Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Може ли да се включи неустойка в договора за наем, която да бъде дължима от наемателя при предсрочно прекратяване на договора?
Практикувате ли да имате депозит, равен на 2 месечни наема?
Кога се възстановява депозитът?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Може ли да се включи неустойка в договора за наем, която да бъде дължима от наемателя при предсрочно прекратяване на договора?
Да, може да се включи неустойка в договора за наем, която да е дължима от наемателя при предсрочно прекратяване на договора, ако и двете страни са съгласни с условията. В случай че наемателят прекрати договора преждевременно по своя вина, той може да загуби депозита си. Въпросът е как ще бъде изпълнено вземането от страна на наемодателя, особено ако има сметки и щети надхвърлящи депозита.
-
Практикувате ли да имате депозит, равен на 2 месечни наема?
Депозитът в размер на 2 месечни наем е често срещана практика. Той предлага по-голяма сигурност както за наемателя, така и за собственика, особено в ситуации като предсрочно прекратяване. В договора може да се посочи, че депозитът не може да се използва като последен наем, осигурявайки спокойствие и за двете страни.
-
Кога се възстановява депозитът?
Депозитът се възстановява след годишното изравняване от топлинния счетоводител. Обикновено това става след напускане на жилището и изчакване на изравняването, което може да отнеме няколко месеца. Някои хазяи задържат депозита за 1-2 седмици, за да изчистят сметките и да направят цялостна проверка на имота; при евентуална вина от страна на наемателя те могат да удържат сума, съответстваща на щетите.
-
Какво се случва, когато уредите в апартамента се повредят? Кой плаща за ремонта?
-
Какво правите, когато актуализирате жилище след наематели?
И с оглед на това, че ще се ползва от други хора след това... На мен не би ми било приятно да знам, че там са се размятали нечии гащи
Нищо, че преди ползване ще се изчисти