Начални училища в Пловдив - тема 2

• 97 143
  • 734
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Защо да е недомислица? Училището е хубаво, оправено е, сградата е 100 годишна с основен ремонт от преди 5 години, паркети, чинове, всичко е ново, учи се на една смяна, така че няма проблеми да поеме и повече ученици. Ако имат желание, естествено (родителите). Всеки има право да избере къде да учи детето му.

# 691
Да де, ама това е свързано с логистика. Става така, че в у-щето, което ние сме избрали и ни е по район, тази година ще приеме по-малко деца от бройката на подлежащите на класиране от района! Не съм съгласна да водя детето си на другия край на града заради такива недомислици! Ако ще и най-хубавото училище на света да е там!

# 692
  • Пловдив
Добре е, че се отпускат повече места. Има родители , които записват децата си според местоработата си, а не по местоживеене, защото им е по- удобно при транспортиране. Например децата от близките села обикновено учат в Пловдив, и по адрес няма да се класират.

Greene, още по- тъпо е, ако дете от друг район измести твоето, само защото имате еднакъв брой точки, а на случайния избор детето ти отпадне.

# 693
  • Пловдив
За да има по-малко места от бройката в района значи училището няма достатъчно материална база, място и възможност да ги поеме. За което нямат вина останалите училища, които са оправени и имат такава възможност.
При нас има доста деца от близките села.

# 694
Конкретно това училище има възможност. Завършващите 4-и клас са 4 паралелки, сега 1-ви ще са три. От ръководството казаха, че са искали пак 4, но са им отпуснали 3.
Явно за сметка на други училища, където отпускат незнайно защо двойно повече бройки от децата в района! Ето официално по темата: https://www.marica.bg/top-uchilishta-v-plovdiv-svivat-priema-za- … ticle-197314.html

# 695
  • Пловдив
На едносменен режим ли  е училището? Защото доколкото имам информация се съкращават паралелки само в училища, които са на две смени с цел да се премине към една.

# 696
Едносменно е, да.

# 697
А какво значи подлежащи в един район-по постоянна регистрация ли се определят или общо записани по настоящ и постоянен адрес?

# 698
Не знам, би трябвало и двата адреса да имат предвид, защото дават еднакъв брой точки, ако са в района на училището.  Казаха, че по данни на ГРАО толкова деца са в района, но ще бъдат класирани по-малко /колкото бройки са им отпуснати/..

# 699
  • Пловдив
Не всички деца са в района - има по други райони, има преместени в други градове и държави, но продължават да се водят там, така че бройката е доста по-различна от дадената.

# 700
Здравейте,
какви документи е нужно да занеса в училището, ако искам да запиша детето на хартиен носител?

# 701
  • Пловдив
На хартиен носител пак е Приложение 1. Него взимате от електронната платформа като влезете в раздел "Формуляри". Запазвате същото на компютъра си, попълвате, разпечатвате и готово.

# 702
Здравейте!
Току-що подадох заявлението на малката. Системата ми разреши да кандидатствам въпреки,че е с година по-малак ( януари родена). Та едно притеснение ми отпадна. Събираме 131 точки благодарение на промяната на критерия за брат/сестра в училище и подготвителната там. Пожелавам на всички да попаднат в желаното училище, при желания учител.
Използвам момента да попитам минаха ли състезанията за прием в Патриарх Евтимий и Александър I?  Догодина това вероятно ни чака, та ако някой има материали за БЕЛ ( а може и математика) дали може да сподели? Знам , че за математическите паралелки напливът е голям, но явно не е страстта на момчето ми , така че повече се интересувам от мнения за паралелките с български. Какво представляват изпитите - тестове ли са само затворен тип или има и въпроси с отворени отговори, има ли диктовки или нещо друго за писане? Предполагам  са доста по-сериозни от тези на СБНУ  и ако може да ме насочите какъв е формата им.

Благодаря и хубав ден на всички!

# 703
Как така системата ви е позволила? Сега кандидатстват деца само набор 2012 за учебната 2019/2020, а вашата е 2020/2021.

# 704
  • Пловдив
По Наредба, точно това е уредено в чл. 4:

чл. 4. (1) Постъпването в първи клас е задължително за децата, които навършват 7-годишна възраст в годината, през която се осъществява приемът за новата учебна година.

(2) В първи клас по преценка на родителя могат да бъдат записани и деца, които навършват 6-годишна възраст през годината, когато се осъществява приемът за първи клас. Задължително условие е наличието на готовност за училище, потвърдена в издаденото на детето удостоверение за задължително предучилищно образование.

(3) Началото на училищното образование (приемът в първи клас) може да се отложи с една година, когато здравословното състояние на детето не позволява постъпването му в първи клас. Регионалният екип за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности отлага по обективни причини постъпването на детето в първи клас, след подадено заявление от родителите. Решението за отлагането следва да бъде взето до 31 май на съответната календарна година.

(4) Децата по ал. 3 кандидатстват за прием в първи клас по настоящата наредба през годината, през която навършват 8-годишна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт