Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 864
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 735
  • Sofia
Е то нали именно Сдруженията са им трън в очите и до известна степен (заедно с наплива към "елитните" училища и пустеещите "цигански" такива ) те са причината за промените в Наредбите за прием.
По отношение на Сдруженията не съм оптимистично настроена. Очаквам абсолютно всичко.

# 736
  • Sofia
Е то кои са сдруженията- на практика е само едно- Шилер. Дикенс изобщо не правят прием и всеки може да се запише. Луис Карол е фирма, а не неправителствена организания и като гледам си приемат всякакви деца без проблем. Имат някакъв подбор, но май само за 10-то. Имам две познати деца, приети наскоро там в ПГ, те са от друг район и никой не им споменава за проблем с влизането в първи клас. Излиза, че в 10 СОУ си има достатъчно места за всички желаещи. Така че явно и за тях новите правила не са проблем. Остава проблем с Шилер в 145-то. Ще видим колко кандидати има от прилежащия район тази година. По-миналата година класирането в първи клас стигна до деца извън района. Миналата година направиха май две паралелки с деца от квартала. Тази колко да са - двойно newsm78 Първи клас сега са 6 паралелки. Не ми се вярва толкова деца да има от Младост 1 А сега. Така че Шилер може и да направи 1-2 паралелки. Или просто да се изнесе в друго училище. Ще ми се да видя колко кандидати от квартала ще има тогава.

# 737
  • Куциндрел
Аз смятам, че уседналостта трябва да важи за район/квартал, а не за целия административен район. Ако е за административен район, в Триадица например масово ще се изсипят да кандидатстват в 73-то. А районът се простира от бул. Хр. Ботев до Околовръстен път. Защо някой, живеещ на Ботев например, трябва да измести дете от кв. Гоце Делчев?
Идеално и като децата могат да кандидатстват само в едно учлище от района, накрая ще има писъци до небесата за неприети деца.
Има някои адреси, които влизат в района на 2 училища, примерно. Защо мен ще ме дискриминират да съм само към едно училище, нещо по-различно ми е на адреса, блока или на детето?

# 738
Шилер се прехвърлиха от миналата година в 131. Направиха 3 паралелки миналата есен. Освен Шилерчета, още 4 деца само бяха подали документи за това училище - водеше се нежелано. Но сега, желано или не, целия Младост 4 е разпределен в това училище. С Луис Карол ще стане същото, и там като отидат децата разпределени от съответната част на Младост, и там няма да има места за децата.

# 739
  • София
Ако дават точки за всички училища в административния район, то ще има опашки само в едно училище. Отсега е ясно, че това ще са 73то за Триадица, 51во за Красно село, 125то за Младост, 20то за Витоша,133то за центъра... И пак ще има недоволни, защото каквито и точки да дават, няма да могат да приемат всички.

Това е положението. Много деца, малко елитни училища.

# 740

Скрит текст:
Аз смятам, че уседналостта трябва да важи за район/квартал, а не за целия административен район. Ако е за административен район, в Триадица например масово ще се изсипят да кандидатстват в 73-то. А районът се простира от бул. Хр. Ботев до Околовръстен път. Защо някой, живеещ на Ботев например, трябва да измести дете от кв. Гоце Делчев?

Идеално и като децата могат да кандидатстват само в едно учлище от района, накрая ще има писъци до небесата за неприети деца.
Има някои адреси, които влизат в района на 2 училища, примерно. Защо мен ще ме дискриминират да съм само към едно училище, нещо по-различно ми е на адреса, блока или на детето?

Мисля, че няма ограничение за кандидатстване. Просто местоживеенето не носи предимство в повечето училища.

# 741
  • София
Цеца, аз доколкото разбрах от постовете дотук, всеки адрес попада в прилежащия район само на едно училище. Поправете ме, ако греша.

# 742
  • София
Да. Но не всяко дете попада в група 8.1.

# 743
  • София
Да. Но не всяко дете попада в група 8.1.

Да, така излиза, че вместо всяко дете да си има група 8.1, някои нямат. Някои даже може да имат само най-много група 8.3. Не е много справедливо (особено на фона на вайкащи се, които си имат група 8.1 в неетническо училище).

# 744
  • София
Мда, мойто не попада в първа група за никъде, нищо че моя адрес е в младост 4 от 34 години Simple Smile

# 745
  • София
Силно се надявам да се преработи това.

bubcheto15 , пропуснали са ви адреса ли? Това със сигурност ще се коригира. Просто напишете писмо.

# 746
  • София
Не са го припуснали, просто аз съм в онзи парадокс, в който до октомври 2015та живеех в един блок в Младост 4, след което си смених личната карта и адреса, съответно и този на децата, в друг блок, но пак в Младост 4, обаче нямаме 3 години уседналост за да попада в първа група.

# 747
  • София
Моето дете попада в 3 група, за единственото училище което ни е в прилежащия район, само защото направих "грешката" преди 10 месеца да си закупя жилище и да сменя квартала, съответно и адресната регистрация. И сега като не го приемат, изобщо няма да го пусна на училище, пък нека после някой ми каже, че училището е задължително.

# 748
Не са го припуснали, просто аз съм в онзи парадокс, в който до октомври 2015та живеех в един блок в Младост 4, след което си смених личната карта и адреса, съответно и този на децата, в друг блок, но пак в Младост 4, обаче нямаме 3 години уседналост за да попада в първа група.
Е, не се коси. То в Младост 4, така или иначе, свестни училища няма.

# 749
  • София
Е, не се коси. То в Младост 4, така или иначе, свестни училища няма.
То има само 1 и хич не съм се затръшкала за 131во Simple Smile Света ще обърна, но няма да учи там, просто моят случай е с този квартал, но има много такива подобни с други квартали с качествени училища.

Общи условия

Активация на акаунт