Частни училища - информативна тема 18

• 120 462
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Татко Мецан, младите от 2000 за 2100 отиват в друга фирма, ти смяташ, че за 30% по-висока заплата няма да се поблазнят?

Няма, ако да са учители не им е призвание. Само тогава. 300 лева нищо не променят, ако си принуден да си тровиш нервите всеки ден.
Настоящата ни класна е много млада, дошла от ДУ. Знам, че е била на ръба да се откаже от преподаването преди да дойде в настоящето училище. Слава Богу е размислила и детето ми има късмета да бъде при нея.

# 556
Татко Мецан, младите от 2000 за 2100 отиват в друга фирма, ти смяташ, че за 30% по-висока заплата няма да се поблазнят?

Това не е критерий за качество при подбор на учители. Вчера се опитвах да убедя една приятелка - учителка да отиде в ЧУ преподавател. При заплата 850 лв. в момента тя каза, че 1000 лв. не биха  я съблазнили. Защото в момента работи на смени и има свободно време. А ЧУ е частна фирма и там не можеш да разполагаш с времето си. А и училището било на 1 час път от дома, а сегашната работа е на 10 минути с метро или 20 мин. пеша.
Така че нещата изобщо не опират до 100 лв. разлика в по-голямата част от случаите. Намирането на Учители в днешно време е мнооого труден процес.
Истинските учители не гледат само заплатата, но истинските учители по душа са малко.

# 557
Последните постове на Блис и Аспарагус съвсем точно обясняват какво имах предвид.

# 558
  • София
Шарки, високата заплата увеличава възможностите за подбор, но не променя дефицита на качество. Като работодател съм получавала по 50 CV-та за обявено място, от които нито един не става. Истинските добри професионалисти са малцинство във всяка професия. Останалите се разпределят между "средностатистически нищо особено" и "откровени некадърници". В не толкова финансово привлекателни професии, като учител, съотношението кадърни/некадърни е още по-лошо.

# 559
  • София - Рим и обратно

Това не е критерий за качество при подбор на учители. Вчера се опитвах да убедя една приятелка - учителка да отиде в ЧУ преподавател. При заплата 850 лв. в момента тя каза, че 1000 лв. не биха  я съблазнили. Защото в момента работи на смени и има свободно време. А ЧУ е частна фирма и там не можеш да разполагаш с времето си. А и училището било на 1 час път от дома, а сегашната работа е на 10 минути с метро или 20 мин. пеша.
Така че нещата изобщо не опират до 100 лв. разлика в по-голямата част от случаите. Намирането на Учители в днешно време е мнооого труден процес.
Истинските учители не гледат само заплатата, но истинските учители по душа са малко.
Този критерий съществува за всяка една професия при много хора. За мен също важи, и съм се съобразила именно с повечето свободно време, близостта на работното ми място и спокойствието, за да мога да разполагам с времето си за други неща, а не да блъскам от 9 до 19,00 за много пари. Мога да си го позволя.
Смятам, че не само парите, а организацията, добронамерената атмосфера, удобствата и самата политика на училището биха привлекли качествени учители. Не са само стоте лева.

# 560

Този критерий съществува за всяка една професия при много хора. За мен също важи, и съм се съобразила именно с повечето свободно време, близостта на работното ми място и спокойствието, за да мога да разполагам с времето си за други неща, а не да блъскам от 9 до 19,00 за много пари. Мога да си го позволя.
Смятам, че не само парите, а организацията, добронамерената атмосфера, удобствата и самата политика на училището биха привлекли качествени учители. Не са само стоте лева.
Аз не отричам критерия. Именно, не само 100-те лева са критерий. Но в конкретния случай става въпрос за страх - страх от промяна на навици и статукво. Въпреки проблемите и възможностите за повишение.
Подборът на добри педагози в днешно време не е само със заплата и добри условия за работа. Страхът от новото и неизвестното е голям. Това не е само при учителите... Аз не го разбирам, но както казвате ние засега можем да си го позволим.

# 561
  • София

Не скачай. Сама знаеш за примери от форума за напуснали деца, при това не е само едно и са от един и същи клас. Които в случая аз не визирах. А визирах други мои познати с деца в ПЧМГ в момента. Излезли от Питагор.
....

O, чудесно, чудесно. Дано има повече такива дето си преместят децата и наплива намалее. Лично съм заинтересована да се случи. И на мен една форумка ми описа една намръщена ужасна г-жа, пък моето дете явно е супер загубено и твърди, че е най-миличката на света. Всеки с критериите си. Така че нека всеки намери според търсенето си и да бъде доволен от избора си!

# 562

Не скачай. Сама знаеш за примери от форума за напуснали деца, при това не е само едно и са от един и същи клас. Които в случая аз не визирах. А визирах други мои познати с деца в ПЧМГ в момента. Излезли от Питагор.
....

O, чудесно, чудесно. Дано има повече такива дето си преместят децата и наплива намалее. Лично съм заинтересована да се случи. И на мен една форумка ми описа една намръщена ужасна г-жа, пък моето дете явно е супер загубено и твърди, че е най-миличката на света. Всеки с критериите си. Така че нека всеки намери според търсенето си и да бъде доволен от избора си!

Именно. Важно е да се чуват различните мнения. Пък всеки, ако е достатъчно наблюдателен и интелигентен може за себе си да отсее кое му е важно и на кой да вярва.
Ако е същата намръщена госпожа, а аз си мисля, че е същата... майка на бивш съученик да детето ми се изказа също не особено ласкаво. И само заради нея не си записва второто дете в Питагор в ПУК, а ще кандидатства чак в 4 клас. Въпреки, че първото и дете завърши тази година ПЧМГ с отличие и като цяло мнението и е положително. Коментарът и беше "Не знам тази за какво я държат още? Излагат се." Госпожата е математичка.
Че иначе ще започнем да приемаме за нормално, приема на деца по втория начин и без изпит  в ЧУ въпреки, че това същото ЧУ публично декларира единствен критерии за прием - двустепенен изпит за 1 клас.  Wink

П.С. След като написах горното влязох в сайта на Питагор/ПЧМГ. Явно има просветение след години. Въпросната госпожа вече не е част от екипа.  Wink

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 15:32 от Анонимен

# 563
  • София
Интересно решение,  учителите в ПУК и 1-4 клас не са ли различни? И второ - влизането след 4 клас ще е много трудно за външни, дано детето има успех. Моето детенце пък е влюбено в тази ужасно ужасонска учителка и то толкова, че иска да учи в у-щето, заради нея Simple Smile Какви полюсни мнения само, да се чуди човек на кого да вярва. (явно за различни ужасни учителки си говорим, тази за която ми писаха тук си я има още, пу-пу)

# 564
Трудно, колко да е трудно? При условие, че миналата 2017 имаше дискусия колко процента от Питагор продължават в ПЧМГ. Не беше 100%  Wink

Аз лично вярвам на редови деца и редови родители. Защото имам опит с две ЧУ до момента. И в двете има и привилегировани по определени причини и редови.  Wink Отношението към двете групи е различно. Както към родителите, така и към децата. А когато пък съфорумка с дете с талант излезе и каже, че си е преместила детето година преди важния за математиците 4 клас. И когато се окаже, че има и още деца напускащи заедно с него (едно от които познавам и лично)... Ами някак си вярвам повече на тях.  Wink

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 16:45 от Анонимен

# 565
При условие, че миналата 2017 имаше дискусия колко процента от Питагор продължават в ПЧМГ. Не беше 100%  Wink

Далеч не е 100%, наистина. От 36 деца (2 класа по 18) са продължили 24 в ПЧМГ. Смятайте процентите, 12 деца от 36 не са продължили. Май че това прави една трета, или 33, 33%. Страхотен критерий за успеваемост на Питагор.

# 566
При условие, че миналата 2017 имаше дискусия колко процента от Питагор продължават в ПЧМГ. Не беше 100%  Wink

Далеч не е 100%, наистина. От 36 деца (2 класа по 18) са продължили 24 в ПЧМГ. Смятайте процентите, 12 деца от 36 не са продължили. Май че това прави една трета, или 33, 33%. Страхотен критерий за успеваемост на Питагор.

И като се има предвид, че в 4 клас са два класа, а нагоре са повече.  Wink До 7 клас, когато отново спадат до 1 клас стандартно. Та може да се окаже, че дори повече от половината деца след 4 клас са външни.

Та може да се окаже, че влизането след 4 клас е далеч по-лесно с оглед факта, че всички ходят на курсове. Но не всички искат ПЧМГ, а той им е само резерва след СМГ. И с оглед това, че приемът е доста по-прозрачен от този за 1 клас и ПУК и доста по-ясен като правила и критерии за прием.  Wink

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 17:50 от Анонимен

# 567
  • София
Аз пак да кажа, че познавам две близки деца, които не успяха да влязат в ПЧМГ и са в СМГ в момента, т.е. изобщо не е правило, че в ПЧМГ са само неуспелите кандидати на СМГ

# 568
Здравейте момичета
Искам да попитам за ПЧМГ. Интересува ме дали се влиза трудно там след 7-ми клас. Тъй като видях, че и те, като СМГ имат прием след 4-ти клас се чудя дали бихме имали шанс за влизане. Т.е. правят ли някаква допълнителна паралелка за кандидатстващи след 7-ми клас?

# 569
  • София
Трудно, колко да е трудно? При условие, че миналата 2017 имаше дискусия колко процента от Питагор продължават в ПЧМГ. Не беше 100%  Wink

Аз лично вярвам на редови деца и редови родители. Защото имам опит с две ЧУ до момента. И в двете има и привилегировани по определени причини и редови.  Wink Отношението към двете групи е различно. Както към родителите, така и към децата. А когато пък съфорумка с дете с талант излезе и каже, че си е преместила детето година преди важния за математиците 4 клас. И когато се окаже, че има и още деца напускащи заедно с него (едно от които познавам и лично)... Ами някак си вярвам повече на тях.  Wink

Да видим дали съм разбрала:
Родител 1 има дете в у-щето, което изкарва медали. Оттук би следвало да е от привилегированите родители (каквото и да значи това). Детето е напуснало у-щето, затова имаме доверие на Родител 1.
Родител 2 има дете в у-щето, което изкарва медали. Оттук би следвало да е от привилегированите родители (каквото и да значи това). Детето си стои, затова нямаме доверие на Родител 2.

Общи условия

Активация на акаунт