Студенти в UK - 8

• 94 947
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
Нещо май погрешно бях разбрана?! ...

Хич даже! Hug На теб сме ти благодарни за информацията.  bouquet

А ти го гледай от положителната страна - няколко часа повече ще пътува, но пак ще си дойде. Ами, ако бяха ви върнали парите и с тях не можеш да купиш нов билет?
Не ме карай сега да ти напомням/казвам как пътува малката ми дъщеря от Шотландия   Laughing
И тази година реши да ми "отмъсти" - купила си билет за директен полет от Глазгоу, който каца след полунощ тук. А до Глазгоу пътя й е много повече, ама имала директен автобус до летището. До летището в Единбург сменя автобуси. Идилия... Laughing Laughing Laughing
Шегувам се, разбира се, ще се справим и с това малко неудобство.

# 406
  • София
Какво ми каза вече второкурсничка в Кингс, дъщеря на близки приятели, когато се опитах да се жалвам, че пътят ми до Станстед е с метро и автобус и е по-дълъг от самия полет (понеже за мен, която от години все времето за нищо не стига, това си е титанично разхищение) - "еми, нормално, аз на това му казвам моето време за self-reflection". И аз хем се засрамих на себе си к'во съм мрънкало, хем се зарадвах на детето какво е мъдро и хем наистина се насладих на пътя след това.  Peace

# 407
Не ме карай сега да ти напомням/казвам как пътува малката ми дъщеря от Шотландия   Laughing
И тази година реши да ми "отмъсти" - купила си билет за директен полет от Глазгоу, който каца след полунощ тук. А до Глазгоу пътя й е много повече, ама имала директен автобус до летището. До летището в Единбург сменя автобуси. Идилия... Laughing Laughing Laughing
При нас е подобна идилията. Директен автобус няма, трябва да сменя 2. Вчера реших да погледна цените на влаковете, дали няма да и е по-удобно за достигане на летището, защото в последно време нещо и е некомфортно пътуванто с рейс (става и лошо) и какво да ти кажа - скромната сума от 57 паунда и с по 3 смени в посока. И тази цена е с младежката отстъпка... Пълна идилия... А полета, който и бяха предложили, пристига в 2:50 през нощта. Красота!!!! Не стига, че там пътува цял ден, тук ние тръгваме посред нощите за София, после до края на нощта пътуваме обратно към вкъщи,  на другия ден детето спи до обяд. Загубени ден и половина. Последният път като си дойде се шегуваше, че половината и престой е минал в сън и път, защото си дойде за 4 дни, от които ден и половина спа и пътува.
Важното е да са живи и здрави, пък няма как всичко да ни е максимално удобно. За нас е празник, че ще си дойде за Коледа. Две години не си е била тук по празниците и ни беше много мъчно.

# 408
Благодаря за отговорите и за линковете за превозвачите  Hug
А относно "... как ще се прибират децата" го написах на шега. Разбира се,че не свършва света с липсата на полети/ в нашия случай до Бирмингам/. Винаги има варианти, пък било то и по-неудобни. Проблема беше, че децата си купиха билети и хоп.... изненада. Но вече са се оправили, даже не съм питала кога и до къде в Бг ще летят. Изобщо не съм от майките ,които искат да знаят и да свършат всичко вместо децата. На всички пожелавам да са здрави децата им , а останалото не е фатално Hug

# 409
  • София
Ох, като прочетох тук, че и Райънеър отменя полети, се заинтересувах и направо изтръпнах. Има отменен полет за Лондон и на датата, когато синът ми трябва да пътува. Оказа се, че има и друг полет на същата дата, но докато се уверя, че не е неговият... На всичкото отгоре, в една от публикациите пишеше, че от авиокомпанията щели да изпратят имейл до 48 часа преди полета. Е как ще се намери друг билет на същата цена за толкова кратко време...
Ето списък на отменените полети през септември:
https://www.ryanair.com/content/dam/ryanair/2017sep/EU261%20Sept … Cancellations.pdf
И информация от медиите:
http://news.bnt.bg/bg/a/koi-poleti-se-otmenyat-na-rayn-er
http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/27/3049384_krizata_v_raiune … neni_si_oshte_18/

Дано няма потърпевши деца.

# 410
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Да бе, светът ще свърши, защото на мамините златни не им е удобно да пътуват.
Даже, когато те самите не подозират колко не им е удобно  Rolling Eyes
Много важно, че пътуват с часове и няма директен полет - важни са ни университетите, желанията, престижа им.  Въпрос на приоритети.
Подозират и още как!!!
Тук нещо не мога да се съглася с теб и Сребърна паричка относно полетите.
Да, като сме избирали университет, определено това не е било водещ фактор, но след като попътува 2-3 години по "девет дена път с камили" с прекачвания и няколкочасови престои, директния полет на Райън до Глазгоу ни дойде много добре. Голямо удобство си е за багаж и време и умора от пътя. И за девойката и на мен! Те са млади, но ние вече сме си на възраст за повече удобства Relieved
Така мога да отскачам и аз  и да се виждаме повече от 1 в годината. Факторът цена също е от значение, защото директния полет излиза поне два пъти по- изгодно от предишните варианти.
И ако Райън реши да махне този полет,  ще се разправя с мен!!! Smiling Imp
Човек лесно и бързо свиква с удобствата и много по- трудно се отказва от тях. Така сме устроени.
П.П Ако и младежът потегли натам или наоколо...още не мога да си представя колко често ще ми се наложи да пътувам или посрещам.

# 411
Здравейте! Аз и дъщеря ми сме вече в Съри, тя се настани в общежитието и отмята задачите.  Спря се на NATWEST за откриване на банкова сметка. Възхитена съм от организацията в университета, помислено е за всичко. Една идея съм по-спокойна Simple Smile.
Успехи на всички деца!

# 412
mim_d,успех и попътен вятър на детето! Пожелавам и бърза адаптация!
Имам един въпрос към майките на тези студенти, които са на placement или вече работят. Плащат ли се някакви данъци и осигуровки на доходи 19000 на година?

# 413
  • В най - голямото село
Здравейте! Аз и дъщеря ми сме вече в Съри, тя се настани в общежитието и отмята задачите.  Спря се на NATWEST за откриване на банкова сметка. Възхитена съм от организацията в университета, помислено е за всичко. Една идея съм по-спокойна Simple Smile.
Успехи на всички деца!

И аз бях така. Имай предвид, ча на нас от NATWEST ни казаха , че до 5 дни ще получи и пластика и пин код. Пластиката дойде на 5тия ден, пин кодът още не е. Та да си има и друга карта или парички в брой. Успех.

# 414
Mimito_75, cikoni, благодаря! Ще го имаме в предвид за банката Simple Smile.

# 415
  • някъде из облаците

Имам един въпрос към майките на тези студенти, които са на placement или вече работят. Плащат ли се някакви данъци и осигуровки на доходи 19000 на година?

Удържат, ако е над необлагаемия минимум, няма значение студент, плейсмънт, щом е над.   Там счетоводната година завършва на 5 април 2018, т.е ако от 6 април 2017 до 5април 2018 годишно е над 11500, дано не бъркам минимума, удържат. После като приключи със стажа, ще върнат част от данъците, тъй като няма да има пълна година и ще падне под минимума.

Успех на първокурсниците и бързо адаптиране!

# 416
  • София
От това което съм чела тук и в бг хелп, съм останала с впечатление, че данъците им се удържат автоматично от заплатата. А те накрая на финансовата година могат да кандидатстват за връщане на надвзети данъци.

# 417
Благодаря!

# 418
  • София
Да се отчета и аз: от днес статусът в Student Finance е сменен, унито ще си получи парите, аз мога да отпусна нервата  Mr. Green На 17 септември настаняване и регистрация минаха също както и при другите перфектно организирани, гладко. Въпреки стълпотворението от народ, навсякъде щъкаха хора с багажи, куфари, всякакви битови пособия и какво ли още не, опашки нямаше никъде. С изключение на моя нестихващ потрес от отделните им кранове без смесител, всичко останало, даже за манаджия кат мен, си беше наред.
Решихме банката да е Santander заради удобството на клона в кампуса. Разбрах какво е било това с двете карти и защо. Инак младежът се спря на сметката им за международни студенти, че към нея може да се издаде безконтактна карта, с която удобно се плащат автобусите (и не само). Чака си пластиката тези дни, както и студентския ойстър.  Мисля, че за два дни родителски престой реализирах програма максимум (нацелихме ЛИДЛ, направихме пробно пазаруване, естествено с много обучително дуднене от моя страна, бяхме и в типичен пъб с нелоши промоции през седмицата, абе изобщо така му завидях на моето диване и така ми се прииска да съм на негово място, че ми иде да го пребия, кат ми се заоплаква колко ужасно скучни били лекциите, криво времето и кво ли не още мрън-мрън). Много благодаря на всички за споделената полезна информация, опит и съвети!  bouquet

# 419
Честито Milenita за успешното начало. Като те прочетох, казах и на моята щерка да влезе в Student Finance, но къде се вижда статуса, че нещо не се ориентираме.

Общи условия

Активация на акаунт