Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

• 75 257
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
danilu кажи за смутито с кориандър. Упорито се опитвам да погълна по някакъв начин. Няма друга подправка или листо, което толкова да ме отблъсква. Семенцата ги харесвам, но с листата не мога да свикна, колкото  и отворен да ми е вкуса за нови неща.

asyalein, можеш ли да ми опишеш вкуса на тази жълта ряпа. Мярнах в Метро(досега не бях срещала) но нямах време да потърся на момента инфо и да купя.  Веднъж приготвях ряпа, варена в мляко по руска рецепта- беше интересна на вкус. Докато се готвеше не миришеше приятно, но след това беше вкусна. Може ли сурова да се консумира?

Траханата за първи път чувам да се приготвя с кисело мляко- може би гърците така си я приготвят. За България е традиционно да се приготвя от брашно, пюре от пасирани зеленчуци и мая или квас. Странен избор за рецепта за състезание, предвид времето за втасване на кашата, претриване, сушене и най-накрая някакво влагане в сос или ястие...

Тия дни не бях у дома и все бързи неща за хапване приготвях:
смутита всеки ден

праз - като миш- маш, задуших нарязания праз, заедно с един червен и два зелени пипер и добавих разбъркани яйца и два вида сирене, поръсих много магданоз.

Карфиол на фурна с куркума и кимион и бяло сирене
салати- най- вече от рукола с черита
супа от оранжева леща с къри подправки
карфиолена крем супа с целина
Днес  безглутенова паста със смръчкули и глухарче.

# 661
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

asyalein, можеш ли да ми опишеш вкуса на тази жълта ряпа.

като картоф, но по-сладка.
незнам дали сурова се яде... newsm78

кориандър на листа и аз не търпя.... сега взех една китка, направих песто, но мъжът ми го яде. предполагам в смути няма да го близне, трябва да го подпитам преди да зяносам продуктите  Whistling

# 662
  • на острова на мечтите
Ами, Бианка,аз смесих с незнам си колко други съставки!? Аз така не понасям руколата. Нея и пасирана не я харесвам.
И моята баба правеше трахана с всички есенни зеленчуци. Аз само врднъж направих,стана вкусна,ама иска много да се обработва и меси.
Куркумата ми боядиса онзи ден всичко в жълто. Голямо търкане после.

# 663
  • The QC to be!!!
Ами, Бианка,аз смесих с незнам си колко други съставки!? Аз така не понасям руколата. Нея и пасирана не я харесвам.
И моята баба правеше трахана с всички есенни зеленчуци. Аз само врднъж направих,стана вкусна,ама иска много да се обработва и меси.
Куркумата ми боядиса онзи ден всичко в жълто. Голямо търкане после.

а пробва ли с кислородна ВОД д изчистиш петната от нея?

# 664
  • на острова на мечтите
Ами успях само с препарата за миене на съдове да се справя. Добре че бях обвила капака  с прозрачно кухненско фолио. И оклепах само металните части.
Тия дни съм на качамак. Простият вариант, в смисъл сварен и после добавям малко зехтин.
Днес мисо супа. Преди не ми харесваше на вкус,но днес ми се стори много вкусно.
За довечера спанак с ориз. Смятам да го увия после в алга нори. Ама ще видя после на място какво ми се яде точно.

# 665
  • The QC to be!!!
За вечеря: ютеница (от едрата), саламурено сирене смачкано с препечени червени сухи чушки, хляб от лимец и салата.
За утре: домашна юфка с бадемово мляко, запечена паста с домати и кашкавал; салата от пресни зеленчуци и гледам от таз вечершното сирене остана, та и то ще е пак на менюто.

# 666

asyalein, можеш ли да ми опишеш вкуса на тази жълта ряпа.

като картоф, но по-сладка.
незнам дали сурова се яде... newsm78

благодаря, ти, asyalein , непременно ще си взема и ще я пробвам.

danilu, съжалявам! Предупредих аз за куркумата. Simple Smile Аз веднъж си изцапах ръцете, е изчисти се, но след ден-постепенно избледня, в резултат на всичката домакинска работа и миене..., от плота ми изчезна по-бавно, след третиране с препарати. Ножа на блендера ми стои леко оцветен, но това не ми пречи. И единия ми керамичен нож е жълт, но куркумата ми харесва и не обръщам голямо внимание на неудобството Simple Smile

Утре ще пътувам и си изпекох от тези питки

# 667
  • на острова на мечтите
Bianka,аз взех предпазни мерки,ама не очаквах,че ще боядиса и метални части.

# 668
  • София
напоследък хич не ми се готви. работя до късно, брекетите ме бодат много, въобще не съм в хранителна фаза. все пак нещо трябва да се яде

баница
крем супа от броколи
салати

# 669
топла карт. салата
доматена супа
farina di ceci
палачинки (2 вида  Crazy)
бухтички с извара
френска лучена супа
bowl с ориз,кимчи, мариновани гъби, зелен фасул и морков
гуакамоле

# 670
  • The QC to be!!!
Ася, как правиш френската лучена супа?

За днес и утре (а може и до Вторник да откараме с част от наготвеното): мляко с ориз, млечна баница, царевичен хляб, гъби с лук + препечена суха чушка + червен пипер + чубрица, сокове.

# 671
  • на острова на мечтите
И на мен днес ми беше голям готварски ден. Вчера мм накупи зелвнчуци в големи количества и трябваше да ги оправя.
За обяд диви аспараджи. Салата броколи и картофи.

# 672
Ася, как правиш френската лучена супа?

3-4 глави лук ги запържвам докато се карамелизира, угасявам с малко бяло вино, като изври слагам вода, сол, майоран, аз слагам и малко морков и друг зеленчук (каквото имам), но може и без.
вари се. сгъстява се с малко брашно.
слага се в купичка, отгоре се слага toast хляб, настъгва се някакво твърдо ароматно сирене и се запича докато се разтопи.

аз това с хляба го пропускам, но понякога директно настъргвам сиренето вътре.

# 673
Тия дни бях на път и добре, че си бях взела онези питки и плодове. Прехранвах се основно с тях и  салати. Радвам се, че и спътничките ми ги харесаха. У дома ме посрещнаха с готвено кисело зеле с ориз. Simple Smile
В духа на свети Валентин, а и много харесваме розови десерти, смутита и салати приготвих днес сутринта това "парфе" от чиа и горски плодове. Става и за десерт, но предпочитам плодовете, когато са сурови да не са в края на яденето.

# 674
  • на острова на мечтите
Точно подобно парфе имах на закуска. Чия, накисната с прясно изцедени портокали,банан и надухан ориз. Много ми харесва така приготвена чия.
За днес съм приготвила отново овесени ядки за питки,или бисквитки.  Ще преценявам на място.

Общи условия

Активация на акаунт