1 ябълка от малкия и трябва да вземе половината и другата половина  да я раздели по-равно между големия и малкия.
Какво прави средния?
3. Третия какво прави точно?
Накрая третият брат да постъпи по същия начин.

Присъедининявам се към пожеланията на баштатко Simple Smile

Абсолютно си отговаря на условието: Най-малкият има 4, оставя за себе си 2 и дава на другите по 1. Средният става с 8 - оставя за себе си 4 и дава на другите двама по 2. Най-големият вече е с 13+1+2=16 - оставя за себе си 8 и дава на другите по 4.

# 623
Ясно, извинете. Не обърнах внимание, че те са получили някакви ябълки в началото. Така погледнато задачата не е трудна.

# 624
Първо искам да Ви честитя Коледа и да ви пожелая здраве и благоденствие!
Моля за насоки за задача с кръгове на Ойлер:
В едно училище има 102 ученици в трети клас. От тях отличен по математика имат 43 ученици, отличен по български език имат - 45 и отличен по човекът и природата - 48 ученици. От тези, които имат отличен по математика, 22 имат отличен и по български език и 24 - отличен по човекът и природата. От тези, които имат отличен по български език, 23 имат отличен и по човекът и природата. Петнадесет от всички ученици имат отличен и по трите предмета. Колко от всички ученици от трети клас нямат отлична оценка по нито един от трите предмета?

задачата е от 20 математически турнир "Акад. Кирил Попов" Шумен, 09.05.2015 трети клас, задача 9

# 625
Първо искам да Ви честитя Коледа и да ви пожелая здраве и благоденствие!
Моля за насоки за задача с кръгове на Ойлер:
В едно училище има 102 ученици в трети клас. От тях отличен по математика имат 43 ученици, отличен по български език имат - 45 и отличен по човекът и природата - 48 ученици. От тези, които имат отличен по математика, 22 имат отличен и по български език и 24 - отличен по човекът и природата. От тези, които имат отличен по български език, 23 имат отличен и по човекът и природата. Петнадесет от всички ученици имат отличен и по трите предмета. Колко от всички ученици от трети клас нямат отлична оценка по нито един от трите предмета?

задачата е от 20 математически турнир "Акад. Кирил Попов" Шумен, 09.05.2015 трети клас, задача 9
Честита Коледа!

102-(12+7+15+9+15+8+16)=20 деца нямат отлични оценки
Дали така става разбираемо?

# 626
Благодаря, maria77bg!

вече ми е ясно откъде е дошло първоначалното ми объркване!

# 627
  • Стара Загора
Пак моля за помощ и насоки със задача за 5 клас.

Каква сума пари е похарчило сем. Ангелови за обзавеждане на новото си жилище, ако за мебели са похарчили 5/8 от нея, за обзавеждане на кухнята - 3/5 от останалите пари, а с последните 2400лв купили телевизор и компютър?

# 628
(1 - 5/8 - 3/5.3/8).x=2400
(40-25-9)/40.x=2400
6/40x=2400
x=2400 .40/6
x=16000 лв.

# 629
  • Стара Загора
Благодаря много, lorenca! Донякъде бях стигнала и запецнах. Честита Коледа, здраве, късмет и благоденствие за всички!

Общи условия

Активация на акаунт