Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 917
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 600
milenaka Де да драматизирах Simple Smile . И за къде другаде имаме шанс?! За всяко друго училище попадаме в 4-та група, т.е никакъв шанс, тъй като и в другите обикновени около нас училища децата ще са "принудени" да си учат в районното си и така наплива и за тях ще се увеличи. Съответно ни намаляват шансовете за прием в пак обикновеното квартално училище, което е на 5 мин. от нас, но не е район за нашата улица и което все пак е по-добро от районното ни, защото няма чак толкова много роми.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 10:56 от m-g

# 601
  • София
milenaka Де да драматизирах Simple Smile . И за къде другаде имаме шанс?! За всяко друго училище попадаме в 4-та група, т.е никакъв шанс!

С 4-та група нямате никакъв шанс за "елитните" училища, за по-обикновени имате.

# 602
  • София
Знаете ли кой е най-големия пропуск в този проект?
Ако едно дете от група 8.1 не е прието, то навсякъде другаде ще в група 8.4. И най-вероятно ще е съученик на детето на Lаdу Stаrdust, но за разлика от нейното, ще пътува с градския транспорт до там.

Местоработата със сигурност не трябва да измества децата от квартала, защото така и те ще попаднат направо в 8.4 и ще се случи горното. Т.е. да се въведе като допълнителен критерий, но само за четвърта група.

Lаdу Stаrdust, моят съвет е да си смениш адреса. Дори в група 8.3 ще имаш повече шанс за друго училище, а в кварталното определено няма нужда да кандидатстваш.

# 603
Не знам какво ще решим с мъжа ми, поради това, че и двамата работим на 30-40 минути с кола от дома ни. Представете си как ще ходим до училището, на работа и къде ще търся човек с кола за да прибира детето. Трябва да намеря някой, който е съгласен да ме регистрира на адреса си, но същевременно да живее наблизо или до нашите работи с мъжа ми. Или да ръсна 200 000 лева, които нямам, за да закупя нов апартамент. Ще видим кой вариант ще ми предложи доц.д-р Чобанов...

# 604
  • Куциндрел
Ако не се вземе предвид местоработата на хората, може да се окаже, че има деца, които стоят в училището след часа за вземане. За това за голям град като София, трябва да се дават някакви точки за месторабота.
Както и точки за квартал.

# 605
  • София
milenaka Де да драматизирах Simple Smile . И за къде другаде имаме шанс?! За всяко друго училище попадаме в 4-та група, т.е никакъв шанс!

Изпускаш момента, че са имали шанс досега, но сега вече децата около по-обикновените училища ще трябва да си учат в по-обикновените училища и няма да е толкова рехава ситуацията и в тях.

# 606
  • София
Lаdу Stаrdust, и ние работим на 40 мин от дома, а училището ни е  на две спирки от нас в обратната посока, градината е в съвсем друга. Трудно е, но и на други им е така. Ползваме частна занималня до 18:30.

Как сте се оправяли до сега с детската градина?

# 607
  • София

Изпускаш момента, че са имали шанс досега, но сега вече децата около по-обикновените училища ще трябва да си учат в по-обикновените училища и няма да е толкова рехава ситуацията и в тях.
И да, и не. Децата около по-обикновените и досега си учат в тях, защото няма как всички да са в елитните.

# 608
   bubcheto15 ОК, първите класове може и да се понапълнят и с "белички", но учениците от втори до осми клас - не са. Мен това ме притеснява Sad .

# 609
В нашето семейство проблема е същия, както при
Lаdу Stаrdust - в училището, в което дъщеря ми има най-голям шанс за прием е пълно с ромчета - всеки ден ги извозват (може би става дума за едно и също училище). Ще пиша до Столична община, относно този проблем. Отправям апел към тези от вас, които имат сходен на нашия проблем, също да пишат до доц. д-р Чобанов!!!

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 10:27 от bella_milenka

# 610
  • София
Живеем в голям град! Малко са хората, които имат шанса да работят и живеят в квартала си, а дори и да е така едва ли работят до 16ч за да могат да вземат децата си навреме. Бъдете сигурни, че в което и училище да бъде прието детето със сигурност ще трябва да имаме резервен вариант за взимането му. Какво да кажат московчани примерно? Огромен мегаполис, никой не работи до блока си. Децата обаче учат в близкото до дома училище. Съгласна съм, че образователната ни система няма нищо общо с чуждестранните, но все от някъде трябва да започнем... приемът по адрес според мен е първата крачка.
Колкото до училищата с малцинства, факт е, че е ужасно неприятно да е единственият "избор", но както писаха и по-горе в някое друго училище може да сте в четвърта група и да влезете. Наплива е само за така наречените елитни училища, които доста често са просто един балон. На мнение съм, че огромно значение има и началния учител, при който ще попадне детето. А и все пак нека не забравяме, че всички ще ги тресне пубертета и нещата няма да опират до това в кое училище са учили до 4ти клас Innocent

# 611
Защо трябва да се изключва вероятността, че ще има училища, в които ще приемат деца и с по 0 точки? Вярно, че няма да бъдат "елитните". Вярно, че е възможно и цялото лято да замине в очакване, но в повечето нормални и не предпочитани в тесен и широк център  училища ще се случи точно това.

# 612
  • Куциндрел
Едно от основните ми притеснения, че училището, в което влизаме с много точки, се води елитно. И там хората чудеса ще направят, за да вкарат децата си. Накрая ще се окаже, че моето дете няма да влезе, защото налпива ще е голям.
В не толкова елитното училище ще сме с най-малко точки, а и там наплива не е малък. Joy Joy Joy Joy В третото, дето никой не го иска, пак сме с най-малко точки. Да взема да търся връзки ли, кво? Но не влезе ли детето ми е кварталното училище, мисля директно жалба в съда да пускам, няма да ходя да се разправям с директори и Община.

Трябват още допълнителни критерии или да се разширят районите на училищата.

# 613
Аз ще кандидатствам във всички училища, които са съседни на нашия квартал. Но, представете си, така правят 90% от съкварталците ми и наплива ще е сериозен. Не искам детето ми да учи през три квартала е четвъртия, а аз и баща му да работим в съвсем различни краища на града. Кой ще го прибира това дете, как сам ще се оправя с автобуси, кръстовища и светофари? В случая не говорим за 2-3 спирки, а за съвсем далечен и непознат квартал. И е неумесно да се споменават „елитни” училища в тази дискусия, защото аз никога не съм претендирала за такова.

С градината нямаме проблеми, защото първо е частна и второ аз съм по майчинство сс второто дете още малко.

Цеце, в съда пак ще сме заедно (няма оттървия), защото и аз съм на мнение, че за елементарните неща трябва да има равенство. А в нашия квартал децата стартират с един голям минус.

bella_milenka, 100% сме съседки, не вярвам да има друго подобно училище в София.

# 614
  • София
А, и нащо кварталното е пълно само с ромчета. Не съм видяла да ги возят, но те сами си идват Simple Smile Младост е достатъчно "обогатен" квартал.

milenaka, не е точно така, защото досега имаше много повече поле за изява и творчество в намирането на начини за учене в други училища, ако критериите останат в сегашния им вид, това далеч няма да е толкова лесно, колкото до преди година-две.

Общи условия

Активация на акаунт