Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 887
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 705
  • Куциндрел
Би трябвало да имат някакъв резерв, според мен. Обаче... Общината трябвало да подаде до края на месеца бройката. Да кажем, че го направи. Но не всички се регистрират. Примерно масово наемодатели не искат да регистрират наематели, защото после не могат да ги отпишат. С тях какво става?
Трябва да помислят за още критерии даващи точки.
Или начин за доказване кой къде живее.

# 706
  • София
Има, но пак се стига до корупция и ресурс.

П.П. Колкото повече чета тази тема, толкова повече се сещам за плюсовете при едно електронно правителство.

# 707
НАРЕДБА за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община

[...]
VI. ОБРАТНА ВРЪЗКА И ОБОБЩЕНА СПРАВКА

Чл. 26. (1) След края на обществените консултации и преди разглеждането на проекта за решение на заседание на Столичен общински съвет, вносителят, подпомаган от отговорните лица по чл. 13, изготвят обобщена справка на постъпилите предложения.
(2) Справката включва и анализ за резултатите от процеса на обществено консултиране, в който се описват осъществените дейности и форми на консултиране, участниците, споделените мнения, предложения и коментари, приетите и отхвърлени предложения с аргументи за това.

Чл. 27. Справката по чл. 26 задължително се публикува на единния портал за обществени консултации на Столична община.

[...]

# 708
  • София
Някои от становищата са смислени, дано някой в Общината все пак ги прочете. Като например за братята и сестрите приети по старата система. Или за родители с различни адресни регистрации, при които адресът на детето би следвало да съвпада с този на майката, а реално семейството да живее на адреса на бащата. За липсата на възможност за избор на най-удобното от кварталните училища и тук сме коментирали.

# 709
Здравейте, днес разбрах за новия закон и съм много разочарована и аз. Дъщеря ми ще кандидатства след 2 години чак и имам време и се чудя дали да сменям и аз от сега настоящ адрес. Или след 2 години ще се окаже, че настоящ вече не важи и се гледа само постоянен. Ще следя как се движат при вас приемите и дали ще има пак нови промени. Успех на всички родители да приемат децата там където искат.

# 710
  • София
На самото обсъждане дали ще може да присъстваме? Все пак да чуем какво са разбрали от писмата ни и как са синтезирали информацията.

# 711
Не разбрах как са разчертали "прилежащите" територии като най-близкото ни училище е през улицата, но ни пращат през няколко спирки само защото сме различни общини  newsm78
 Много "удобно" за децата и родителите.  #2gunfire Никакъв смисъл няма от колко време сме заседнали там, след като ни отправят дори не и във второто по разстояние от дома ни училище Shocked Чие удобство е съблюдавано не ми отговори тази госпожичка по телефона Елка Илиева – гл. експерт в Дирекция „Образование”; тел. за връзка 02/8468458;  #Cussing out

# 712
  • София
Сега съм се хванала за термина "най-благоприятен" адрес за детето - настоящ или постоянен. Ако някой има постоянен в един район, дадено училище (осигуряващ първа група по критериите), както и настоящ в друг район (осигуряващ втора група по критериите, но за друго училище), може ли да кандидатства и на двете места?

# 713
  • София
Velina25, може. Така си увеличава шанса за прием. Да го мислим ние, цялото семейство с един адрес, и то под 3 години. Но все пак още нищо не е прието.

++Ic0++ , Вие написахте ли възражение на сайта? Защото комуникацията е само писмена. Сигурна съм, че г-жа Елка Илиева не е определяла районите и няма как да ви отговори без проверка. Предполагам, че и директорите са участвали. На по-голямо училище се полага по-голям район. A и всеки район е определен по различен начин на един са изредени номера на блокове и улици, на друг са описани карета. Та не е един човек отговорен, особено пък жената, за която се изказахте неласкаво.

А и тя да ги е определяла, все ще има недоволни. Особено по адресите, отдалечени от кое да е училище. А за друг административен район, и за градините е така: всеки си получава макс. брой точки в неговия си.

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 10:49 от Грета Ей

# 714
  • София
Velina25, може. Така си увеличава шанса за прием. Да го мислим ние, цялото семейство с един адрес, и то под 3 години. Но все пак още нищо не е прието.

То и ние сме на вашето дередже, но разсъждавам по казуси.

Надявам се да се намерят по-адекватни решения в полза на децата. Наредба 10 на МОН, която е използвана за изготвяне на проекта, също има много трески за дялкане.

А нали се сещате по ЕСГРАОН колко деца се водят към дадена община, а реално колко семейства са се преместили и родителите дори не са знаели, че като сменят адресната си регистрация, на децата се прави същата такава с отделна декларация (а не става автоматично).

# 715
  • София
Аз имам много големи съмнения, че информацията в тази ЕСГРАОН система отговаря на действителността. И защо обикновеният човек трябва за щяло и нещяло да хаби време да ходи до Общината да декларира нещо. Като ми трябва да докажа адрес в училището, мога да го докажа с договор за наем или собственост. Също - ако искат - да дойдат да ме проверят от училището дали живея на адреса си. Лично нямам нищо против, не виждам нищо обидно, даже ще се радвам да ги посрещна. Един класен ръководител има максимум 30 деца - не е толкова трудно да ги посети. Личният лекар как посещава бебетата.

# 716
  • София
Аз имам много големи съмнения, че информацията в тази ЕСГРАОН система отговаря на действителността. И защо обикновеният човек трябва за щяло и нещяло да хаби време да ходи до Общината да декларира нещо. Като ми трябва да докажа адрес в училището, мога да го докажа с договор за наем или собственост. Също - ако искат - да дойдат да ме проверят от училището дали живея на адреса си. Лично нямам нищо против, не виждам нищо обидно, даже ще се радвам да ги посрещна. Един класен ръководител има максимум 30 деца - не е толкова трудно да ги посети. Личният лекар как посещава бебетата.
Това няма как да стане. По закон хората не са длъжни да пускат в дома си учителите. Ти може да нямаш нищо против, но Х може да има и по закон не е длъжен да пусне учителя в дома си.

П.П. А и е много по-лесно един човек да регистрира детето си на адреса, на който живее, отколкото един човек да обикаля 30 адреса.

# 717

++Ic0++ , Вие написахте ли възражение на сайта? Защото комуникацията е само писмена. Сигурна съм, че г-жа Елка Илиева не е определяла районите и няма как да ви отговори без проверка. Предполагам, че и директорите са участвали. На по-голямо училище се полага по-голям район. A и всеки район е определен по различен начин на един са изредени номера на блокове и улици, на друг са описани карета. Та не е един човек отговорен, особено пък жената, за която се изказахте неласкаво.

А и тя да ги е определяла, все ще има недоволни. Особено по адресите, отдалечени от кое да е училище. А за друг административен район, и за градините е така: всеки си получава макс. брой точки в неговия си.
Миналата година карето от кооперации, в които живеем, беше останало без район. Подадох сигнал до същите тези хора (аз си знам защо се изказвам "неласкаво") и те поеха ангажимент да ни добавят в новите карти, като се съобразяват не с административното деление, а с близостта на децата до училище...Беше ми обяснено, че това е и основната причина за ново разпределение и говорим за "прилежащи" територии... Някак не е нормално от прозорците си да виждаш най-близкото училище, но да не можеш да запишеш детето си там

# 718
  • София
На моя адрес са регистрирани още старите собственици на имота. А колко има регистрирани фиктивно тук и там - точно с цел прием в първи клас. Това ЕСГРАОН няма как да го хване.

# 719
  • София
Точно! За колко семейства с две деца знаем, които са си направили фиктивна регистрация още по старите правила, за да може голямото дете да го приемат първи клас....сега са си "постлали" и за вторите - нито живеят , нито някога са живели там, нямат договори за собственост или за наем, но тъй като майката реално се е регистрирала...сега са не само преди деца във втора група (1-3 години уседналост), но и по допълнителен критерий излизат пред другите - брат или сестра, учещи в това училище. Иди, доказвай след това!

Общи условия

Активация на акаунт