НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 115

• 82 042
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
  • София
А по колко капки вигантойл си пила?

И без К2, нали?

# 481
  • SA
А какво означава, че вигантол не е добър вариант за възрастни? Възрастните го усвояват по същия начин като децата. За мен си е много добър избор, с чудесен ефект. Но евтин е и май това е проблем за някои.

# 482
K2 e в почти в задължителните добавки,  ама то пък айде във всяка тема да не пишем едно и също
Гал, добре е да го пие с К2, но и без него пак да го пие
На мен от К-тата ми тече кръв от носа,слаби капиляри....
5000 пия в момента

# 483
Вит. Д се усвоява различно от различните организми, има и генетични особености (мутации на рецепторите). Някои хора повишават много бързо и лесно нивото, когато започнат прием, а на други им е много по-трудно и трябва да приемат и магнезий (той подпомага усвояването).

# 484
  • София
Колко време след морска почивка е добре да се направи изследване на Вит. Д?

# 485
Не знам колко време, предполагам, че може и веднага. Или май е по-добре да изчакаш до септември, за да е минало лятото и да знаеш след цялото лято как ти е нивото.

А що се отнася до това дали трябва вит. Д да се спре за няколко дни или седмици преди изследването: не, няма такова нещо. Вит. Д се приема, за да се повиши нивото и да се поддържа след това, така че когато правите изследването, освен ако не сте пили поредната доза малко преди да ви вземат кръв, просто ще се види нивото в момента, което е постигнато благодарение на приема на витамина. Така или иначе, вит. Д се използва всеки ден. Наистина може да се натрупва, но организмът не го "рециклира" и не може да го поддържа до безкрай, ако няма нов синтез от слънцето или прием междувременно. Затова е абсолютно безсмислено да се спира дни или седмици преди изследването, както съветват в някои лаборатории. Ако го спрете и междувременно нивото започне да спада, при изследването ще излезе по-ниско.

И още нещо интересно, което преди време четох на сайта на Крис Мастърджон: според него много високите нива в кръвта, които се получават понякога дори от ниски или умерени дози, се дължат на лошо усвояване на витамина в клетките. А ако нивото не е нито ниско, нито високо, т.е. умерено, това означавало, че клетките го усвояват добре, което всъщност е важното. На подобно мнение е и д-р Коимбра: според него автоимунните заболявания възникват вследствие на резистентност към вит. Д (и на нисък прием и синтез, разбира се) и за да се преодолее тази резистентност, са необходими високи дози - на това той основава и протокола си. При неговите пациенти нивата в кръвта често са много високи, но хората се чувстват добре, заболяванията им се повлияват благоприятно. За да избегнат предозиране, изключват богатите на калций храни, пият много вода и на 6 месеца правят изследвания на бъбреците и калция (плюс други неща, които са специфични за протокола).

# 486
  • София
Cioccolata, много полезно Hug
Аз при изследване на фолиева и B12 все съм над горни граници без да ги суплементирам допълнително, но пък имам мутация в гена за усвояване на фолиевата киселина, та предполагам именно на това се дължат резултатите ми. Но предвид, че нямам никакви симптоми за недостиг, смятам, че благодарение на режима на хранене, нивата в клетките са ми добре, въпреки мутацията Simple Smile
И по темата да попитам - вит. K2 как се отнася към тробмофилиите? Знам, че вит.К действа кръвосъсирващо, но не съм попадала на информация точно за К2. Понеже съм много дефектна Blush имам мутации в няколко от гените, отговорни за тромбофилии, и много внимавам какво приемам. Та съответно не смея да взимам големи количества D, защото знам че трябва да се съчетава с К2, за да не се отлага в меките тъкани, но пък не смея да пия К2... Сложна работа е това със суплементите, затова в повечето случаи ги избягвам и разчитам само на храненето, но май не винаги е достатъчно Confused

# 487
  • София - Варна
Ох, и аз съм го чувала това и за други витамини. Ако нивата в серума стaнат много високи, може в клетките да има дефицит, да значи лошо усвояване точно.
Обаче така няма угодия - хем като не качим нивата, се тормозим, че още са ниски или дефицитни, хем ако ги качим, се чудим дали пък в клетките са добри. Joy Поне аз съм се чудела за това, именно след прочитане на подобна информация, която сподели Cioccolata.

Как правите заливката на мусаката? Сигурно сте коментирали, ама да питам? Не искам брашно.

# 488
Скрит текст:
Ох, и аз съм го чувала това и за други витамини. Ако нивата в серума стaнат много високи, може в клетките да има дефицит, да значи лошо усвояване точно.
Обаче така няма угодия - хем като не качим нивата, се тормозим, че още са ниски или дефицитни, хем ако ги качим, се чудим дали пък в клетките са добри. Joy Поне аз съм се чудела за това, именно след прочитане на подобна информация, която сподели Cioccolata.

Как правите заливката на мусаката? Сигурно сте коментирали, ама да питам? Не искам брашно.
Яйца и сметана.
Яйца, кисело и малко прясно мляко.

# 489
Африканчо, наистина много неща не са ясни, и то не само за вит. Д.Disappointed За щитовидния хормон Т3 също съм чела, че може да не се усвоява - от една страна е възможно да има дефицит на вит. Д и/или А, а те са необходими за свързването на Т3 с рецепторите, от друга страна може нивата на реверсивния Т3 да са високи и той да блокира рецепторите, което да води до неусвояване на свободния Т3 в клетките (тогава дори може нивата на Т3 в кръвта да излязат високи при изследване). Възможни причини специално за повишаване на реверсивния Т3 били не само стресът, но и дефицит на желязо, а мисля, че имаше и още някакъв възможен дефицит. В такъв случай ще има симптоми на хипофункция, разбира се.

А заливка може да се направи например с настърган кашкавал, кисело мляко (или течна сметана) и яйца. Ако целта е да бъде по-плътна, може да се сложи някое от безглутеновите брашна - бадемово, кокосово.

# 490
  • София
Кой спомена за кокосовия чипс във Фантастико?  Hug
Страхотен е!

# 491
Страхотен е!
Може линк или снимка?

# 492
  • София
Страхотен е!
Може линк или снимка?

Аз бях  Grinning

На диетичния щанд е. Или пък здравословен се води.
В сини опаковки. Цената е 2,70-2,80.

# 493
  • София
Леми, за толкова години във форума, таке и не се напънах да се науча да качвам снимки  Embarassed
Както е казала и змия, чипсът е на диетичния щанд, сини опаковки, от тези като с цип отгоре, има снимка на отрязан кокос и са три вида - сол, карамел и сол, и сол и чили.

# 494
  • София
Кой спомена за кокосовия чипс във ФантастикоHug
Страхотен е!
Може линк или снимка?
На втори ред: https://www.ebag.bg/categories/bio-snaksove-soleti-i-iadki/517

Общи условия

Активация на акаунт