Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 996
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 570
Ще го кажа в прав текст. В кварталното училище учат само роми и бежанци. Нивото не ме интересува, това ми е достатъчно да не кандидатствам изобщо там. Мисля, че не е това начина да се интегрират малцинствени групи в страната, по метода на изнудването.

Ясно е че на никой не му пука за чуждите деца, та тогава не виждам защо трябва да има сърдити, че някой си сменя адресната регистрация и фалшифицира бележки. Ми то друг начин явно няма.
Ами да направят или/ или. А не така, да отрязват изобщо възможността на детето ми да учи, защото аз няма да го запиша в ромско училище. И не, квартала не е цигански, а е съвсем нормален такъв, предимно с къщи и млади хора.
Кое от двете е вярно?

# 571
  • София
Може и двете да са верни, в  предишен пост Lаdу Stаrdust беше писала, че деца от малцинствата се карат в това училище с автобуси.
Аз я разбирам, едно е да запишеш детето си в квартално, но не елитно училище, съвсем друго ако училището е с преобладаваш ромски контингент. Казвам - преобладаващ, иначе няколко деца не са проблем, даже по-лесно биха се интегрирали , ако желаят, разбира се.

# 572
Факт е, че Столична община не отделя равноправно бюджет и не развива по един и същи начин подопечните и училища от отделните райони. Което значи, че подобно разпределение на първолаците по районите е проява на дискриминация. Какво прави общината, за да доближи качеството на образование в отделните райони? За мен, това е въпросът, трябват повече усилия за работа със самите училища, а това уви не се случва.

И защо няма електронна платформа, ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО?

# 573
  • София
Не е работа на общината да регулира качеството на образованието, а на МОН.

# 574
Не е съвсем така, Столична община има Дирекция Образование, тук - https://www.sofia.bg/web/mayor-of-sofia/education-department са и описани функциите, така че имат отношение.
Определят бюджетите, а заплатите са част от тези бюджети и според мен има връзка. Материалната база привлича и по-добри кадри (освен всичко друго), а начинът на управление на едно училище и контролът върху това управление е в компетенциите единствено на общината. МОН са си написали програмите, провеждат НВО, но нямат отношение върху управлението.

# 575
  • Куциндрел
Тук май повечето кандидатстват с първо дете, а? На мен ми е за трети път и си знам, че успехът на детето най-малко зависи от училището. Без уроци в седми клас, няма "елитна" гимназия.
Чакай, до 7-ми клас има време. Зорът ми е все пак да влезе в училище в квартала, защото и работата ми е в квартала.  Joy Joy Joy

# 576
А, и още нещо - Общината решава в кой район да построи училище, не МОН. Ние например в Кръстова вада си нямаме училище, кварталът ни е част от район Лозенец и е от Парадайз до Околовръстното, където има маса нови блокове, все млади семейства с малки деца. Информация дали ще се строи ли училище в квартала няма, имаше преди шест години слух, че ще правят детска градина, още я чакаме.

# 577
Мисля, че вече писах, че в квартала не живее пукнат ром. Който се интересува много лесно може да разбере за кое училище говоря и за кой квартал. Извинявам се за лирическото отклонение, то е ясно, че сама ще се оправям. Просто смятам, че не е честно да изчезне цял един критерии, има си начини всички да са доволни и критерия „месторабота” да остане. Написах го вече по-горе.

# 578
  • Куциндрел
А защо тогава приемат роми?

# 579
Цеце, обсних го душко, ама нали ще учат заедно децата, ще го повторя.

Предполагам, че вноса на деца от други квартали е станал с цел запазване фунционирането на училището, защото доскоро тук имаше предимно къщи и малко деца. Нашите съседчета са учили в други съседни училища, така или иначе славата на въпросното от време оно не е съвсем добра. Разбира се, последното няма значение, до определен клас съм на мнение, че училището не е от голямо значение. Но, в случая няма начин да си запиша детето на такова място, всеки ден минавам от там и знам за какво говоря. Аз дете в двора не съм видяла, всички от квартала обаче си разхождат там кучетата (представете си). За останалото вече писах многократно. Според мен се работи за това училището да функционира в този вид, защото получават допълни субсидии и от там нямат интерес в него да учат децата от квартала.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 17:38 от Анонимен

# 580
  • Куциндрел
То направо това училище си е за Господари на ефира. Crazy
Дано успеете да влезете в желаното от вас училище.

# 581
  • София
Знаете ли от Общината кога ще започнат да публикуват отговори?

# 582
  • София
Е, поне от миналата година трябва да има някое "бяло" дете в това училище, защото от тогава въведоха критерия местоживеене.

# 583
Не познавам дете, което учи там, а в
блока ни има първокласници. Иначе съм сигурна, че има и етнически българчета там, все пак не всеки има притеснения децата му да са малцинство в клас. Който милее за интеграцията на ромите и мисли, че детето му ще бъде духово обогатено, ще помогна с информация на лични! Миналата година имаше доста незаети места след първо класиране!

# 584
...

Ясно е че на никой не му пука за чуждите деца, та тогава не виждам защо трябва да има сърдити, че някой си сменя адресната регистрация и фалшифицира бележки. Ми то друг начин явно няма.

Е, да, но общината пък взема мерки да ги спре и една от мерките е точно отмяната на месторабота като критерий, именно защото лесно се фалшифицира и много го направиха м.г. за сметка на честни, които заради това останаха отвън кварталното училище. Т.е, това вече няма да  е начин. И  кой се сърди на това -  тези, които явно нямат против да фалшифицират  и се сърдят, че им отнемат тази възможност.

Иначе миленака даде добра идея, щом за вас важното е кое не е, а не кое е. Пробвайте в някое друго сравнително близо, ако напливът за него не е голям, ще ви вземат и в 4 група.

Общи условия

Активация на акаунт