Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 546
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
Следващ въпрос
Адела - кв. Изток ново стр.

На страницата им всичко е продадено.

Да, ама не, както казваше Петко Бочаров...

В момента и там се продава....???

Защо и как става това.....

Varum.......

# 706
От къде разбра че се продава?

# 707
Наистина добрите имоти ( с по-малко или без компромиси) не стигат до пазара и до брокери.

Ако въобще се продават, винаги има няколко съседа (или близки или роднини), които преди това са уведомили, че ако се продава, веднага стават кандидати да го купят.

# 708
Наистина добрите имоти ( с по-малко или без компромиси) не стигат до пазара и до брокери.

Ако въобще се продават, винаги има няколко съседа (или близки или роднини), които преди това са уведомили, че ако се продава, веднага стават кандидати да го купят.

Не споделям напълно мнението. Купували сме добри  имоти (локация, среден етаж, тухла, изложение, тишина, зеленина, разпределение), обявени съвсем публично в имот.бг и през агенция. Но са рядко и трябва много дебнене и решителност, иначе бързо заминават. Точно защото се предлагат малко такива. И не са евтини, разбира се.

Иначе при такава продажба продавачите  рискуват да го продадат на по-ниска цена от тази, която някой "външен" купувач би им дал. Изключвам случая с близки роднини, където би могло да има и други фактори. А и не винаги роднини и съседи имат възможност да купят имот или пък имат нужда да го купят.  

За новото строителство - продава се на зелено, но инвеститорът в много случаи задържа част от имотите и ги предлага на по-късен етап (зависи как се финансира и колко собствени средства има), също така някои капарират с малка сума и пише "продаден", но после се отказват и той пак се предлага. Има го и психологическият момент (че всичко е разпродадено), разбира се, но не мисля, че е важи за имотите с добра локация, там няма нужда от такива трикове, пазарът и без това е с малко предлагане и голямо търсене.  
Добре де, реални ли са тези "нови" цени? Ние търсим от няколко месеца, факт е, че бюджетът ни е малък и това ни връзва ръцете при сегашната обстановка, но от друга страна всички гледани от нас обяви си стоят. От всичките  апратаменти в района се продаде един.

Не мисля, че няколко месеца е дълъг срок за продажба на имот - все пак не са крастваици от пазара. Ако се е продал за два дни, значи, продавачът е бързал и имотът е продаден на по-ниска от възможната цена. Също така не мисля, че няколко месеца е дълъг срок за търсене, зависи от много неща, но и една година може да се проточи търсенето.

И освен другото, много често вече продадени имоти продължават да стоят като обявени в сайтовете - така че ако искате да сте сигурни, трябва да питате за всеки от интересуващите ви имоти дали наистина е непродаден или просто не са свалили обявата. Понеже един имот се предлаг аот множество агенции, най-често вече продадените стоят в сайтовете на "размножителите" на обявата (често дори самите те не знаят, че е продаден), а я сваля само "оригиналният" продавач.

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 10:19 от Анонимен

# 709
  • In transit
Черна станция, доколкото знам новите сгради се разпродават още на зелено и може би затова не се намират по обявите. Остават само най-лошите апартаменти. наскоро зет ми купи ново строителство и така му бяха обяснили, той го взе на добра цена, но с лошо изложение, последен останал апартамент в нов блок и инвеститорът явно искаше да се отърве.
Масова практика е поне във Варна брокерските фирми да купуват на зелено хубавите апартаменти и след това да ги препродават като вземат Акт 16.

А на мен ми писна вече да се сблъсквам с порочната практика на строителните фирми да настояват НА да се сключва на данъчна оценка или около нея ( макс. до 70% от цената) и всичко останало под масата на ръка!  Досега четири или пет фирми директно ни отсвириха и  не искат да ни продадат апартамент на реалната цена, защото:
1. Щели да платят много данъци (да им влезем в положението);
2. Плащали на работниците си на ръка и им трябвал кеш;
3. Всички останали апартаменти били продадени на данъчна оценка и няма как на нас да ни го продадат на пазарна, защото ще лъсне в НАП
4. Ние сме щели да платим много данък ( загрижени са за нас все едно ще искам пари от тях)
и още няколко мотива, които вече забравих.

# 710
Това за продажбата на по-ниска цена - ако някой строител ми предлага, директно ще подам сигнал в НАП. Вече има много случаи на проверки и глобени за укриване на данъци в строителството. Въобще не са загрижени, спестяват си ДДС, а купувачът е в риск и на всичко отгоре плащането на големи суми на ръка е незаконно.

Ето ви малко тема за размисъл:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008743_krustova_vada_sh … palnia_na_sofiia/

BLD строят на няколко места, явно и в Кръстова вада, като имат един проект в Дианбад, до басейна. Колкото и да е хубав, и те не са успели да продадат всичко, а са към приключване. Същото и с Контракт, които строят на Тинтява, и още много други. Та, не е като да няма нищо и да се изкупува веднага. До голяма степен си е късмет в търсенето, ама и аз не мисля, че през роднини, приятели и някакви тайни брокерски връзки се продава кой знае колко. Имам ангажирани две агенции да ми търсят, уж собствениците са приятели, близки и т.н., освен това знаят, че ще си получат комисионата - досега няма неустоимо предложение по тайни брокерски канали. Ето, малко ме е яд, че сме изпуснали в блока на една позната, където са продавали апартамент, но докато тя разбере, че търсим, вече е бил продаден, но едва ли всички хубави имоти се продават така.

# 711
Това за продажбата на по-ниска цена - ако някой строител ми предлага, директно ще подам сигнал в НАП. Вече има много случаи на проверки и глобени за укриване на данъци в строителството. Въобще не са загрижени, спестяват си ДДС, а купувачът е в риск и на всичко отгоре плащането на големи суми на ръка е незаконно.

Ето ви малко тема за размисъл:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008743_krustova_vada_sh … palnia_na_sofiia/

BLD строят на няколко места, явно и в Кръстова вада, като имат един проект в Дианбад, до басейна. Колкото и да е хубав, и те не са успели да продадат всичко, а са към приключване. Същото и с Контракт, които строят на Тинтява, и още много други. Та, не е като да няма нищо и да се изкупува веднага. До голяма степен си е късмет в търсенето, ама и аз не мисля, че през роднини, приятели и някакви тайни брокерски връзки се продава кой знае колко. Имам ангажирани две агенции да ми търсят, уж собствениците са приятели, близки и т.н., освен това знаят, че ще си получат комисионата - досега няма неустоимо предложение по тайни брокерски канали. Ето, малко ме е яд, че сме изпуснали в блока на една позната, където са продавали апартамент, но докато тя разбере, че търсим, вече е бил продаден, но едва ли всички хубави имоти се продават така.

BLD на Тинтява гледам, че от 100 имат 12 свободни само (тоест 90 % са продадени),  на първи  и последен етаж, с преобладаващо север/северозапад изложение. Като се има предвид, че сградата е на границата с Дианабад (тоест, Изток, ама не съвсем), такава реализация си е направо топ. Коригирам се - цената е 138 000 Евро за 91 кв (без общите части), на шпакловка и замазка, на ет 1 - ами при тази цена 90 % продадени на това място  е точно доказателство за бум на цените.  

Видях, че BLD са купили терена зад ФМИ в Лозенец, там ще вдигнат някое чудовище и предполагам, че ще е на висока цена. Поне така казват самите те Simple Smile - "От компанията обявиха, че планират да строят жилища във високия сегмент, но все още са на ранен етап в планирането на проекта и не биха могли да обявят повече". Купили са парцела за над 730 Е/кв.м., сещайте се на каква цена ще продават Wink

Какви са тези спекулации за тайни канали, не ми е ясно - откъде ще ги извадят тези специални апартаменти брокерите?  Shocked Тя и Томева тука развиваше подобни теории, ама на мен чисто логически не ми се вързва.

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 16:57 от Анонимен

# 712
Здравейте,

85к eur за 3-стаен, 85 кв по нат.акт, югозападен апартамент в Гръцката махала скъпо ли е или е нормална цена?

# 713
Здравейте,

85к eur за 3-стаен, 85 кв по нат.акт, югозападен апартамент в Гръцката махала скъпо ли е или е нормална цена?
Аз нищо не разбрах... В коя държава и кой град е това? Панел ли е, тухла ли е? На кой етаж, за ремонт ли е?
За мен е много, но ако сравним Евро на квадратен метър с този, който купуваме, Вашият е на по-добри цена.

# 714
Ами да,  пропуснах някои неща, липса на опит, тухла е, сравнително нова, градът е Варна, близо до басейна на южния плаж.И не е за ремонт, събуваш се и влизаш, всичко си е ново вътре.

# 715

Надникни в тази тема, да видиш за какви спекулации става дума.

Скрит текст:

# 716
  • In transit
Аз мисля, че е добре цената ако е и обзаведен.

# 717
# 718

Имот1 - цена 1781 евро/м
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15002910935622 … k=2wlcuy&f1=1
Имот 2 - цена 1500 евро / м
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c149994580246714
Какъв е смисълът от пускане на такива обяви, освен ЪП, ЪП и ЪП.
Имот1 - няма никаква снимка а се твърди, че е ремонтиран?!?
Имот2 - Ползвали са снимка на гугълмобила?!?

Явно брокерите следят мамата.
Първия е изтрит а на втория са се появили снимки

Успех на продавачите, купувачите и брокерите естествено

# 719
Ами да,  пропуснах някои неща, липса на опит, тухла е, сравнително нова, градът е Варна, близо до басейна на южния плаж.И не е за ремонт, събуваш се и влизаш, всичко си е ново вътре.
На мен ми се вижда добре. Ако не е и на първи/последен етаж е супер. Това, обаче, е сравнено със София, във Варна една приятелка преди няма и месец си купи Тристаен, но много по-малък, за 50 000, така че за там по-добре да кажат хората от там.

Общи условия

Активация на акаунт