А коя книга четат в момента децата ви? - 7

• 81 828
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
Може ли да ми предложите детска книга - фантастика за 9 , 10 години?
Не я долюбвам фантастиката, та не се сещам.

# 391
  • София
Ъх, фантастинка - като научна фантастика - с космос, кораби, планети и т.н... честно нищо не се сещам за 9-10 годишни, освен нещо по междузвездни войни някоя книжка, комикс или нещо такова... https://egmontbulgaria.com/nauchna-fantastika-319/?page=1 тук има, но наистина освен star wars другите са 13 и 16+ ... може да тестваш с някоя 13+  но гледай ако е поредица, да не е само първа книга, така де - ако се хареса да не се получи незавършена история и да трябва да чака година-два после за втора... ако изобщо дочака.

Всъщност, сетих се - може да тествате с Междусвят. Тя е част от трилогия по принцип, но първата си е  достатъчно завършена, т.е. ясно е, че  след нея би могло да има и други приключения, но събитията в нея са си достатъчно затворени. Втората  е с доста по-отворен финал (според синът ми, аз още не съм я чела).

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 20:57 от Angel_Dust

# 392
Ако детето харесва фантастика, то сигурно знае поне име на автор или поредица, на която да се търси нещо подобно.
Ако и то не знае, а вие не харесвате фантастика, кое налага точно този жанр да търсите?

Иначе сега темата за космоса не е никак актуална сред децата. Изобщо не се сещам за съвременна фантастика за тази възраст. Прегледах топ 126 на най-добрите young adult sci-fi & fantasy книги в Goodreads и няма нито една единствена, която да може да се определни като научна фантастика. Всички са вариации на фентъзи и магии.

Но пък през последните 50 години получихме немалко блестящи произведения точно в този жанр и темата изглежда се е наситила. Но пък напаисаното си остава Simple Smile
На тази възрст аз умирах от възторг по трилогията за Алиса Селезньова на Кир Буличов. Да не се бърка с "Гостенка от бъдещето", което е съвсем друга история (макар и със същата главна героиня).
"Играта на Ендър" също би могла да запали някой млад читател, но не мога да преценя дали точно на 9-10г.

Аз на моята дъщеря ѝ разказвам книгите на Джон Уиндъм, защото ми се струва малка още да ги прочете сама и разбере, а историите в тях да ѝ интересни. "Какавидите" беше приказка за лека нощ в продължение на цял месец Simple Smile

# 393
  • София
https://egmontbulgaria.com/ilumine-illuminae-643/ilumine-dosieto … lluminae_01-p2876 това ми звучи съвсем фантастика, Дългият път към една малка ядосана планета също си беше фантастика... и други има, но не съм сигурна, че стават за 9-10 години... поне 12 да понаближи...
Така или инач young adult  е малко нагоре от 9-10 години... наистина, обаче фентъзито в момента е по-модерно да кажем от космическите саги, ако не фентъзи то разни постапокалипсиси...

# 394
  • София
Не се сещам за детски фантастики, освен Жулн Верн, но нямам идея как би се възприел от съвременните деца.

Цитирам себе си от друга тема.
Цитат
За мен хубаво са написани фантастиките на Азимов. Като за възрастта на нашите ми се струват подходящи поредицата Лъки Стар.
https://chitanka.info/book/465-pirati-ot-asteroidite
https://chitanka.info/book/466-vragyt-ot-sirius
Те са за планетите от слънчевата система и най- близката звезда. Има факти за планетите, които се опровергават с годините, а някой най- нови открития на НАСА, отново ги правят актуални.
И Фантастично пътешествие
https://chitanka.info/book/1331-fantastichno-pyteshestvie
https://chitanka.info/book/1332-fantastichno-pyteshestvie-ii-napravlenie
При което се пътува в човешкото тяло. Идеята е заимствана и в други книги, и филми.
Тези двете ги препоръчах на моето момче, но то си избра "Роботите и империята" и си призна, е не я разбира съвсем. Но нека я прочете и тогава ще имам мнение.

П.П. Фантатика почнах да чета на 13 години. Може би наистина тази възраст се приема за подходяща и за това да няма за по- малки.

# 395
И аз не се сещам за подходяща фантастична книга за тази възраст. А съм фен на жанра и на възраст около 11 вече бях изчела почти цялата поредица "Галактика", Беляев и всичко друго, което имаше в градската библиотека. За съжаление, нито една от тези книги, не мога сега да препоръчам на моя син Sad. Сигурна съм, че няма да се харесат.
Като добра идея ми звучат единствено книгите по Междузвездни войни - лесни са за четене, историята е позната и са много. Ако се харесат на детето, четенето ще е осигурено за дълъг период.

# 396
  • София
Моят ето сега започна - т.е. на 11 и половина чете  поредицата за галактическия стопаджия, бях с големи съмнения какво и дали ще разбере, но по своему я хареса, вероятно не както би я харесал на 16 например или на 25... но все пак.
Сега се чудя дали пък няма да му допадне Бойно поле Земя, никак нямам спомени точно кога я четох, но е било в ранно юношество със сигурност.

# 397
Сега се сетих за "Звездните приключения на Нуми и Ники". Две книжки са. Бяха ми любими. Синът ми чете първата и му хареса. Препоръчвам обаче да се четат електронно. Аз имам книжките и са с ужасно дребен шрифт. Може би и затова детето не пожела да прочете втората, каза, че се е поизмъчил. Тогава нямаше още четец.

# 398

Тези са книгите, които чете тази седмица. Това е по бюрото й и чете всяка вечер от едната или от двете.
Отделно списанията и книгите от училище.

# 399
  • гр.София
Може ли да ми предложите детска книга - фантастика за 9 , 10 години?
Не я долюбвам фантастиката, та не се сещам.
"Момиченцето от Земята" - Кир Буличов.

# 400
  • София
Моят много се запали по Джек Лондон и си избра да продължи с Дивото Зове и без друго  му идвал и реда по литература да го учат Simple Smile

# 401
Така ли? Учи се в училище? Колко интересно.
Ето с какво ще продължа, като свърша с "Една нощ през самотния октомври" Simple Smile

# 402
  • Русе
Ето с какво ще продължа, като свърша с "Една нощ през самотния октомври" Simple Smile
  Зелазни ? Eх ако синът ми можеше да се запали! Ама не би. Като цяло фентъзито му е изключително непонятно, въпреки че заради мен няколко пъти се опита да започне Алиса и Волният народец.

# 403
  • София
Юнa - В 6-клас Каравелов, Вазов, Лондон, Джеръл Дарл... нещо такова са ги подредили -  раздел човекът и природата, явно автори пишещи за природата... лошо няма. Wink
Ти ли четеш или детето ти Една нощ през самотния октомври... аз не мисля, че моят би разбрал добре Зелезни в момента, еле пък Една нощ...

Има фентъзи и фентъзи все пак... може би не е попаднал на правилно за него, а може и просто да не му допада жанра... всъщност ужасно много хора не харесват фентъзи Simple Smile И Алиса и Пратчет не знам дали са най-лесно смилаемите и лесно привличащи към жанра, аз предимно чета фентъзи, но и двете по-точно ме отблъскват и ако ми казват, че това е фентъзи и за мен би било непонятно Wink

# 404
Пратчет е по-скоро продия на фентъзи. Алиса пък е съвсем друго нещо.
Според мен човек трябва да чете каквото му харесва. Има елементи от сюжети и идеи, които мен страшно ме отблъскват и не би ми било приятно някой да се опитва да ме накара да прочета подобни книги, каквито и методи да използва. Дори да са най-великите класики. Поне художествената литература трябва да се чете за удоволствие.

"Една нощ през самотния октомври" го чета аз. Не за пръв път, разбира се, просто месецът и предстоящият Хелоуин са толкова предразполагащи, че не устоях Simple Smile

Иначе Зелазни поне с "Хрониките на Амбър" може да се котира добре за 12+. И ако след това човек не се запали по фентъзито, не знам кога Simple Smile Поне първите 5 Амбъра са много добри. Е, първа и пета не са най-великите, но 2, 3 и 4 са може би върхът във фентъзи жанра. Според мен.

Общи условия

Активация на акаунт