НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 115

• 82 044
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, момичета! Аз бях тази с неврологичните оплаквания преди около месец.  Wink Благодаря на всички, които отговориха тогава. bouquet При мен има известно подобрение, но потръпванията и игличките по цялото тяло продължават. Пия магнерич и милгама, но може би трябва време. Ходих при личната и според нея е на нервна почва, не ме прати на невролог. Нямам очевиден стрес, но както каза и Шоки тогава, може да е скрит.
Зачетох се за свободните радикали и глутамата, които може да предизвикат подобни оплаквания и попаднах на това:

××××
Фактори, водещи до генериране на свободни радикали

Много и различни са факторите, които могат да доведат до излишък на свободни радикали. Излагане на радиация - слънчева или рентгенова, тютюнов дим, автомобилни газове и не на последно място храненето. Богатата на мазнини диета може да засили активността на свободните радикали, защото окислението на мазнините е много по-лесно, отколкото на въглехидратите и белтъците.
××××

Вярно ли е и как да противодействаме при нашия режим?

# 361
А Б12 изследва ли?

# 362
Да, не беше зле - 360 някъде. Кръвните изсл.са ми много добре. Магнезий и т.н. Само вит. Д ми беше нисък - 40, но това беше краят на май. А и взимам сублингвинален, сега - милгама. На пръв поглед не е липса на витамини...

# 363
Б12 не е зле,наистина...но принципно бива да  е по-висок.
Под 400 е дефицит. Добре е да е над 500.
Желая ти бързо да отшумят оплакванията ти..

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 21:55 от teta75

# 364
  • SA
Мила, не е вярно това твърдение. Всъщност кетогенната диета ( с много високо съдържание на мазнини) даже намалява оксидативния стрес,  подобрява функцията на митохондриите и има подчертано невропротективно действие - тя затова и предимно при мозъчни заболявания се препоръчва като лечебен подход.
На лесно окисление са податливи основно полиненаситените мастни киселини, такива, каквито има в течните растителни масла предимно.
Прави ми впечатление, че все още някой като започне да изрежда вредни фактори за каквото и да било, и няма начин да не нареди и мазнините там , най-често след алкохола и тютюна .

# 365
  • София - Варна
Цитат
Прави ми впечатление, че все още някой като започне да изрежда вредни фактори за каквото и да било, и няма начин да не нареди и мазнините там , най-често след алкохола и тютюна .
Уф, да. Вчера на свекърва ми са ѝ пуснали профилактично само холестерол и ЛДЛ холестерол. Единият е 5.01, другият е над горна, не помня колко. И тя веднага каза, че трябва да ограничи месото и животинските мазнини. Обяснявам, че не е така. Казва добре, добре. И след няколко часа пак: "Не трябва да ям месо и мазно месо! Имам болен черен дроб! За него не е добре!" ЛЛ ѝ казала, че след като има някакви червени точки по кожата, значи дробът ѝ е зле. Без изследвания, без нищо. И не трябва да яде месо и мазно. Изписала ѝ онова за черния дроб - Фортето - забравих му името. И никакво мазно.
Не знам тия червени точки дали са свързани с дроба, но все пак да беше пуснала едни изследавния.
Още не е ходила с тия изследвания при ЛЛ. Ама като гледам - те са непълни и не могат да се тълкуват така.

# 366
https://www.zoya.bg/en/Amaizin-Creamed-Coconut-200-g.3927
Използваме това от 4-5 години,страшно ни е вкусно, и на мен, и на детето  ми Simple Smileта с лъжицата... Grinning
Олио и друга подобна растителна  мазнина у нас от 5 г. не влиза,само зехтин,св. мас,кокосово масло.Търся патешка мас,ама досега не съм намерила.Ако нямам мазно в храната,не се наяждам.Не знам дали е правилно или не,но пия сутрин мазното кафе-с кокосово масло или краве масло, ям 1 х дневно,гнус ме е на работата,после ,като се прибера-1 х и толкова,не ми се яде и толкова,но ям мазно,с много белтъчини,месо или яйца.3 кайсии,1 ябълка,през ден-два,1 шепа череши,не ми се яде плод,но туршии,зелении-да.Чудя се -в онзи ,любим за нас бекон от Лидъл,какви скрити гадости има,защото много го обичам,прекалявам с него.Много харесвам този режим и се радвам,че го открих.
А вит Б12 е много важен,яд ме е ,че не съм се изследвала досега.От инжекциите имам наистиа голямо подобрение.Даже ме боли поносимо.Шийната ми херния.

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 23:40 от Мрънкалка

# 367
Мила, не е вярно това твърдение. Всъщност кетогенната диета ( с много високо съдържание на мазнини) даже намалява оксидативния стрес,  подобрява функцията на митохондриите и има подчертано невропротективно действие - тя затова и предимно при мозъчни заболявания се препоръчва като лечебен подход.
На лесно окисление са податливи основно полиненаситените мастни киселини, такива, каквито има в течните растителни масла предимно.

Много благодаря, Кам! bouquet Всичките ми съмнения намират логичните отговори тук! Simple Smile

Искам да съм сигурна, че не режимът ми на хранене е причина за оплакванията ми.

# 368
  • SA
Мила, това е хубаво, че се самонаблюдаваш и търсиш причини за проблемите си. Все пак, ако продължават оплакванията ти, е добре по-нататък да те види и невролог. Със стрес също е доста модерно да се обяснява всичко, но в доста случаи е необходимо първо да се отхвърлят други причини.
Африканчо, за съжаление такива препоръки не са рядкост. Обриви по кожата може да има от какво ли не естество, но дори и да се предполага, че са заради заболяване на черния дроб, е редно да се уточни какво е то, а не айде пий карзил и до там.
Мрънкалка, може и напълно да ти се оправят болките като се наситиш с този витамин. Дано повече хора започнат да си го изследват профилактично, защото тежкият му дефицит се отразява пагубно на нервната система и не само.

# 369
О, а личните лекари пък са едни специалистиии... Laughing То за жалост и специалистите понякога са същите, ама личните пък в повечето случаи само от лечение на грип разбират наистина (а и това невинаги).Rolling Eyes

# 370
Здравейте,
исках просто да намина и да пожелая приятно лято на всички, при все че ви чета редовно.

Африканчо, може да става въпрос за всякакви червени точки. Аз бях чела при Румяна Илиева (а на страницата й има и снимка), че нейните червени точки са признак на излишък на бром, който пък говори за недостиг на йод. Другата теория е, че се появяват от слънцето и с годините.

Крис Кресър беше пуснал една интересна статия миналата седмица, за това как "диета имитираща гладуване" (fasting mimicking diet) може да подобри дейността на бета клетките в панкреаса при болни от диабет 1 тип. Засега изследванията са само на ниво мишоци, но са проведени и експерименти с човешки панкреатични клетки. Въпросният експеримент с мишоци се е състоял в това да увредят панкреаса им до загуба на способността им да продуцират инсулин до 85%. След това ги подлагат на диета, при която гладуват 4 дни, а 3 дни ядат каквото искат. При хората аналогията на тази диета би била глад 5 дни и ядене през останалия месец. Установили са, че въпросният режим при мишоците стимулира епигенетично възстановяването на клетките в панкреаса, отговорни за производството на инсулин. Досега се е смятало, че те не могат да се възстановят. Въпросната диета засега се прави само при избрани лекари и са нужни допълнителни изследвания.

Къде отиде кирилизаторът в новата версия?

# 371
Скрит текст:
https://www.zoya.bg/en/Amaizin-Creamed-Coconut-200-g.3927
Използваме това от 4-5 години,страшно ни е вкусно, и на мен, и на детето  ми Simple Smileта с лъжицата... Grinning
Олио и друга подобна растителна  мазнина у нас от 5 г. не влиза,само зехтин,св. мас,кокосово масло.
Търся патешка мас,ама досега не съм намерила.Ако нямам мазно в храната,не се наяждам.
Скрит текст:
Не знам дали е правилно или не,но пия сутрин мазното кафе-с кокосово масло или краве масло, ям 1 х дневно,гнус ме е на работата,после ,като се прибера-1 х и толкова,не ми се яде и толкова,но ям мазно,с много белтъчини,месо или яйца.3 кайсии,1 ябълка,през ден-два,1 шепа череши,не ми се яде плод,но туршии,зелении-да.Чудя се -в онзи ,любим за нас бекон от Лидъл,какви скрити гадости има,защото много го обичам,прекалявам с него.Много харесвам този режим и се радвам,че го открих.
А вит Б12 е много важен,яд ме е ,че не съм се изследвала досега.От инжекциите имам наистиа голямо подобрение.Даже ме боли поносимо.Шийната ми херния.
В Метро.
Ако няма директно патешка мас, в хладилниците за дълбоко замразяване има патешки фенери, по около 1,80 е кг.От един пакет на мен ми се получава около 400 гр мас.В тенджера на котлона, а и пръжки остават.     Laughing

# 372
Африканчо може би имаше предвид старческите петна, които се появяват и по ръцете, и по лицето понякога - те са кафяви обикновено, но може би могат да бъдат и червени. За тях съм чувала, че били от черния дроб. Но ако са червените точици, наистина те могат да бъдат знак за недостиг на йод в организма. Ха-ха, една позната преди години каза, че като питала личната си лекарка за тези червени точици, които й излизат, ЛЛ казала "Ами, и на мен ми излизат." И толкова.Laughing Разбира се, не е 100% сигурно на какво се дължат, спокойно може да не са признак за дефицит на йод. А ако са, то точно личните лекари няма въобще да го знаят, предполагам. Но коментарът ми се стори показателен.Smiley

# 373
  • Варна
Здравейте отново! Продължавам да се храня по правилата,но не забелязвам отслабване,а между другото ввъв вторник се претеглих и бях почти 59кг и сега пак се претеглих-пак толкова. Много ми е тъжно,че не виждам промяна в себе си и изглеждам ужасно.Имам чувството,че дебелея.

# 374
до колкото си спомням, трябваха поне три дни, за да влезе организмът в кетоза
т. е. мери се следващия четвъртък, а не днес
също мери не килограми, а обиколки
спортувай, защото иначе метаболизмът може да не пожелае да помръдне толкова бързо, колкото ти се иска

Общи условия

Активация на акаунт