С какво ви дразнят свекървите- 83

• 88 959
  • 803
  •   1
Отговори
# 765
  • при късмета
nneriih, трябвало е да поопознаеш традициите на етноса на мъжа ти. Има си значение, не може да отречеш. Това, което прави свекърва ти е напълно нормално, да не кажа задължително за тях. А теб видимо те дразни и според повечето, включително и мен си права да те дразни. Обаче това е само началото. Така ще е винаги и с твоята примиреност нищо няма да промениш. А ако си отвориш устата и протестраш с/у поведението им (на родата на мъжа ти), е най-вероятно да се разделите. Затова такива бракове не издържат дълго.
Обсъждана е вече темата, да не се повтарям. Но жени в твоето положение най-често в началото биват подведени, че мъжете им са много загрижени и нежите им са на първо място, пък с времето нещата се оказват различни. При тях възпитанието и традициите изискват да си задължен на родителите си, до степен на пълно подчинение до живот. Много малко са изключенията, еденици направо.
И сигурно ще се повторя, но преди съчувствах на такива жени. Вече не го правя, защото доброволно си натрисат това положение на главата, допускат го сами и после се оплакват. В днешно време младостта не е извинение да не си информиран

# 766
Аха, жените били стояли наравно с мъжете още през 70те, а само преди няколко страници младо момиче бъркаше подчинението на снахата на свекървата с уважение към възрастните.
Това е резултат не от социализма, а от манталитета на мюсюлманската общност в България.

# 767
  • Асеновград
nneriih, трябвало е да поопознаеш традициите на етноса на мъжа ти. Има си значение, не може да отречеш. Това, което прави свекърва ти е напълно нормално, да не кажа задължително за тях. А теб видимо те дразни и според повечето, включително и мен си права да те дразни. Обаче това е само началото. Така ще е винаги и с твоята примиреност нищо няма да промениш. А ако си отвориш устата и протестраш с/у поведението им (на родата на мъжа ти), е най-вероятно да се разделите. Затова такива бракове не издържат дълго.
Обсъждана е вече темата, да не се повтарям. Но жени в твоето положение най-често в началото биват подведени, че мъжете им са много загрижени и нежите им са на първо място, пък с времето нещата се оказват различни. При тях възпитанието и традициите изискват да си задължен на родителите си, до степен на пълно подчинение до живот. Много малко са изключенията, еденици направо.
И сигурно ще се повторя, но преди съчувствах на такива жени. Вече не го правя, защото доброволно си натрисат това положение на главата, допускат го сами и после се оплакват. В днешно време младостта не е извинение да не си информиран
За мен не е нормално. Още повече, че турците не са едновремешните турци. Щом и в Турция младите вече масово избират да не живеят със свекърите, значи за мен тази традиция е изтрита. А ако е останала в някое семейство случайно - жалко за него. Аз имах много приятелки туркини от общежитието и на тези, които съм разказвала бяха много очудени, че тя се държи така. Изобщо не смятам да оправдавам поведението на някого с етноса му. Ама изобщо. Човекът е човек, без значение от майчиният му език.
Относно мъжа ми - защо да коментирам? Ти имаш такива впечатления за тях, аз - не. Всичките приятели на мъжа ми са оставили у мен приятното впечатление за това как се отнасят спрямо съпругите си. Бих казала, че ги ценят повече от някои от моите приятели българи. Те приемат жена си за стопанката на къщата и за всяко едно нейно действие благодарят. Не приемат готвенето за нейно задължение. Аз не готвех преди (нямало е кой да ме научи) , научих се заради мъжа ми, но и сега не го правя всеки ден. Обаче като го направя ми е хубаво да чуя от него "Благодаря, Бог да дава здраве на ръцете ти, с които си го приготвила" (фраза на турски, опитах се да я преведа г/д) та, така... Както и ние не сме онези българи от преди 100 години, те са със сигурност не са онези турци от преди 100 години.

# 768
  • София
nneriih, с голяма бяла птица и с латерна да контактуваш, е еднакво безсмислено. Hug

# 769
Животът в чужбина е доста различен.

# 770
  • при късмета
Обаче проблема не е само със живеенето със или без свекърва. Ето това не проумяваш. Тя ще ви се меси и ще ви влияе и на километри, както е в момента. Нали каза, че и по скайп зълва ти те е обиждала в разговор с мъжа ти? И изобщо комуникират си, нищо, че са на разстояние. За това преди ти казах, че той никога няма да реши нито един проблем. Да, ще гледа уж да угоди на теб видимо, но никога, ама никога няма да го направи за сметка на майка си сестра си. Нали разбираш разликата? Ако се види принуден наистина да реши, а не да го замаже или избяга от даден проблем, да знаеш, че няма да е в твоя полза

# 771
  • Асеновград
Обаче проблема не е само със живеенето със или без свекърва. Ето това не проумяваш. Тя ще ви се меси и ще ви влияе и на километри, както е в момента. Нали каза, че и по скайп зълва ти те е обиждала в разговор с мъжа ти? И изобщо комуникират си, нищо, че са на разстояние. За това преди ти казах, че той никога няма да реши нито един проблем. Да, ще гледа уж да угоди на теб видимо, но никога, ама никога няма да го направи за сметка на майка си сестра си. Нали разбираш разликата? Ако се види принуден наистина да реши, а не да го замаже или избяга от даден проблем, да знаеш, че няма да е в твоя полза
И аз още преди бях написала, че единствената причина той да не е разговарял с тях (или по-скоро да не се е скарал с тях, защото това щеше да стане) съм аз. Аз му "забраних". Накарах го да ми обещае, че няма да им споменава какво мисля аз до момента, в който аз не реша сама да си кажа. Той не веднъж е казвал, че не желае да разговаря с тях щом те не знаят как да разговарят с мен. Дори миналият ден имаха празник - Байрям. Трудно го обедих да звънне на майка си и сестра си, защото все още беше ядосан от последното изказване на сестра му. Моля те, да приключим темата, тя отдавна вече не е актуална. Взех си съветите, благодаря.

# 772
  • при късмета
Дано

# 773
Няма значение етноса или там каквото и да е ...

Всъщност има значение, защото обяснява спецификите на манталитета и някои традиции в конкретното семейство. Колкото и да не ги харесваме, те са си факт, хората си живеят с тях от векове и няма да се променят, само защото снахата, която е от друг етнос, не ги одобрява или пък защото ССФ се е потресла.
Ти колко български семейства познаваш, които живеят по този начин, описан от nneriih?
А в Родопите има цели села, които живеят така и за тях е напълно нормално синовете да се погрижат първо за родителите си, а чак след това за собственото си семейство. Или пък да се тъпчат 8-9 семейства в една къща, по семейство в стая. Не, защото няма начин да решат жилищния си проблем, просто за тях това е нормално и не им прави впечатление. Така са свикнали и на свой ред го изискват от децата си.
А дали тези техни деца ще се подчинят и ще възпроизведат модела, или ще се разбунтуват и осъвременят битието си, вече е въпрос на личен избор.
Така че nneriih много добре е знаела с какъв човек се свързва и с какви трудности ще се сблъска. И да не е знаела, вече е разбрала. Проблемите ѝ няма да се разрешат с оплакване по форуми, а да си хваща мъжа и да го превъзпитава, ако може. И да стои по-далече от хората, чийто манталитет не одобрява.
Защото не вярвам да превъзпита цялото семейство на мъжа си, по-вероятно е тя да се пречупи и да се впише в техния модел. Много по-лесно ще е, отколкото да се бори за независимостта на семейството си.
Свободата е сладка, но струва скъпо. В случая – ще загуби къщата, а тя явно си я иска. Да, ама къщата върви в комплект със свекървата и цялата рода.
Едва ли мъжът ѝ ще изгони родителите си на улицата. Ето още една етническа особеност. Българин може да го направи, но мъж от турския етнос – едва ли.

# 774
Всъщност има значение, защото обяснява спецификите на манталитета и някои традиции в конкретното семейство. Колкото и да не ги харесваме, те са си факт, хората си живеят с тях от векове и няма да се променят, само защото снахата, която е от друг етнос, не ги одобрява или пък защото ССФ се е потресла.
Ти колко български семейства познаваш, които живеят по този начин, описан от nneriih?
А в Родопите има цели села, които живеят така и за тях е напълно нормално синовете да се погрижат първо за родителите си, а чак след това за собственото си семейство. Или пък да се тъпчат 8-9 семейства в една къща, по семейство в стая. Не, защото няма начин да решат жилищния си проблем, просто за тях това е нормално и не им прави впечатление. Така са свикнали и на свой ред го изискват от децата си.
А дали тези техни деца ще се подчинят и ще възпроизведат модела, или ще се разбунтуват и осъвременят битието си, вече е въпрос на личен избор.
Така че nneriih много добре е знаела с какъв човек се свързва и с какви трудности ще се сблъска. И да не е знаела, вече е разбрала. Проблемите ѝ няма да се разрешат с оплакване по форуми, а да си хваща мъжа и да го превъзпитава, ако може. И да стои по-далече от хората, чийто манталитет не одобрява.
Защото не вярвам да превъзпита цялото семейство на мъжа си, по-вероятно е тя да се пречупи и да се впише в техния модел. Много по-лесно ще е, отколкото да се бори за независимостта на семейството си.
Свободата е сладка, но струва скъпо. В случая – ще загуби къщата, а тя явно си я иска. Да, ама къщата върви в комплект със свекървата и цялата рода.
Едва ли мъжът ѝ ще изгони родителите си на улицата. Ето още една етническа особеност. Българин може да го направи, но мъж от турския етнос – едва ли.
+100000. Nneriih да прочете много внимателно този пост и хубавичко да го обмисли.

# 775
  • Асеновград
Ако трябва да избирам отново между българин способен да си изгони родителите от вкъщи, заради мен и турчин неспособен на това, отново ще избера второто. Не искам българинът да учи детето ми, че така е правилно и един ден синът ми да ме изгони, защото жена му искала. Да им намери квартира - да, но да ги изгони преди да са си намерили дом - не. Аз прекрасно знам с какъв мъж съм се захванала и неслучайно се оплаквам в тази тема, а не в темата " С какво ви дразнят мъжете ви?"

# 776
  • при късмета
Значи излиза, че няма за какво да се оплакваш. Ето вече повече от един човек ти казаха, че свекървата според нея не прави нищо нередно. За тях е напълно нормална намесата при младите, окачествяването на снахата, преценяването и обсъждането ѝ и т.н.  Трябваше предварително да го знаеш, че да си подготвена. Тогава нямаше и да се оплакваш, а щеше или да си го приела за даденост или още да не сте се взели с твоя, когато е било времето да прецениш всичко това.

# 777
Ти си се радвай на семейния живот, но независимо от етноса и характера, всяка жена трябва да е умна и разумна и да не разчита само на мъжът си и да се поставя в зависимо положение. Моят съвет е да си спестяваш пари, да си намериш работа, съответно ясла за детето и т.н. И ви пожелавам щастлив и дълъг семеен живот...но...помогни си сам, та да ти помогне и Господ.
Всеки тук пише от опит и съветите понякога изглеждат като заяждане, а не са...просто съвети.

# 778
  • Стара Загора
Как` Сийка, в поста ми гласи, че няма значение етноса за това, че едно младо момиче на 21 няма място на село при свеки. След като мъжа й и се е съгласил, няма смисъл да жали къщата в момента, по- добрия вариант е да заминат за Пловдив.
Разбира се, че етноса ще повлияе на много неща.
А такова отношение свекърва- снаха не се наблюдава  за първи път. И другите свекърви са си чели от подобен учебник- да манипулират синовете си, не е много чуждо, предвид и други оплаквания, които съм чувала тук.
Факт е, че си имат традиции хората и техни вярвания, които определено влияят на всичко това, но и всеки си ги има, и си ги смята за правилни.
За мен едно младо семейство в 2017 година, пре спокойно може да си взема сами решенията, имайки предвид, че все повече хора го правят, но си зависи изцяло от тях.

# 779
  • при късмета
Като се замисля, много чудно ми става, как така мъжа ѝ има такова отношение към нея и разбира, че държанието на майка му и сестра му не са нормални и подкрепя nneriih. Та нали той е израсъл сред подобни на майка му като манталитет, възпитание това което са приели като задължения на младо семейство към възрастно и обратно. Значи към майка му, баба му, вероятно сестра му, леля му, вуйна му и изобщо към всичко от женски род отношението е такова като млади булки, защото им е в традициите на етноса, сега изведнъж мъжа ѝ решава, че манталитета им е грешен. А е израсъл с това възпитание и традиции и няма никакъв друг личен пример. Да бе, да.
nneriih, не е нужно нас да убеждаваш в нищо. Дано вече се е изпарила и последната наивност, наблюдавана у теб и за себе си да си направиш изводите. А ще действаш както акъл те учи, дано да е правилно

Общи условия

Активация на акаунт