Психолози, психотерапевти, психиатри

• 199 621
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 1 245
Уволнете психолозите и дарете парите за благотворителност!
Весела Коледа на всички!

# 1 246
Какво е точно окр-то няма значение -религиозно,шопинг,броене, друго-за опитния терапевт темата е без значение.

# 1 247
Хората с ОКР често са предразположени към суеверия поради своята тревожност.
Суеверията са начин на подсъзнателния ум да се справи с високите нива на тревожност и напрежение.
Суеверията не са проява на духовност или религиозност, въпреки че в съзнанието на такъв човек те могат да се преплитат едно в друго.

# 1 248
Имам предвид, че 'копаене на дълбоко' не помага според мен при компулсии.

И аз мисля, че това с избирането и четенето за терапевти, е компулсия. И стигането до 'дълбоки прозрения' едва ли би помогнало.
Интересно е, какво се влага в тези думи "дълбоки прозрения". Трудно е да се съди отстрани. Останах с впечатление, че Джуд споменава за тях по-скоро в позитивен ключ. Но тя ще каже.

# 1 249
Какво е точно окр-то няма значение -религиозно,шопинг,броене, друго-за опитния терапевт темата е без значение.
Точно така, темите винаги могат да се сменят. Важното е да се проведе правилното лечение и пациентът да научи техниките и как да ги прилага и да станат ежедневие. Плюс да знае, че натрапливите мисли винаги ще са си там, също и какво изобщо е натраплива мисъл и че основното правило при нея е, че винаги е лъжа. Важно е да се знае, че лечението на ОКР не премахва мислите, а променя поведенията на пациента и дава техники за справяне със страха от мислите. Аз мисли натрапливи все още имам хиляди на ден, особено сега съм бременна и се досещате какво става :laughing
Обаче вече не ми влияят по никакъв начин.

Копаенето на дълбоко (анализирането на натрапливата мисъл) Е компулсия. Повечето терапевти нямат опит с ОКР и си карат по учебник или по новата мода с травмите. И положението става още по-зле. Докато намеря моят терапевт, проведох терапия с двама неопитни такива и тогава ОКР-то ми се влоши до степен да не мога да функционирам, буквално.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 02:20 от KPP

# 1 250
Интересен е Вашия опит, KPP. Ценно, че го споделяте тук. Heart

По принцип всеки личен опит, който се споделя, е интересен и полезен. Но може би не бива да забравяме, че той е именно личен. Зад сходни симптоми може да се крият много различни страдания, съответно и подходите в терапията ще се различават.

# 1 251
Терапията на окр се състои от комплексно въздействие - комбинация от психотерапия с фармакотерапия. Психотерапията включва овладяване на умението да се съпротивляваш на окр чрез  опростяване на процедурата на „ритуалите”,като се сведат до минимум. А това си е сериозна работа. Важна е работата с мислите, трябва да се проработят когнитивните изкривявания. А сила за това дават развитие на осъзнатостта и навиците за емоционална регулация.

# 1 252

Ами в България много неща са мътни, типично за България..няма регламент за нищо и хората и от тези гилдии са свободни да правят каквото си искат...точно на нивото и на самата държава, за жалост...кога в БГ е имало нещо, което да не е скрито покрито или да няма някаква врътка в него...такава е цялата mentality на тази държава и този народ, за жалост...

Както доста хора са писали в темата назад - това с липсата на контрол е огромен проблем.

Реално всеки, който се е нарекъл "психотерапевт", може да процедира както си иска с клиента и няма никой, който да му търси сметка.
Етичните норми в гилдията са с пожелателен характер.

Нещо повече - не малка част от хората, наричащи се психотерапевти, го правят най-вече за да натрупат пари. Все пак става въпрос за такси от по 80-90-100 лв. на сесия *без никакъв контрол*. Сами се сещате, че това е доста примамливо за хора с голямо желание за забогатяване. Държа да подчертая - не всички са такива. Но една немалка част са.
Отделно, че някои от тях по начало не стават за тази работа, защото им липсват основни човешки качества, както и че самите те не са разрешили собствените си проблеми, комплекси и фрустрации.
В допълнение, през последните 20-ина години медиите, и най-вече телевизията, изиграха огромна роля за пропагандиране на психотерапевтичната професия. Разни сериалчета (като вървящия в момента "Тревожност", преди това "Истински истории" или нещо от сорта, направен по "истински случаи" на една "психотерапевтка"), накараха някои лековерни хорица да си мислят, че ходенето на психотерапевт е панацея за всичките им проблеми.
Всичко това доведе до една огромна каша, от която най-много страдат хората, които наистина имат нужда от психотерапия.
Затова бъдете *изключително* внимателни, когато избирате психотерапевт.

# 1 253
Отговорност на всеки един е да се информира за компетенциите на специалиста, на когото се доверява. Просто защото си видял някой по телевизията или във Ютюб, не е гаранция за неговата ефективност. Сега поне е лесно, имаме достъп до всякаква информация и можем да видим поне какво е завършил, колко време е практикувал и какви са отзивите за конкретния терапевт. И пак не е гаранция, че работата с него ще има положителен ефект.

# 1 254
Отговорност на всеки един е да се информира за компетенциите на специалиста, на когото се доверява.

Не е точно така.
Първо, далеч не за всички психиатри/психолози/психотерапевти може да се намери информация в интернет.
Второ, мненията които се намират, не е сигурно дали са автентични или платени, или пък писани от роднини/приятели на въпросния терапевт.
И трето (и тук съм напълно съгласен), даже и автентичните положителни отзиви не гарантират положителен  (или поне не-отрицателен) ефект от терапията. Ако един терапевт е бил "добър" (каквото и да означава това) преди 10 г., не значи че е такъв и днес. Burnout-a е сериозен фактор в сферата.
А един психотерапевт може както да ти помогне да си решиш проблема, така и да ти докара нова травма, от която тепърва да трябва да се оправяш.
В западните страни (на които уж искаме да приличаме) има примерно лицензи за практикуване, които удостоверяват, че даден специалист отговаря на съответното ниво на квалификация и спазва професионални етични стандарти. При системни нарушения от страна на терапевта лиценза подлежи и на изземване и повече този човек не може да практикува.
На други места пък се дават личностни тестове на бъдещите психотерапевти за да се види, апропо, имат ли изобщо необходимото ниво на емпатия към хората, за да започнат работа в сферата.
Да, не са перфектни решения, но е по-добре от хаоса и закона на джунглата, който цари в България.

# 1 255
Разисквате въпроси,които не се решиха 30 години досега и едва ли ще се решат минимум 30 години и напред.....

# 1 256
Разисквате въпроси,които не се решиха 30 години досега и едва ли ще се решат минимум 30 години и напред.....

Тъжно, но факт.
Но това не означава, че трябва да вдигнем ръце и да се примирим. Някак си максимата "Тук е джунгла, всеки сам за себе си" не е добре да важи и за психичното здраве.
Това не са някакви ефимерни, пожелателни неща, а съвсем реални проблеми, които се случват на реални хора, непрекъснато.
Хората трябва да са напълно наясно, че един некадърен терапевт може да им нанесе такава вреда, както и един некадърен ортопед, примерно.
И пак, ако терапевтът е много некадърен - това ще си проличи още в първите няколко сесии и клиентът може да си тръгне.
По-лошият случай е, когато терапевтът е все пак подготвен академично, но не е отработил собствените си проблеми и нездрави възприятия. Тогава терапията може да тръгне добре и да постигне първоначални добри резултати, но в един момент клиента случайно да настъпи "болното място" на терапевта, и терапевтът да се отнесе по брутален начин с него. Няма нищо, което да го спре.
Така че, бъдете изключително внимателни, преди да се доверите на хора, които въпреки демонстрирана професионална компетентност, дават признаци за емоционална нестабилност или сприхавост.

# 1 257
Знам, да, трябва време. Имам много напрежение и не мога да мисля трезво. Имам и чувство за вина, което засилва този ефект. Освен това съм силно религиозна, което също ме хвърля в още повече тревожност и колебания. Наскоро един близък ми каза, че като вярваща не трябвало да ходя на терапии и почна да ми изброява Карл Юнг какви неща бил писал против Бог. Аз не съм съгласна с него, пък и Юнг казва в интервю, че вярва в Бог, но малко ме плаши да се доверя напълно на някого. Моят случай е много особен, хем трябва да запазя вярата си, хем да отработя негативните аспекти на религиозното влияние. Вярвам, че може и затова не съм се отказала да ходя на терапии, просто сега ще се побъркам от мисли. Днес ходих на разходка и тогава много добре се почувствах, но няма как постоянно да съм в движение. Ще ми мине вес някога, и преди се е случвало. Никой не може да ме успокои, ако сама не го направя.
П.П. Имам също дългове, заради шопинг мания от миналото. Въпреки че спрях да купувам предмети, почнах да "купувам" услуги, включително сесии с терапевти. През юли месец бях дала над 700 лв. само за консултации. Знам, че не нормално и сега се сдържам, за да не запиша поредната сесия. Действа ми успокояващо да им разглеждам профилите и биографиите, все едно си избирам по някакъв каталог поредния специалист, който да ми помогне. Простете, че пиша такива неща, супер откровена съм.

По принцип не е добре да се ходи едновременно на няколко терапевтa от различни направления, защото те могат да ви водят в различни посоки и накрая съвсем да се объркате. Това може и да засилва тревожността Ви. Също така много терапевти казват в началото, че се наемат да ви терапевтират, само ако знаят, че не се терапевтирате постоянно и на друго място и това прави много смисъл, според мен. Те не знаят каква е терапията на другия терапевт и ако накрая Ви се усилят симптомите, кой терапевт ще е виновен?? Психиката е деликатно нещо. Видях много хубави съвети от други хора тук, за успокоение и т.н. Може би пробвайте нещо от тези съвети, които хората със сходен проблем ви предлагат. Успех!

# 1 258
Не мога да преценя дали ми помага. Стигаме до някакви дълбоки прозрения, но не съм сигурна дали това е начинът.
Как бихте разпознали, че някой терапевт Ви помага? По какви признаци?
Терапията е двустранен процес. Жената явно си върши работата. Как си представяте Вашия дял на общия ви труд?

С лутането между терапевти фокусът Ви се измества от Вас си към тях - записване на по няколко консултации, оценяване на качеството и начините... Давате много енергия за това. Но при това "даване" дали успявате да черпите нещо полезно за себе си?
Имате и сила, и устрем, но те, изглежда, изтичат навън и се разпиляват. А може би се нуждаете точно от обратното - някакво събиране, оцелостяване. Като с блуждаенето по кабинети надали си помагате. Hug 

Не мисля, че сте ужасна, но най-вероятно се чувствате ужасно. Heart

Искам тук да споделя моя опит, аз също смених 5-6 терапевта преди да остана за по-дълго при една дама, при която наистина усетих прогрес и как започнах да обичам себе си, имаше овластяване (empowerment) и там просто усещах как нещата прогресират, въпреки, че в терапията правиш стъпки напред и след това отново 2 назад. Но аз лично започнах да усещам прогреса!!! Преди това сменях терапевтите по теми, а не толкова по школи, дори и не толкова дали съм си допаднала с терапевта или не. При Антон Даракчиев от неорайхианците останах една година, но до ден днешен оценявам терапията при него като супер объркваща и неносеща ми никаква полза, даже обратното, защото самия терапевт имаше много проекции и контрапреноси. От него единствено получих нещо като обвинение, че едва ли не като станело напечено, или нещо такова, в терапията, аз съм си тръгвала от терапевтите, което въобще не беше така. Той е написал книга за връзкофобията и веднага се насочи натам, че едва ли не, с него сме стигнали до някаква дълбочина, че аз съм се уплашила, или нещо такова, което въобще не беше така! Някои предходни терапии просто бяха краткосочни. Той така вменяваше вина и някаква си негова истина. Но, искам да кажа, че моите проблеми са заради нарцистична майка и цялата нарцистична динамика. Примерно, бях в началото при Наталия Кобилкина, тя говори предимно, както знаете, за съблазняване, мъже, женски архетипи, как да си кралица, в които неща има много истина, има и работа с граници, но няма толкова общо с моя проблем свързан с нарцистична майка и с последствията от нея или терапевтиране на травми. Затова смених с една дама, която правеше краткосрочна терапия с въртешното дете, помогна, но пак не беше достатъчно, трябваше ми специалист, който разбира основно от работа с травми и то от нарцистично насилие. Хората, които са преживели нарцистично насилие често развита Пост-травматично стресово разстройство (PTSD) или комплексното такова (CPTSD). Искам просто да кажа, че това и беше процес на откриване какъв терапевт с какви познания би ми помогнал, защото аз даже в началото на някои терапии не знаех, че майка ми е нарцистична и моя проблем е свързан с такава тема. После постепенно открих и много други неща. Така, че според мен няма лошо да се сменят и търсят различни терапевти и школи, но да не са по едно и също време, за да се избегне объркване. Освен това, на психиката й трябва веме да интегрира новия опит, ако са различни терапевти едновременно, както споменах, може да се претовари психиката, според мен, и да се стигне до голяма объркване. Дали, обаче при Вас наистина става въпрос за ОКР и повечето хора тук препоръчват такъв специалист, аз не съм компетентна по темата, но просто исках да кажа, че понякога и търсенето на различни терапевти е част от процеса, докато не си намерите Вашия/те (ако става въпрос за терапевт и психиатър). Успех отново!

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 20:05 от lilique

# 1 259
lilique, интересно е, какво Ви е задържало цяла година при терапевт, терапията с който, според Вашите думи, не е носила никаква полза?

Общи условия

Активация на акаунт