С какво ви дразнят свекървите- 83

• 88 959
  • 803
  •   1
Отговори
# 780
Ма ко, не е толкова чудно. Той все пак е учил, пътувал е и е живял извън България, т.е. мирогледът му е станал поне малко по-широк от този в помашката махала.

# 781
  • София

Ти колко български семейства познаваш, които живеят по този начин, описан от nneriih?
А в Родопите има цели села, които живеят така и за тях е напълно нормално синовете да се погрижат първо за родителите си, а чак след това за собственото си семейство. Или пък да се тъпчат 8-9 семейства в една къща, по семейство в стая. Не, защото няма начин да решат жилищния си проблем, просто за тях това е нормално и не им прави впечатление. Така са свикнали и на свой ред го изискват от децата си.

Да, преди, но не и сега.
По чисто икономически причини, след обръщането на палачинката големите къщи са почти празни- с баба и дядо, и 1- 2 внучета, отглеждани по скайп от родителите, заминали по света.
Така че, колкото да си мислим, че нищо не се променя там, не е вярно.

# 782
Имам познати от етноса – мъже и жени, които, въпреки възпитанието, умишлено бягат от този модел. Като "бягат" да се разбира съвсем буквално. Отиват да живеят надалече, някои от тях в чужбина, женят се за човек от друг етнос и култура и т.н. Или дори да се свържат с човек от етноса, го избират да е със същите разбирания като тях. Напълно съзнателно и умишлено късат връзките с родното място и манталитета на родата. Разбира се, ходят си от време на време на гости, колкото да си нагледат родителите и да се убедят, че не са сгрешили в избора си, и пак обратно.
Който иска да живее в 21 век, бяга. Който предпочита да е герой от турски сериал, остава. Въпрос на избор.
Опитах се да избегна разискването на този въпрос, защото знам, че може да засегна хора, които изобщо не се вписват в такава картинка, но са чувствителни на тази тема, ама... Не успях.
Съжалявам. И дано няма обидени...

# 783
  • София
Всъщност, потвърждаваш и моите наблюдения- животът с 9 семейства под един покрив, е в миналото. Peace

# 784
Не е, за съжаление, ама да не задълбаваме толкова...

# 785
  • при късмета
По мои наблюдения, пак ще кажа, че променящите мирогледа си са изключения. На пръсти се броят общо взето. Никъде не съм твърдяла, че не съществуват, говоря за това, което се случва в общия случай при такъв казус.
А за съжаление, променилите мирогледа си за някакъв отрязък от време, с някакви цели или друго, завръщайки се "в правия път", налагат на най-близките си, жени и деца, забравените уж традиции с още по-голям фанатизъм, от начина по който са възпитани те самите. Тук вече, за съжаление изключения не знам от личен опит

# 786
  • Стара Загора
Аз пък смятам, че повече и повече хора не следват примера, по който са обучавани възпитавани. За това възрастните правят всячески опити за манипулации и тръшкания и всякакви шмекерии и магарешки сълзи- защото усещат че губят войната с по- младите. И това се случва при всеки етнос.
Ако бяха изключения променящите мирогледите си, щяхме да сме всички със свекърите, да ги наричаме мамо и татко, да им слугуваме и да чакаме покорно мъжа си вкъщи. Нямаше да има и все по- малко забулени мюсюлманки  и т.н.
Разбира се, не е изключено и мъжа да я манипулира докато я завърже за себе си. Все пак и тези, които сме родени 90+ също знаем историята на Бети Махмуди.
Но, вече с един филм, с едно кликване в интернет всеки може да види как живеят другите. Точно хората, които са възпитавани по такъв начин бягат най- много. Шанса човек, който не знае за какво иде реч да се натресе там не е малък.
Видимо тук НЕ става въпрос за неграмотна и проста жена. Мисля, че по начина на изразяване може да се разбере, че това е едно съвсем нормално интелигентно младо момиче.  Peace

# 787
Да, но ежедневието те поглъща, затъваш малко по малко и...

# 788
  • Стара Загора
Всички трябва да се стараем ежедневно главата ни да е над водата, такъв си е света вече. Simple Smile

# 789
Нима отричаш, че всички имаха по много свбодно време, не се налагаше да работят от зори до мрак, на по няколко работи, за да връзват двата края, всички имаха право на отпуски/почивки (сега доста хора с години не могат да си позволят дори седмица отпуск-добре, че задължиха, уж, работодателите да осигуряват такава по КТ).....

Естествено, че е било така, те трите държавни фалита не са се случили от много работене Simple Smile
А, то сега, като се скъсват хората от работа, направо държавата е цъфнала и вързала....    Joy
Затова сме все на опашката на евросъюза.

Кой пък точно се скъсва от работа, със сигурност не си ти..... Най-обичам разни неработещи домакини да дават акъл за работа, е туй ми е любимото.

# 790
  • при късмета
В "изключенията и променящите мирогледа си", бяха визирани турския етнос crossfade. Там е различното.
Иначе съм съгласна, че всяко поколение от промените насам е различно от предходното и винаги съм го казвала, когато се говори по принцип.
Преди това е имало много по-малко различия във възгледите на различните поколения

# 791
  • Асеновград
В "изключенията и променящите мирогледа си", бяха визирани турския етнос crossfade. Там е различното.
Иначе съм съгласна, че всяко поколение от промените насам е различно от предходното и винаги съм го казвала, когато се говори по принцип.
Преди това е имало много по-малко различия във възгледите на различните поколения
Много ми е интересно с колко турци се срещаш всеки ден? Колко приятели турци имаш? Семейни такива? С колко от тях работиш? С колко от тях споделяш нещо? Обикновено хората, които говорят, като теб познават не повече от един-двама от горепосочените.

# 792
  • София
Младото и интелигентно момиче си е избрало турско име за ник, пише на турски в лентичката си и се радва на похвалата, че бог е благословил ръцете й, при това, казано на турски. Нещо, червени лампички? При това любимият е над 35 годишен, дали не знае как да замотае 20 годишна
Скрит текст:
пикла
, м?

# 793
Много ми е интересно с колко турци се срещаш всеки ден? Колко приятели турци имаш? Семейни такива? С колко от тях работиш? С колко от тях споделяш нещо? Обикновено хората, които говорят, като теб познават не повече от един-двама от горепосочените.
Аз познавам много. Не само турци, но и помаци, както и мюсюлмани от Босна и Херцдеговина. Познавам ги не само лично, но и професионално. Преди доста години докторската ми дисертация беше именно върху религията и националното самосъзнание на босненските мюсюлмани, та имам доста добра представа. Всъщност, доста по-добра от твоята, която е ограничена в един тесен социален кръг. И смея да твърдя, че в думите на ма ко има голяма доза истина.

# 794
То се вижда, че момичето вече е "асимилирано" по някакъв начин...Детето сигурно ще е с турско име, няма да бъде християнче и т.н.Уж се дърпа от техните модели, ама не съвсем.Мъжът и казва някакви неща на турски, сигурно поназнайва и езика...въпрос на време е да възпитава детето си в тези ценности и традиции.Няма лошо, щом на нея и харесва.Но малко да се замисли  защо мъжът и не си променя манталитета и вижданията, а нея леко манипулира...

Общи условия

Активация на акаунт