Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 955
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 585
  • Куциндрел
Беее, сърдят се и тези, които няма да фалшифицират. Работя от шест години на този адрес.Grinning

# 586
Беее, сърдят се и тези, които няма да фалшифицират. Работя от шест години на този адрес.Grinning

Нали знаеш, "покрай сухото гори и суровото".

# 587
  • Куциндрел
Да се надяваме, че ще слагат точки и за квартал, можеда са по- малко, ама да слагат. Защото в училището, което искам и е на 10 минути пеша от нас, ще получа точки колкото и с някой от Люлин, примерно.
Утре ще взема да пиша подобно предложение

# 588
А, това е разумно, пиши им.

# 589
Мисля, че сбъркаха с премахване на критерий „Месторабота”. Мързи ги да мислят или просто искаха да угодят на недоволните. Сега пак много хора няма да са щастливи, би следвало да им е ясно. Ама да помислят малко и да направят така, че да няма ощетени не може....

# 590
Винаги ще има някой недоволен, обаче аз питам с какво едно дете, което живее на адреса 4 години има повече право да учи в някое училище от дете, което живее от 2 години и защо?

Миналата година бяха една идея по-ясни критериите - прилежаща беше зоната около училището, административна - целия квартал + допълнителни критерии за месторабота, брат/сестра в училището и т.н.

Когато си от прилежащата зона имаш 43 т., а от квартала - 30 т. и 10 за месторабота, пак не се измества предимството по адрес, но все пак имаш шанс пред тези, които не работят в близост.

# 591
Искам да попитам, тъй като не ми стана ясно - живеем в момента на адрес повече от три години, но като се роди синът ми бяхме регистрирани другаде. Аз нямам спомен дали е сменен неговия адрес при закупуването на жилището, ако не е и е на стария адрес, може ли да се ползва този на майката? Ще проверя в общината, но ако е останал на стария адрес би било доста неприятно...

# 592
  • София
Винаги ще има някой недоволен, обаче аз питам с какво едно дете, което живее на адреса 4 години има повече право да учи в някое училище от дете, което живее от 2 години и защо?

Миналата година бяха една идея по-ясни критериите - прилежаща беше зоната около училището, административна - целия квартал + допълнителни критерии за месторабота, брат/сестра в училището и т.н.

Когато си от прилежащата зона имаш 43 т., а от квартала - 30 т. и 10 за месторабота, пак не се измества предимството по адрес, но все пак имаш шанс пред тези, които не работят в близост.
Само че миналата година се измести, защото се появиха фалшиви с 43 т., които добавиха фалшиви точки и от месторабота. И понеже станаха скандали, имаше и сигнали до Прокуратурата, още тогава от Общината казаха, че за тази година ще има уседналост, но за миналата не можели да направят нищо. След като има против уседналостта, трябваше да реагирате още тогава.
В нашето квартално училище нямаше прието буквално нито едно дете с 43 т. Всички бяха изместени.

# 593
Ужасно несправедливо са направили приема тази година! Как е възможно детето ти да има шанс в единственото "районно училище", където от около десет години приемат само роми и турци (ама от най-изпадналите) и ти да "трябва да си запишеш" детето там, защото нямаш никакъв шанс за друго място! Дори сериозно ми минава мисъл да не записвам детето си ученик, защото в "районното" всеки ден ще ме е страх за ЖИВОТА МУ, буквално без да преувеличавам! Да, във въпросното "единствено за моя син" училище с шанс за прием,  учениците сериозно пребиват учителите, които ходят със страх и разбита психика. Оцеляват само истинските "сървайвъри". Наскоро дори са потрошили безвъзвратно крака на директорката! За преподаването на учителите дори няма смисъл да споменавам - вероятно е под всякаква критика Sad . Е как да си запиша детето там!!! КАК?! Когато УМНИТЕ са решавали как да процедират с приема тази година, защо не са съобразили и това, че просто има училища които трябва да не са "районни" изобщо, защото от там излизат единствено престъпници, и не са ни дали шанс поне за още един избор!!!  
И когато за някои родители е истински ужас, че не са приели детето му в малко по-елитното квартално училище или район на месторабота (да огромно удоволствие и леснотия е да ти е под ръка) и се налага да ходи в "другото" пак нормално стандартно училище, но не чак "свръх" елитно, други се страхуваме за оцеляването в истински западнали и опасни училища, където в междучасията не можеш да чуеш българска реч!

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 10:17 от m-g

# 594
  • Куциндрел
Атакувайте по имейл тези в общината.
Аз вече писах за точки в квартала, писах за точки за месторабота.
Пишете и за тези цигански училища.
Защото тази година може да не приемат цигани, но вече има приети такива в училището.

# 595
  • София
Мда, точно така е, вече има приети, но има и друг проблем в тези училища - липсата на преподаватели. Защото в тези училища има по 1, макс 2 паралелки на випуск и сега като напълнят 4 паралелки примерно принудително, откъде точно ще дойде учителския колектив там? Ще съберат куцо, кьораво и сакато да ги учи тези принудително натъпкани деца там и освен опасността за чисто физическото им оцеляване, изключително съмнително ще е дали ще ги направят поне малко грамотни...
Да не говорим, че ние живеем в настоящия ни квартал с постоянен адрес там откакто се помня, но се преместихме в друг блок и октомври 2015 си смених адреса в новото ни жилище за едно с този на децата, защото тогава ми казаха, че нямам право да не сменя и техния, та сега даже си нямаме и уседналост Simple Smile Нищо, че се преместихме през 2 блока...

# 596
  • София
Ужасно несправедливо са направили приема тази година! Как е възможно детето ти да има шанс в единственото "районно училище", където от около десет години приемат само роми и турци (ама от най-изпадналите) и ти да "трябва да си запишеш" детето там, защото нямаш никакъв шанс за друго място!
Скрит текст:
Дори сериозно ми минава мисъл да не записвам детето си ученик, защото в "районното" всеки ден ще ме е страх за ЖИВОТА МУ, буквално без да преувеличавам! Да, във въпросното "единствено за моя син" училище с шанс за прием,  учениците сериозно пребиват учителите, които ходят със страх и разбита психика. Оцеляват само истински "сървайвъри". Наскоро дори са потрошили безвъзвратно крака на директорката! Е как да си запиша детето там!!! КАК?! Когато УМНИТЕ са решавали как да процедират с приема тази година, защо не са съобразили и това, че просто има училища които трябва да не са "районни" изобщо, защото от там излизат единствено престъпници, и не са ни дали шанс поне за още един избор!!! 
И когато за някои родители е истински ужас, че не са приели детето му в малко по-елитното квартално училище или район на месторабота (да огромно удоволствие и леснотия е да ти е под ръка) и се налага да ходи в "другото" пак нормално стандартно училище, но не чак "свръх" елитно, други се страхуваме за оцеляването в истински западнали и опасни училища, където в междучасията не можеш да чуеш българска реч!
Маркираното не е вярно, освен ако не държиш да влизаш в ролята на драма куийн. Няма шанс за "елитно", но за друго има.

bubcheto15, видях и други случаи като вашия. Според мен е добре и ти да им пишеш, за да видят, че има повече хора в такава ситуация.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 09:42 от milenaka

# 597
Няма оправия с тези училища. Не само, че има приети, но и ще продължава да има, защото децата от квартала ще продължават да НЕ кандидатстват там.

# 598
  • сред маслини и портокалов цвят
Срокът за писане на мнения е до 5.02. Пишете! Има шанс ако не си мълчим.

# 599
  • София
А писах, ама аз това го писах още на предното обществено обсъждане, което беше до 31.08.2017. И други неща писах, но в общи линии нищо от писаните тогава мнения не е взето предвид. Единствената разлика, която намирам от предната и настояща проекто-наредба в основните критерии е, че ограничават адреса само до този на детето и приравняват постоянен и настоящ.

Общи условия

Активация на акаунт