Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 108 004
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 525
Poppea , шегуваш се нали? Инфраструктура, уреден транспорт, комуникативно място - има абсолютна логика да са критерии за закупуване на жилище. Да проучваш училища? Че то след 2, 4, 6, 8  години може да е с друг директор, с други учители и определено с други деца с техните родители... Да не говорим за училища, които лежат на стари лаври за елитност. По тази логика проучвайте и какви лекари има, че да се запишете при най-читавия ЛЛ. Или евентуално какви са плановете за строеж на нова клиника/болница/медицински център. Ако може да разберем и предварително кой ще ни е съсед и за колко години....
Съгласна съм, че за Столична община е много изгодно, докато родители се изпокарват. Или да приема, че там няма един кадърен експерт. Работя в сферата на образованието и съм на мнение, че може да се намери адекватно решение. Обаче като въвеждаш правила, трябва да въвеждаш механизъм за следене и контрол. Изобщо не приемам мнения, че е невъзможно!

# 526
А, къде е обявен приемът? В двете училища, който ме интересуват не виждам такъв и в проекта наредбата няма...

# 527
  • София
Аз го видях на сайта на училището, но не съм сигурна, че информацията е актуализирана. Струва ми се, че все още е рано за окончателен брой.

# 528
Изобщо не оспорвам местоживеенето да остане основен критерий. Обаче като родител, който РАБОТИ и живее в два различни района и който не разчита на баби, дядовци, лели, съседи, помощници и тн. няма как да се съглася за премахване на "местоработата". Детето ми трябва да го пусна да се предвижва само до вкъщи? Или да тичам от работа да го взема и после да се върна обратно? ...

Не, ще си вземеш човек срещу заплащане да го взема и стои с него, докато се прибереш. Както правят сума ти родители в Германия, Белгия, Холандия. И да, заплатите има са по-високи, ама разходите им - също, и то много по-високи. Не е лесно и евтино да имаш дете, факт! Никъде не е лесно. Ама не плачат на общината, ами се ограничават и си правят сметката до евроцент, за да си позволят за 2 часа някой да им вземе детето и да стои с него.

Не мога да разбера защо все някой друг трябва да се грижи и да носи отговорност за това, което си е наша, на родителите, работа. Училището да ги възпита, общината да им осигури гледане... Не че е лошо, но нали разбирате, че няма как за всички да има всичко - и социализмът го доказа, че е невъзможно.

# 529
Скрит текст:
Poppea, дали да наемам човек за това е лично моя работа, нямаща отношение към това, че искам детето ми да учи в "по-доброто", до колкото е възможно, училище. И какво прави съседката, колегата или майката в Белгия, това не е моя работа. Наемането на външен човек не опира само до пари. Не давай непоискани съвети на непознати и си гледай детето/децата, както намериш за добре  Peace

# 530
Poppea , шегуваш се нали? Инфраструктура, уреден транспорт, комуникативно място - има абсолютна логика да са критерии за закупуване на жилище. Да проучваш училища? Че то след 2, 4, 6, 8  години може да е с друг директор, с други учители и определено с други деца с техните родители... Да не говорим за училища, които лежат на стари лаври за елитност. По тази логика проучвайте и какви лекари има, че да се запишете при най-читавия ЛЛ. Или евентуално какви са плановете за строеж на нова клиника/болница/медицински център. Ако може да разберем и предварително кой ще ни е съсед и за колко години....
Съгласна съм, че за Столична община е много изгодно, докато родители се изпокарват. Или да приема, че там няма един кадърен експерт. Работя в сферата на образованието и съм на мнение, че може да се намери адекватно решение. Обаче като въвеждаш правила, трябва да въвеждаш механизъм за следене и контрол. Изобщо не приемам мнения, че е невъзможно!

Изобщо не се шегувам и това е така в цял свят (и в Канада, и в САЩ, и в ЕС). Поинтересувай се, преди да коментираш самоуверено.

В София добрите държавни  училища са такива и се знаят от поне 25 години. Има някои размествания вътре в топ 20, но като цяло те се знаят отдавна и са свързани и с гимназиалния етап обикновено (който е след изпит, обаче). 73-то, 133-то, 107-мо (то е без гимназия), 7-мо, 35-то и др.  се знаят много отдавна и са все в топ 10 за 1 клас.  Училище наблизо е много по-важно от болиница наблизо, болницата не я ползваш всеки ден (в общия случай). И колкото по-рано го разберат купуващите или наемащите, толкова по-добре за тях. Цените/наемите са  свързани в най-голяма степен не с молове  и лукс общи части (въпреки мнението на някои) , а точно с тези неща - училище и ГТ. Навсякъде по света. И навсякъде се плаща цена точно за това.  И в София е така, но все още явно много родители не са си дали сметка за това. Е, крайно време е.

Мдам, лично твоя работа си е и да дъниш чалга в 1 през нощта - нали така? Ама не е разрешено и идва полиция. В големия град има неща, които изискват да се ограничи "личната ти работа", за да съжителстват 2 милиона души на едно място. Съвет не давам, само казах, че има решение, не е да няма.  Критерият за училище е местоживеене навсякъде по света, в него няма нищо дискриминационно, а ти как ще си организираш отглеждането на детето, си е твоя работа. Но не може да искаш целият свят да се нагоди към тебе и твоята месторабота, сори.

Виж, никой и никъде не ти е осигурил право на "елитно училище", каквото и да значи това. Имаш право на училище. Вече кой какви какви класации гледа, негова си работа - има и обективни такива, има и субективни. Но критерият е училището да е най-близкото до метсоживенето и така трябва, и така е навсякъде.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:20 от Анонимен

# 531
  • Куциндрел
Аз писах предложение на имейла от линка.
Мисля, че всички могат да се включат по подобен начин.

# 532
Не съм съвсем съгласна с тази класация - 133-то последните години "лежи" точно на стари лаври и на добрата си локация. Казвам го като човек, който има преки впечатления от кандидастващи във ВУЗ. Изобщо тези класации, особено пък основани на постижения преди 20 години за мен не са съвсем водещи. По-важно ми е какво се случва около това училище близките години и как се развива. Защото много некласирани училища "дръпнаха".
И никъде не написах, че местоживеенето е дискриминационно. Даже повторих, че действително трябва да е водещо. Дискриминационно е да не се взема предвид и къде работят родителите. Когато не даваш изобор и орязваш нещо, трябва да си наясно, че ощетените ще бъдат принудени да си търсят други начини. Малко сме тези, които чинно си спазват правилата и в крайна сметка са готови да ощетят децата си за сметка на чистата си съвест.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:21 от Анонимен

# 533
  • На черешата
И Всички да живеят в Лозенец и идеалния център ли?
 За сведение 73- то е в елита от скоро, 107-мо от максимум 15 години. Размествания има и винаги ще има. Peace

# 534
И Всички да живеят в Лозенец и идеалния център ли?
 За сведение 73- то е в елита от скоро, 107-мо от максимум 15 години. Размествания има и винаги ще има. Peace

Не е вярно, 73-то е в елита поне от 20 години. 107-мо е също поне от 20 години - повярвай ми, минала съм по този път лично и много добре го знам Wink А има и хубави  училища и в кварталите, но аз давам пример с тези, които знам. Просто като търси човек, трябва да се интересува и гледа и това. Но като правило колкото е по-скъп кварталът, толкова  е по-голяма вероятността да си допустим за добро училище. И хората затова плащат луди ипотеки и наеми - навсякъде. В ЕС, в Канада, в САЩ. То всъщност наличието на добро училище за района допълнително вдига цената. Поинтересувайте се как е по света, защото ние натам вървим.

# 535
  • Куциндрел
Мен би ме зарадвал един критерий по месторабота да се добави.
Така ще влезем в училището, което пак е до нас, ама районът му свършва 2 номера преди нашия на улицата, а местоработата ми попада в района. Може там да се сложи критерий, който да не приема служебни бележки от Февруари тази година до класирането. И така ще отсее тези, които се регистрират само заради класирането по местработа.

# 536
  • На черешата
Извинявай, ама и двете ми деца учиха в 107-мо и малко ми е различно мнението. По-въздухарско училище не знам дали има.  Peace

# 537
Извинявай, ама и двете ми деца учиха в 107-мо и малко ми е различно мнението. По-въздухарско училище не знам дали има.  Peace

Говоря за имидж на училището и резултати, а не за твоето лично мнение за него - има хора недовлни и от СМГ, нали? Wink Ама това не го прави лошо училище. Това са усреднени статистики - някой беше коментирал назад за 20-то и някакво друго, и е прав. Ние за малко да учим в 107 и съм се интересувала навремето, но предпочетохме най-близкото до нас училище. 107 си беше с добро име и все още е основно заради математиката, която за нас беше приоритет. И базата им е добра, обновена. И мястото е добро. А сега че лично ти не си доволна, има всякакви причини. То и от 73-то познавам недоволни, и от 35-то също. Но като имидж и класация са в топ.

# 538
Мили хора, нали идеята е да се избегне дискриминацията. А току що ни беше заявено, че има 10 хубави училища и в тях ще учат деца, които имат това право, защото са богати или с правилния произход. Недейте говори такива глупости, защото винаги ще има хора, които са готови да излъжат системата и да заемат мястото на всеки един от нас (с изключение на даскалото до нас де, там няма кой да ме пререди). Редно е всяка дете да има достъп до хубаво училище и то не, защото дядо му си е купил апартамент на правилното място.

# 539
И какво като го измести? Ако живее в квартала, брат/сестра му ходи в училището, завършило е ПГ там, явно си живее там, а не е регистрирано само за класирането.

Е, все едно сега да отговоря "Какво като майката/бащата работят там?".

Както съм написала, явно детето не е с фиктивен адрес, а си живее там. С какво едно дете, живеещо от 4 г. например има повече права от друго, което живее 2 г. и защо?

Общи условия

Активация на акаунт