Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 830
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Айде пак едно и също. А ако брат ви си беше сменил работата с такава не в Центъра? А като е в отпуск или е болен, как води детето до училище? Или ще кажете, че не се е разболявал. Ама това не е задължително. И пак остава проблемът с децата след 4 клас, които хем нямат занималня, хем не могат да се приберат сами, те какво правят?

# 916
  • София
Моя брат отгледа сам дъщеря си. Добре че беше преди години още. Беше сам и нямаше баби, евентуално аз я вземах, ама в краен случай. Записа я на училище в Центъра до работата си. Никакъв друг шанс нямаше да я вземе в 17 часа. Не можеше да плаща частна занималня, нямаше и кола още. Млад самотен баща. Та за него от негова гледна точка трябваше да има критерий: 1. местоработата на бащата или  2 месторабота на лелята Grinning дали не е прав за себе си? ми прав си е....
Браво на брат ти. Да питам - 7 години ти и брат ти не си сменихте местоработата в това време? И какво се случи, когато детето не беше вече на занималня?
Ми не уцели човека, Blush  аз работя на едно и също място ( за мой срам) от над 15 години . С прекъсвания за гледане на дете 2 пъти. Но съм далеч от Центъра, вземах я само по изключение. Той работи в банка , една и съща, в Центъра, от 2007 ма година. Да. През цялото време до сега още.
Като самотен родител , той имаше право на занималня в училище и не можаха да го "мръднат" от това, само защото я гледаше сам; До 4ти клас намалиха много децата в занималнята в у-ще, но тя остана. Като дете на самотен родител. И слава Богу !!!
След 4ти клас вече ходеше или се връщаше сама , зависи от смените.  Той или само я води или само я взема.

# 917
  • София
Ми значи сама си отговаряш на въпроса. Само изброй колко описани изключения имаш в поста си. Нека гледаме общото, защото частнто е твърде специфично.
Дъщеря ми в момента е 5ти клас и трябва да е в училище в 7.20, което значи, че ако е до моята работа, трябва да излизаме в 7 без 10, а аз ще съм на работа в 7.30...Или пък вместо да си тръгна от работа в 17.30 би трябвало да стоя в офиса до 19ч, за да я взема в 19, 20ч, когато й свършва последния час втора смяна. Е разбира се имам избор да се прибера до вкъщи и да излезна наново или да оставя на 11г да се прибира зимата сама в 8ч вечерта по тъмното...
Иска ми се да направя една статистика - колко от тези, които настояват за критерий месторабота работят в Бизнес парка в Младост 4 и се борят детето им да го приемат в училището в Младост 4 и колко са тези, чийто район попада около така лелеяните елитни училища...

# 918
  • София
Пак за местоработата - забелязвам, че хората масово гледат на тях да им е удобно, пренебрегвайки собствените си деца. Само и само да са им под ръка, са готови да оставят децата 7 години да се лангъркат по градския транспорт, вместо още в 3-4-ти клас детето за 5 минути пеша само да се прибере от кварталното училище.

# 919
Точно в това е проблемът. Всеки сам може да избере за себе си кой вариант е по-добър ако има избор, а така представени правилата всеки е лишен от избор. И заради тези елитни училища, към които не се е запътила цяла София, на всички останали им е забранено да направят избор. Най-добре за тях да има някакво входно ниво, да се. Миряса и нормалните хора да имаме право да изберем друго училище без претенции.

# 920
  • София
Какво става когато 80% изберат 5 училища?

# 921
  • София
а в нормалните неелитни училища всъщност има ли проблеми с тия адреси?
бих ли могла да запиша детето си в училище, което аз съм преценила че искам и че ми е  по-близо?
има ли проблем с местата или са само за елитните училища, дори не ги знам кои са?

# 922
  • София
Аз не виждам защо да продължаваме да спорим по темата точки за месторабота, за постоянен адрес, уседналост и т.н.  sylviana ни е написала много точно и ясно каква е ситуацията, такава каквато винаги е била и явно не се е променила и сега. И ако нейното първолаче не се възползва от тези финансови "дарения" то бъдете сигурни, че тези с "местоработата" до 133-то или подобните "елитни" училища в близост до толкова много офиси от миналогодишното класиране ЩЕ го направят и са го направили с лекота.
Именно заради това е редно децата да се приемат по район, в който живеят. Не подкрепям факта, че ни поставят пред "избор" от едно училище! Аз, брат ми и всичките ми приятели и съседи учехме в кварталното. И тогава имаше елитни, и тогава имаше амбиции, но ето на почти всички сме станали нормални хора (естествено има и изключения, но те със сигурност не са повлияни от това дали са учили до работата на техните). Общото правило трябва да бъде такова - живееш примерно в центъра, избираш си училище там. Ако останат места, тези с офисите наблизо са добре дошли.
Но както написах и по-горе ясно е как ще става приемът и тази година...явно

# 923
  • Sofia
И заради тези елитни училища, към които не се е запътила цяла София, на всички останали им е забранено да направят избор. Най-добре за тях да има някакво входно ниво, да се. Миряса и нормалните хора да имаме право да изберем друго училище без претенции.
И аз съм с две ръце да има входящ изпит/тест в училищата, които още от 1-ви клас предлагат разширено изучаване на език/математика, но няма как да стане.
А иначе проблемът не са само елитните училища. Също толкова проблемни са и училищата, където преобладават ромчета, защото хората избягват да си записват децата там и се получава така, че  в тези училища няма достатъчно ученици. И СО е решила изкуствено да ги напълни, и готово - проблемът е решен.

# 924
Софийска община е лишила детето ми от възможност да учи на 5 мин. от вкъщи (не съм частен случай). При това положение смятам е логично да търся други опции. Да не говорим, че след 4 клас я камилата, я камиларя.

# 925
  • София
Не знам какво разбираш под "лишила", но имаш право да подадеш документи във всяко училище.

# 926
Всеки има право да подаде документи във всяко училище. Каква е ползата от подобно упражнение?

# 927
  • София
Ооо, аз съм съгласна с теб, и по-рано го написах – разпределянето да става автоматично.

# 928
Всеки има право да подаде документи във всяко училище. Каква е ползата от подобно упражнение?

Създава се илюзия за това, че имате избор, какъвто всъщност нямате, освен ако не искате някое нежелано от другите училище, за което вероятно ще има причина.

# 929
  • Sofia
а в нормалните неелитни училища всъщност има ли проблеми с тия адреси?
бих ли могла да запиша детето си в училище, което аз съм преценила че искам и че ми е  по-близо?
има ли проблем с местата или са само за елитните училища, дори не ги знам кои са?
Ако кандидатстваш в училище, което не ти е прилежащото си 4-та група. Пред теб са всички деца от 1-ва, 2-ра, 3-та група и тези с братче/сестриче в граничната група.
Извода мисля, че е ясен.

Общи условия

Активация на акаунт