Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 108 013
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ceca, всъщност на мен така ми отговориха преди 4 години. И никой не се трогна, че детето ми няма да учи в кварталното.

Трябва да има един водещ критерий и местоживеенето е най-добрия за голям град като София. просто трябва да се обхванат всички пропуснати случаи. Всичко друго няма да е справедливо. иначе ще стане като потребителя от преди малко, дето му дремело, че някой ще се разчеква да си води децата в далечно училище, важното е неговото да е до местоработата му.

Да мислим разумно все пак. Няма как да ни огрее всички в "елитните" училища. По-добре да сме отговорни родители и да помагаме за това училището да стане елитно.

# 556
  • София
Аз явно съм много наивна - как се вадят фалшиви бележки за месторабота? Поръчваш си печат с измислена фирма?
Преди 4 години в 133 искаха не служебна бележка, а копие от трудовия договор, заверено с мокър печат. И трябваше да е от преди Нова година.
И системата тогава беше като предложената - приемаха всички по местоживеене и за останалите места - по месторабота. Но, все пак се даваше някакъв избор на родителите.
Изкривяването се получи миналата година от натрупването на хиляда критерия и така се изместиха деца с местожителство. Трябва да важи по един критерий само, с различна тежест, но да все пак да ги има.
В трудовия договор не пише адреса на който работиш. Работодателят издава служебна бележка за това. И той може да напише каквото си поиска като адрес. Може да е истинският, може да ти е домашният, а може да пише, че работиш от дома на баба си. Никой не проверява това.
В моя пише и такъв искаха - с всички атрибути на фирмата - адрес, ЕИК и прочие. Заверен както си трябва, малко работодатели биха се наели на шашми.

# 557
  • София
Всъщност много биха се навили. Всеки със собствена фирма би наел временно приятел, за да му помогне. Ако въведат точки за месторабота, и аз почвам на половин работен ден в квартала, ще продавам в магазин.

# 558
  • София
Това с бележките по месторабота е ала - бала. Всякакви бележки могат да се издадат . Колко народ е Home office , или пък имат фирми. Един договор за наем някъде на адрес и мога да "упражнявам дейност" където си искам. Да тръгнат даскалите да ровят Търговския регистър на хиляди родители и фирми и адреси е безумно.
Що даскалите да ровят? Ще ровят тиквите в общината. Информация има, ама няма кой да си я поиска.
Къде се е чуло и видяло тиква да върши нещо?
Ако пък смятате че могат, пишете предложение , още има време.
"Така и така,  предлагам, да се проверяват бележките по месторабота.... тиквите да ровят...."

# 559
  • Куциндрел
Това с бележките по месторабота е ала - бала. Всякакви бележки могат да се издадат . Колко народ е Home office , или пък имат фирми. Един договор за наем някъде на адрес и мога да "упражнявам дейност" където си искам. Да тръгнат даскалите да ровят Търговския регистър на хиляди родители и фирми и адреси е безумно.
Що даскалите да ровят? Ще ровят тиквите в общината. Информация има, ама няма кой да си я поиска.
Къде се е чуло и видяло тиква да върши нещо?
Ако пък смятате че могат, пишете предложение , още има време.
"Така и така,  предлагам, да се проверяват бележките по месторабота.... тиквите да ровят...."

Ай ся, някой се обиди.  Joy Joy Joy Joy

# 560
Месторабота лесно се фалшифицира, а няма кой да проверява, няма как в общината да ровят, нямат нито времето, нито ресурса за това, а и не са полиция, все пак.  Нека сме реалисти, тикви или сливи, нямат ресурса за това, а трябва все пак да осигурят някакъв ред в приема. Каквото и да си пишем и да искаме от тях, ако няма един относително лесен за контрол и строг критерий, веднага се заформя възможност за фалшификации. Затова и са се спрели на местоживеенето плюс уседналост, което е и световният опит и е доказало, че най-ефективно работи.

# 561
Мисля, никой не спори, че е редно местоживеенето да е водещия критерий. Но, ние останалите какво да правим? Не съм съгласна, че трябва да се мисли само за 2/3 от децата. Още повече, когато ако критериите не се сумират, вероятността да се измести някой е нулева. Аз лично не искам детето ми да учи в „елитно” училище. Просто не искам да е в интегриращо. Общината не ми дава тази възможност и се чувствам адски дискриминирана.

# 562
Мисля, никой не спори, че е редно местоживеенето да е водещия критерий. Но, ние останалите какво да правим? Не съм съгласна, че трябва да се мисли само за 2/3 от децата. Още повече, когато ако критериите не се сумират, вероятността да се измести някой е нулева. Аз лично не искам детето ми да учи в „елитно” училище. Просто не искам да е в интегриращо. Общината не ми дава тази възможност и се чувствам адски дискриминирана.
Мили хора, нали идеята е да се избегне дискриминацията. А току що ни беше заявено, че има 10 хубави училища и в тях ще учат деца, които имат това право, защото са богати или с правилния произход. Недейте говори такива глупости, защото винаги ще има хора, които са готови да излъжат системата и да заемат мястото на всеки един от нас (с изключение на даскалото до нас де, там няма кой да ме пререди). Редно е всяка дете да има достъп до хубаво училище и то не, защото дядо му си е купил апартамент на правилното място.

Няма дискриминация, защото всеки има право на образование. Никой никъде не е записла правото на "хубаво, престижно, добро" или каквото се сетиш образование, което е и субективно. Както се вижда от темата, по въпроса за "най" няма консесус Simple Smile - ето Торнадо не смята, че 107 е добро, а за него напливът  е огромен и м.г. стана голям цирк там. По местоживеене е най-прост, разумен и лесен за контролиране с ЕСГРАОН критерий, всичко останало води до възможност за фалшифициране.

Може би ще се изненадаш, но в цял свят богатите деца учат в едни училища, а бедните - в други. Светът е несъвършен, за съжаление. Но все пак има прогрес, защото е имало етапи, когато бедните деца изобщо не са могли да учат, и то не толкова отдавна, до преди някакви си 100-ина години.  

Като говориш за "всяко дете",  какво да кажат децата, родени във Факултето - те какви шансове имат за хубаво училище? Или те не те интересуват?

# 563
  • Куциндрел
Тъй де, дано да влезе детето по местоживеене от група 1. Да не се окаже, че всичките кандидати са от група 1.  Joy Joy Joy

# 564
  • София
Тук май повечето кандидатстват с първо дете, а? На мен ми е за трети път и си знам, че успехът на детето най-малко зависи от училището. Без уроци в седми клас, няма "елитна" гимназия.

# 565
Poppea, може да си спокойна, децата от Факултета учат в нашето квартално училище. Въпросът е къде да учи моето, защото нямам желание да го жертвам за интеграцията на братята.

Не знаех, че на богатите и благородниците по света се осигуряват добри ДЪРЖАВНИ училища, а на простолюдието какви да е. Извинявам се, грешката е моя Rolling Eyes!

Грета, аз притеснение за успеха на детето си нямам. Много добре знам от какво зависи той. Притесненията са ми свързани с вземането от училище и най-вече с това, че ми е невъзможно да го запиша в единственото училище, в което мога да ползвам критерий „Местоживеене”. Моля да споделите на мое място как бихте постъпили?

# 566
Може да си спокойна, децата от Факултета учат в нашето квартално училище. Въпросът е къде да учи моето, защото нямам желание да го жертвам за интеграцията на братята.

Не знаех, че на богатите и благородниците по света се осигуряват добри ДЪРЖАВНИ училища, а на простолюдието какви да е. Извинявам се, грешката е моя Rolling Eyes!

Е, ако то не е добро, според теб,  значи те нямат достъп до добро училище. Значи, и за други деца няма такъв достъп, не само за твоето. И те какво да правят тогава?

Ами, осигуряват се Simple Smile - поинтересувай се как става записването в ОК, например, какво е кечмънт ерия и как хората са съгласни да плащат много повече за наем/ипотека, за да вземат жилище в кечмънт на добро ДЪРЖАВНО училище. Същото е и в Канада. Същото е и в Германия. Можеш да надникнеш в темата на родители в чужбина да видиш как се коментира и се дават съвети точно за това. Хората свиват другите си разходи и се лишават от някои неща, за да си позволят наем/ипотека в скъп квартал с добро училище. Изненада, социализмът свърши - ама то и по негово време равенството беше само на думи, а едни деца бяха в едни училища, а други - в други. И бяха по квартали, ама и тогава в кварталите имаше разлики, нищо че всички бяха равни Wink 

А може и да си потърсиш информация из нета - колкото искаш има.  За супребогатите е друго, за тях не гвоорим.

# 567
Ще го кажа в прав текст. В кварталното училище учат само роми и бежанци. Нивото не ме интересува, това ми е достатъчно да не кандидатствам изобщо там. Мисля, че не е това начина да се интегрират малцинствени групи в страната, по метода на изнудването.

Ясно е че на никой не му пука за чуждите деца, та тогава не виждам защо трябва да има сърдити, че някой си сменя адресната регистрация и фалшифицира бележки. Ми то друг начин явно няма.

# 568
  • София
Ще го кажа в прав текст. В кварталното училище учат само роми и бежанци. Нивото не ме интересува, това ми е достатъчно да не кандидатствам изобщо там. Мисля, че не е това начина да се интегрират малцинствени групи в страната, по метода на изнудването.

Ясно е че на никой не му пука за чуждите деца, та тогава не виждам защо трябва да има сърдити, че някой си сменя адресната регистрация и фалшифицира бележки. Ми то друг начин явно няма.
В такъв случай спокойно може да се пробваш в някое училище с по-малък наплив и в което ще бъдете 4-та група, и в което няма да има бежанци и роми. Има такива, трябва да ги провериш.

# 569
  • София
Lаdу Stаrdust, бях в твоето положение. Ми записах детето в училище в съседен квартал. Отговорът на жалбата в общината беше смешен, няма да разправям пак. Оставиха ме сама да се оправям.
Сега съм в подобно положение.

Писах на общината, друго не мога да направя. Колкото и да се ядосвам, това е положението. Обаче много се дразня когато някой иска критериите да са му удобни само на него и другите кучета ги яли. Мога да се примиря, че местата са малко и нямам късмет, но не и че съм длъжна да си водя детето на м@йн@та си, щото видиш ли някой чул, че в нашето училище успеваемостта била 66%, а в техния квартал- само 64%.

Извинявам се. Ама някои хора наистина не виждат по-далече от обувките си.

Общи условия

Активация на акаунт