Пародонтоза

• 148 026
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
  • оттам, откъдето започва България
Тета, то че снимка няма да покажа /че е страшна/ е ясно, тя и остана на работа. Ще си я гледа стоматологът в петък. При мен проблемът е в предни 2 зъба, а и днес като лапнах това желязо и момичето ме кара да се местя назад-напред, направо щях да ги изкъртя.  Голям кошмар ми беше.  Твоята усмивка е перфектна, пак ти го казвам.
Отделно от това аз имам ратиниран мъдрец: https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0 … rc=ycd6Rq-oOOElyM:, и не знам доколко той повлиява на ситуацията.

# 121
Абе Мише....нали ти казах, че ме излъга док, за да ми опъне парите....Joy
Шегувам се.....

Иначе много ми били зъбите...това бил проблема.😆 после уточни, че се шегувал....ама 31 са ми само, 20 ли да имам като бебетата...😂
Нещо май били на гъсто и това не била много ок.

За мъдреците Мишето да каже какво знае😊

# 122
Тета, твоите са си наредени. Ти на гъсто и на криво май не си виждала. Anguished

# 123
Моите пари не ги щя явно Grinning

Ами за мъдреците Коцилков приятно ме изненада, че според него нямало нужда да се вадят. Само трябвало да се следят. Моите са 4 непоникнали, като два са ретинирани... Но не ми създават проблеми, не ме болят, та според него не трябва да ги пипам. Та и за този проблем трябва да ходя за второ мнение, но тук на лицево-челюстен хирург. Абе мъдреците ми в момента са досъщ един спящ Везувий. Да видим кога ще реши да изригне някой с проблем Joy

# 124
Аз носих скоби на младини, та може да са се подредили тогава. Но дойде демокрацията и нещо не довърших докрай лечението.
Диде   .... а при теб колко дълбоки са джобовете отпред....мериха ли ти ги?

Мише, докладвай после...

# 125
Въобще и не попитах за дълбочината, че с отворена уста хич не ми беше до приказки. След процедурата пък въобще не ми беше до въпроси. Първо каза, че почистваме всичката храна, която е останала във венците. Мина всеки зъб с машинката. След това каза, че започва с лазера. Раздаде очилата - за него и за мен, и каза, че ще усещам убождане в местата, където достигне максимума дълбочина. Пак всеки зъб отделно минава, като междувременно ми даваше възможност да се из..юя, че и кръв имаше. Каза, че това е нещо като полиране на зъбите. Реално голяма болка не съм усещала, че аз държа много. Май страха ми беше повече. В петък пак съм на ринга за поредно стимулиране на венците. Междувременно си купих и изписания от него Генгигел за венците, пък ще видим какво ще се получи.

# 126
  • Перник
Тета, чак 4 години не съм чакала...само година и нещо Flushed Имам и 3 предни долни с оголени корени. Кумата като че ли се притесняваше да ми препоръча лечение, че е скъпо. Само веднъж ми предписа вода за жабурене след почистването на зъбен камък. Ама, като се замислих един имплант е над 1000 лева, така че се самонасочих към специалист. Като се обадих за час, мацката ме пита "кой ви насочи към доктора?". Мислех да и кажа "Гугъл " Grinning
И Генгигел си предписах сама - харесах си го от една рекламна брошурка, но не го ползвам редовно, а май трябва. Но и резултатите от клинични тестове, които открих не ме мотивираха особено - след 3-4 месеца ползване по 5 пъти на ден джобовете намалявали с 2 мм. Thinking
Настина конецът е истината - откакто го ползвам ежедневно почти нямам зъбен камък

# 127
Светле, при пародонтолог ли записа час?

За да се свият джобовете, първо трябва да се почисти добре и под нивото на венеца - докато има бактерии там, венеца няма да се прибере към зъба и няма да го обгърне като яка, каквото е нормалното му положение. Ще "бяга" всячески от микробите, тоест - ще се отдръпва от зъба и ще се образува джоб.

Така че първата стъпка е почистването при пародонтолог, което е различно от почистване при редови стоматолог. После може да се пробват гелчета и води.
На мен лично не са ми изписвали - коментирали сме го подробно, нямало смисъл. Достатъчно е отстраняването на плаката с четка с малка глава и конец. Другото е маркетингов трик...
Успех с лечението!

Трябва да ти направи пародонтална карта пародонтолога, в която нанася всички джобове. Прави се контрола два месеца след края на лечението дали и колко са се свили и тогава се обсъждат корективните мерки вече.

# 128
  • Перник
Светле, при пародонтолог ли записа час?

...

Да.
И прочетеното в тази тема ми е много полезно. Flowers Hibiscus

# 129
Дай фотото...
Ако коста е стопена, жабуренето и със златна вода надали ще помогне.
Съдя по моя проблем....двата корена каза док са във въздуха, около тях няма кост...само третият корен е в кост.
Бях на преглед края на януари....пак препоръча вадене на зъба.
Та зависи как е при теб коста на това място...
При мен на панорамната точно 6 зъб не се вижда колко е зле коста. Имам секторни....там е по-ясно видимо.

Светле...стискам ти палци джоба да не ти е дълбок и на време да си реагирала. Не като мен след 4 години от първото възпаление там...

И какво е решението като ти извадят зъба? Моята зъболекарка ми предлага да слага коронки на всички зъби, че да се крепят и да не се клатят

# 130
Вариантите са няколко - имплант, мост или ортодонтско издърпване на 7 и 8 при мен, на мястото на 6-ти.

Коронки при клатещ се и нестабилен корен - не виждам каква е идеята. Не знам при теб точно какъв е случая, но коронката според мен не решава въпроса. Моят зъб си е здрав, не е умъртвен например, има пломба стара само на него - но ето, двата му корена са във въздуха както се казва, и е въпрос на време да падне просто...
За момента обаче имам резерви и към трите предложени ми варианти и още го мисля.
При мост ще трябва да изпиля и вероятно да умъртвя двата съседни живи и здрави зъба.
При импалнтите има много несигурни неща и също не дават гаранции дали ще се имплантира.
За адхезивен мост си мисля напоследък....

# 131
А имплантиране на изкуствена кост?

# 132
Какво за костозаместването?

На мен не ми е предлагано на този етап. При евентуално слагане на имплант само го обсъждахме.

Чудя се и аз, защо не ми предложи костозаместване на този етап, като възможна опция за решаване на проблема ми, но оставам с впечатление от многото ни разговори с него, че това не е възможно-че няма да реши проблема.

Дали защото има възпаление все още на мястото, дали по друга причина - не е ставало дума.

# 133
Не знам и аз, просто се учудих, че не е предложено. Все пак вадене на зъб е доста драстично.

# 134
Според него зъбът е много компрометиран и няма смисъл да се работи за спасяването му. С което донякъде и аз съм съгласна, но ме е страх да го махна заради неяснотите какво ще предприема след това.
 Иначе ми предложи вариант с половин уста за запазването му, като се махнат двата корена...тогава обаче се маха е коронката ,тоест видимата част на зъба и се налага слагането на нова корона. Тоест като цена и усилия според него не си заслужава.

Общи условия

Активация на акаунт