Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 255
Може и свекърва да е. А и личен опит значи и тоя, който може да е видян при роднини до 9то коляно, при приятели, при съседи и т.н. А и не е чак ненормално за хора живяли в различни режими да имат различни представи за света и живота.

# 256
Дорис, съвсем не във връзка с темата.
Скрит текст:
Но там където раждат циганките обикновенно са най читавите доктори. Родих в МД бебе 1400 гр и благодарение на същите тия доктори, нито тя, нито аз имаме проблеми

# 257
Скрит текст:
От колко години са гаджета? От колко години живеят заедно? Това обективно определя дали са избързали или не. Нашите субективни майчински притеснения не "определят" истината.

Малко повече от година. И се разбират чудесно.
Това как се връзва с човек, който не търпи мнението на дъщеря ти, не желае да отстъпи никак и държи да стане на неговото?

Все повече си мисля, че и дъщеря ти не желае голяма дандания, а просто я е страх от теб или не иска ТЕБ да разочарова.

Защото, когато двама души се "разбират чудесно", то те все ще намерят разумен и компромисен вариант, който да задоволи и двамата и да не скапе разбирателството им.

# 258
На мен пък ми прави впечатление, че зетят претендира за размера и харчовете по сватбата, а в същото време тя няма да е финансирана от общия му бюджет с булката - авторката казва, че те ще поемат всичките разходи от женска страна. В такъв случай действително не ми е ясно какво толкова ще се случи ако дъщерята си покани 1-2 приятелки +? Нали все пак майка ѝ и баща ѝ ще финансират идването на нейните гости.
Иначе аз по-напред питах за годежа и пръстена, защото исках да придобием картинка дали човекът е системно стиснат, дали не е убеден, че иска да се жени, дали просто не си пада по дандании...Ако е първото от изброените, нищо чудно един ден да се стисне и за болницата за раждането.  Confused

# 259
Дорис, съвсем не във връзка с темата.
Скрит текст:
Но там където раждат циганките обикновенно са най читавите доктори. Родих в МД бебе 1400 гр и благодарение на същите тия доктори, нито тя, нито аз имаме проблеми

Защо смяташ, че читавите и кадърни лекари ще стоят при най-неприятните и неудволетворяващи условия на труд?
Имала си късмет, за което се радвам  Heart Eyes

# 260
Скрит текст:
От колко години са гаджета? От колко години живеят заедно? Това обективно определя дали са избързали или не. Нашите субективни майчински притеснения не "определят" истината.

Това как се връзва с човек, който не търпи мнението на дъщеря ти, не желае да отстъпи никак и държи да стане на неговото?

Все повече си мисля, че и дъщеря ти не желае голяма дандания, а просто я е страх от теб или не иска ТЕБ да разочарова.

Защото, когато двама души се "разбират чудесно", то те все ще намерят разумен и компромисен вариант, който да задоволи и двамата и да не скапе разбирателството им.

Недей, сега ще те обвинят в

Всяка от наострените срещу майката, влага в действията ѝ и в думите ѝ действията и думите на собствената си майка с ожесточение, което показва, че травмата си е жива и добре отглеждана.

# 261
  • Пловдив
Като майка разбирам авторката. Какво по-нормално от това да искаш да бъдеш на хубавата сватба на детето си.
Но авторке, това е тяхната сватба, техния ден и само те имат думата как, какво, къде и защо.
Радвай се на хубавия повод и не почвайте с лошото.
Късмет на младите.

# 262
Скрит текст:
Защото е така. Изкарват достатъчно от частните си кабинети и работят там за престиж и кофти случаи.
Аз си платих де. Не съвсем при циганките бях, но истината е че такова малко бебе нямаше да оцелее в частната болница.

# 263
  • София
Сигме, като се сетя за твоето раждане и 'Желязка" и веднага ме заболява сърцето.

# 264
Скрит текст:
Скрит текст:

Недей, сега ще те обвинят в

Всяка от наострените срещу майката, влага в действията ѝ и в думите ѝ действията и думите на собствената си майка с ожесточение, което показва, че травмата си е жива и добре отглеждана.
Всеки има правото да мисли каквото ще.
Скрит текст:
Аз знам каква прекрасна майка имах (светла й памет), колко сме се разбирали.И как нито веднъж не си позволи да се меси в брака ми, макар че е имало моменти, когато е била на друго мнение.На нея й личеше, не умееше да се преструва.
Затова и с мъжа ми никога не се скараха, уважаваха се много, а това определено е изключително важно и допринася много за хармонията и в младото семейство, и в роднинските отношения като цяло.
Но имам доста примери около мен, в които майки (и тъщи, и свекърви) се месят, уж за доброто на децата, а освен повече проблеми, друго не постигат.
То и няма как да е другояче, когато родителят на единия се меси за доброто на детето си, другият автоматично заема отбранителна позиция.И към месещия се родител, и към половинката си, дето слуша мама/тате.
Аз затова написах назад, че при бъдещи проблеми/спорове в младото семейство, зетят неминуемо ще заема позиция:"И тези ли простотии майка ти ти ги насажда?", или подобни.

# 265
И последното, което ще кажа пак на свекървата дето ни квалифицира като травмирани, ако може и за пример да послужи. Майка ми ми е разказвала как на тяхната сватба с баща ми почти всички хора са били поканени от техните родители. Те не са познавали голяма част от гостите си, които след време са срещали и са им казвали, че и те са присъствали. Не помнят кой какво защо и как и е било голям шок (тази модерна в темата дума) за тях заобиколени от всякакви хора. Затова и на моята сватба не се е месила. Защото отлично знае какво е друг да прави твоята сватба, било то и майка ти. А и аз й казах, че ако имам нужда от каквато и да е помощ и/или съвет, сама ще се допитам до нея, както винаги е било.

# 266
  • Насред хаоса
Ама, разбира се, че само Кафе с канела чете с разбиране. Всички други, които имат различно мнение, не разбират драмите и дерзанията на авторката! Как така желанието на чадото няма да се изпълни!?!? Naughty
"Чадото" в случая е отрязано от всякакви възможности да вложи нещо от себе си в проекта. Ако беше вашето чадо, дали щяхте да реагирате така?

А, Вие знаете това понеже....? Майката така е казала? Хммм...

И, да, ако моето чадо беше в подобна ситуация, ще му дам съвет как би могъл да подходи, да поговори спокойно с половинката си и да стигнат до компромис. Нямаше да изисквам да канят на сватбата си хора, които АЗ, а не ТЕ желаят. Да си я направят, както те искат, не, както аз си я представям.
Смятам, че авторката каза, каквото има, още в първия пост. Някои се хванаха за отделни думи, изкараха ги извън контекст и вече се приписват като казани и възнамерявани.
Има разлика между това ТЕ двамата да си я направят, и ТОЙ да отсече, че ще стане еди как си и повече никакви разговори. Брех! На това ли му казват компромис вече? Майката не е нужно да се меси - работата й е да посъветва дъщеря си да премисли отново, преди да подписва, със сватба или без, да я разпита за отношението му като цяло и да я подкрепи.

# 267
Никога не съм позволявала на родителите да ми се бъркат, но авторката може би усеща, че детето й не е щастливо с "общия избор" за скромна сватба. Имам доста приятелки, които се съгласяват с половинките си и постоянно правят компромиси именно, за да не се карат с тях, за да са добрички или просто защото не умеят да защитят позицията си.
След като момичето се е разплакало, дали наистина иска това? Не да се омъжи, разбира се, явно обича момчето, щом се съобразява. Но може би си мечтае за не чак толкова скромна сватба, а не успява да се пребори с него. Никой не знае какво става в дома им. Вероятно не иска да натоварва майка си и да я притеснява! Така виждам аз нещата и подкрепям майката, виждам, че повечете сте казали да не се меси. Но детето й се е разплакало, а това трябва да са най-щастливите месеци в живота й!

И да кажа, че не съм от старото поколение, виждам че се делите! Родена съм след социализма, но смятам че има разлика между бъркане в делата на детето и разбиране, обичане, притеснение и желание то да бъде щастливо!

Към авторката: Съвсем нежно и неангажиращо, без да налагате мнение, поговорете с нея и за каква сватба мечтае. Без да я съдите, просто разберете тя какво иска, а не те като двойка. Успех! Hug

# 268
Никога не съм позволявала на родителите да ми се бъркат, но авторката може би усеща, че детето й не е щастливо с "общия избор" за скромна сватба. Имам доста приятелки, които се съгласяват с половинките си и постоянно правят компромиси именно, за да не се карат с тях, за да са добрички или просто защото не умеят да защитят позицията си.
След като момичето се е разплакало, дали наистина иска това? Не да се омъжи, разбира се, явно обича момчето, щом се съобразява. Но може би си мечтае за не чак толкова скромна сватба, а не успява да се пребори с него. Никой не знае какво става в дома им.
Аз пак да питам...    Laughing
О.к., приемаме, че историята е такава.Мама се намесва, правят по-голяма сватба.
От тук нататък, накъде?
Момата забременява.Двамата решават къде да роди, щерката не е много сигурна...Ама мама има познат доктор еди къде си, не й харесва избраната от младите клиника.Пак ли ще се намеси?
Ражда се детето.Харесали са си някакво име, ама мама мисли, че името е старомодно/грозно/нетрадиционно.И?Пак ли трябва да се намеси, за да спасява дъщеря си?
РЕшават да си купят кола/да сменят старата.Той иска БВМ, щерката харесва Пежо.Пак ли мама ще пили на зетя, че дъщеря й е нещастна?
Ако така тръгнат нещата, едва ли младото семество ще изкара и 2-3 години.Просто мама ще ги разведе.

Като нещата важат с пълна сила и за свекървите.   Peace
Елементарно казано:"ДрЪтите" нямат място в решенията на "младите".   Laughing

# 269
  • София
Майка ми ми е разказвала как на тяхната сватба с баща ми почти всички хора са били поканени от техните родители.
Откак се помня до демокрацията - това беше идеята. Всъщност родителите канеха своите роднини, на свой ред децата канеха също своите, когато се заженят техните деца...Ужас!
Като малка съм ходила на едни огромни сватби, и то не на роднини, а на деца на приятели на родителите ми от студентските години  newsm78 Имаше и дарове, опаковани в картон и целофан - пешкири, кухненска престилка и още нещо  Laughing

А, да каже още нещо - има разлика между "не мога да си позволя" и "нямам желание да давам пари за сватба". И границата е много тънка. Но мъжът може да каже - "нашите не могат да си го позволят", а не тази простотия с хрантутенето. А като неговите не могат да си позволят - защо ограничават другата рода?
Моята свеки навремето се стисна за едни най-прости покани, щяла да кани по телефона, а накрая започна да си иска от напечатаните.

Общи условия

Активация на акаунт