Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2017, 21:02 ч.

Пародонтоза

 • 44 594
 • 389
 •   2
Отговори
# 135
 • Мнения: 37 789
При мен предложиха шиниране. Другия месец съм на преглед и ще видим какво ще решат. Няма възпаление и никога не е имало там, но се клати и на снимката се вижда ясно оголването Sad

# 136
 • Мнения: 4 356
А болки, когато се топи костта имате ли?

# 137
 • Мнения: 31 472
При мен предложиха шиниране. Другия месец съм на преглед и ще видим какво ще решат. Няма възпаление и никога не е имало там, но се клати и на снимката се вижда ясно оголването Sad

Е от какво се е стопила коста, ако е нямало възпаление? На снимката може да се види стопената кост - ти за какво оголване говориш? Ако е отдръпване на венеца - не мисля да се вижда на снимката.
Или имаш предвид под оголване - оголване на корена спрямо коста?
А болки, когато се топи костта имате ли?

Обикновено е безсимптомно. Може нещо като мравучкане, щракане леко горе над зъба да се усети...как да го обясня и аз.

# 138
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 5 877
Току-що се прибрах от втората лазерна процедура. Беше по-болезнена от първата. Положението не е добро за част от зъбите ми. Ще продължим лечението, за да видим дали ще спрат да се клатят зъбите, и ако - не, ще говорим за шиниране.  Sad

# 139
 • Мнения: 37 789
Е от какво се е стопила коста, ако е нямало възпаление? На снимката може да се види стопената кост - ти за какво оголване говориш? Ако е отдръпване на венеца - не мисля да се вижда на снимката.
Или имаш предвид под оголване - оголване на корена спрямо коста?
И мен това ме изненада. Възпаление съм имала единствено на един горен 6-ти. Но при него положението въобще не е толкова зле. Имам обаче стопена кост на няколко други места, при които никога не съм усещала нищо. Може би единствено при този клатещия се за около седмица имах по-голяма чувствителност преди време.
Яд ме е, че е си снимах снимката преди да я оставя при доктора.

didka pitka, в два поредни дни ли бяха първата и втората? Забелязах, че когато има поне 1 ден почивка след това минава по-леко.
За шинирането казаха ли някаква цена? Много различни оферти гледам, а искам да се подготвя психически за следващия месец Joy

# 140
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 5 877
Първата беше на 6-ти, втората процедура на 9-ти. Стоматологът каза, че втората трябва да се направи до 72 часа.
За съжаление при мен втората процедура беше по-болезнена, ама си търпях. Другата събота ще ходя на стимулация, каквото и да значи. Те ще бъдат 3 пъти.
За шинирането не съм питала каква е цената, защото докторът иска да види дали с тези процедури ще се повлияят двата клатещи се зъба, и едва ако не стане, тогава ще предприеме шиниране.
Щом ще ходиш следващия месец аз ще го попитам и ще ти кажа, че да знаеш долу-горе как вървят цените.

# 141
 • Мнения: 18
Здравейте, дами. Аз започнах лечение на установен пародонтит при Адрияна Йосифова и съм много доволна. Наистина е по-скъпо, но се надавям да има ефект. Преглед - 50 лв., общо 4 посещения за почистване на стойност 680 лв.,  като последните две са сюрфасаж и след 2 месеца съм на контролен преглед, за да се прецени състоянието ми и как ще продължи лечението. Освен панорамната снимка, която е нужна само за първия преглед, тя прави снимки и на всеки зъб /мисля, че по два зъба на снимка/, като снимката е  10 лв. Имах разраснал се венец или епулис. Тя веднага се свърза с хирург, д-р Антон Джоров, за да ми определи час за преглед,  и  след няколко дни  излишната тъкан беше изрязана. Операцията е  с лазер, бързо, безболезнено и само една седмица изпитвах лек дискомфорт, но без болка. Двата сюрфасажа ми бяха направени през  ден, като в деня на първия започнах да пия антибиотици - оспамокс и флажил, като първия ще го пия седем дни, а втория - 14. В края на март съм на контролен преглед. Тъй като джобовете ми са дълбоки, може да се наложи костозаместване. Имам познат, който си е  правил тази процедура на две места при нея преди три години и каза, че процесът по стопяването на костта бил овладян, а преди това при друг специалист е имал неуспешна операция по присаждане на костозаместващо вещество или както там се казва и после се е наложило отново да мине по този път, но ходи на всеки три месеца за дълбоко почистване на зъбен камък. Всъщност той наклони везните да отида при нея. Както вече се писа, пародонтитът не е лечим, но може да бъде стопиран, ако попаднеш на точния лекар.

# 142
 • Мнения: 37 789
Aksinya, можеш ли да кажеш повече за сюрфасажа? Кога се налага и с упойка ли се прави?
Аз от днес съм с възпален венец, ако не се успокои до няколко дни май ще избързам с датата.

# 143
 • Мнения: 4 356
Днес ми извадиха клатещ се зъб  и зъболекарката каза, че имам за вадене още два, тъй като костта се е стопила и няма как да се имплантира. Предложи ми вариант за протеза със стъклена подложка, която се изработва само в Пловдив или София.

# 144
 • Мнения: 31 472
Дрийм тийм...намери читав имплантолог и направи консулт с него за имплант. Правят се специални снимки, не панорамни, има и костозаместване....защо да няма вариант?

Този сюрфасаж /не ми бе позната думата/, та ходих да чета и това всъщност е така наречения открит кюретаж - с упойка и отваряне на венеца.

Не казвам, че е така, но според пародонтолога, при който ходя, открито почистване правят тези, които не можели да почистят , без да отворят венечното ламбо.
Изрично му зададох този въпрос, защото и мен ме човъркаше защо, аджеба, навсякъде в нета са два вида почистване на корените - открито и закрито, а на мен не ми предложи да ми направи открито. Отговорът беше този, който написах .
Не знам къде е истината и кой е прав...

И ще си позволя леко да поправя Аксиния, че на три месеца се ходи за отстраняване на плаката. А не за дълбоко почистване. За толкова кратък период, при спазване на добра устна хигиена, камък не се образува. Това е и целта на добрата хигиена и правилното четкане, която ни показват при първите посещения пародонтолозите - да се премахва качествено плаката и да не се образува зъбен камък.

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 10:30 от teta75

# 145
 • Мнения: 4 356
Говореше ми за някакви импланти, които стрували 20 хил лв  #Crazy, но нямало гаранция.
Някой да предложи читав имплантолог за Варна

# 146
 • Варна
 • Мнения: 14 174
И ще си позволя леко да поправя Аксиния, че на три месеца се ходи за отстраняване на плаката. А не за дълбоко почистване. За толкова кратък период, при спазване на добра устна хигиена, камък не се образува.
А, образува се, но не е за дълбоко почистване де. Аз си имам една чупка между предните два долни зъба, понеже малко се застъпват крайчетата им, единият минава пред другия - ами трупа се там и това е!  Чистя с конец, търкам с четка, е няма братче - между двата от задната страна се образува! Конецът минава спокойно, не мирише на плака, обаче камък има! Егати работата...

# 147
 • Мнения: 31 472
Може да е плака това, Месечинке. И за това изрично съм го питала, така ми отговори. Въпросът ми беше: след инициалната терапия, после във времето ще има ли пак такава терапия или дълбоко почистване. Отоворът беше - не, целта е да не допускаме да се образува зъбен камък. Как става това - с добра устна хигиена, както ми бе показано, и с чистене на плаката на 3-4 месеца. Така няма да се образува зъбен камък. То образува ли се - значи не чистим като хората плаката. нали за това ни дават и плака индикатор, да си правим проверка.
На мен около долните предни зъби ми се наслояват някакви оцветявания, но дупките между зъбите ми си стоят, в смисъл-не се запълват, както преди. Изрично попитах преди 2 седмици, когато ходих отново, дали това е зъбен камък - не, не е зъбен камък.

Говореше ми за някакви импланти, които стрували 20 хил лв  #Crazy, но нямало гаранция.
Някой да предложи читав имплантолог за Варна

За Пресиян Кръстев съм чела добри отзиви в друга една тема в този раздел. Ако бях от Варна, или живеех близо до Варна, бих се спряла на него.

# 148
 • Варна
 • Мнения: 14 174
'Ич даже не е плака Sad Аз знам кога отървах положението, когато бяхме с дребния в болницата. Там малко по през пръсти беше чистенето първо, щото само до това ми беше и второ, защото нямаше огледало, нямах вода за уста, нямах конци, само четка си бях взела. Но и да не беше тогава пак щеше да се образува, макар и по-малко. Просто си знам, че там не мога да изчистя добре, ако ще на фльонга да се вържа Tired След месец и нещо ще ходя пак, знам си, че ще ме хока лекарката, ама какво да направя Rolling Eyes

Пресиян Кръстев е много добър, обаче цените са уау! Двойно нагоре от УМДЦ-то, където аз ходя. Там предполагам има и добри имплантолози, но конкретен отзив и препоръка не мога да дам.

# 149
 • Мнения: 4 299
Тета, какъв е този плака идентификатор?

Общи условия

Активация на акаунт