Ламинат или балатум?

• 43 715
  • 263
  •   1
Отговори
# 45
Ламинат е това на снимката, има такъв.
https://www.flooranddecor.com/aquaguard-laminate
Друг е въпросът заслужава ли си парите.

Aко наистина е такъв - с доживотна гаранция за износване при жилища и устойчив на мокрене и драскане, пък и ако е направен наистина да изглежда добре, то цената не е невъзможна (към 50 лв/м2) и пак е по-евтино от паркет. С едно на ум, че цената на паркета е може би половината от цената на настилката, защото има лепене, циклене, лакиране (а лакът може и да е доста скъп). А при ламината може и сам да си го наредиш. Та цената не е страшна, но просто няма да е дърво. Но пък е десет пъти по-добър избор от балатум.

# 46
Авторката има дилема ламинат или балатум, не знам защо предлагате други настилки?
На мен естествен паркет и теракот не ми харесват, все ми е едно какви им са плюсовете.

# 47
Авторката на темата няма да сложи от високия клас ламинат.
Обясни й какво я чака с евтиния.

Чакай де, не сме чак толкова притиснати.  Mr. Green Сондирам си за мнения и просто много се изненадах на темата, в която подкрепиха балатума та реших да разпитам, ако изпускам нещо. Чака ни основен ремонт на 85 м2 и затова пресявам идеи откъде мога да спестя, но при така описаните ситуации явно няма да е баш от пода. Grinning

Честно казано, след като ви дочетох, май ще се спрем на някой по-приличен ламинат - не чак най-най-най-висок клас, но до към 35-40 лв/м2 е ОК - все пак не ми се сменя през 5 години.

Аз много не харесвам естествения паркет - израсла съм на такъв, но въпреки пренареждането си скърцаше. Вероятно не сме нацелили на майстор.

# 48

Аз много не харесвам естествения паркет - израсла съм на такъв, но въпреки пренареждането си скърцаше. Вероятно не сме нацелили на майстор.

Ти не го гледай едновремешния, той просто се редеше. Днес паркетите се лепят и няма скърцане, няма отваряне на фуги. А и днес на мода са по-едри паркетини редени успоредно, а не на рибя кост (казват му и дюшеме паркет). Обаче колкото по-едри паркетини, толкова по-скъпо Twisted Evil

# 49

Ти не го гледай едновремешния, той просто се редеше. Днес паркетите се лепят и няма скърцане, няма отваряне на фуги. А и днес на мода са по-едри паркетини редени успоредно, а не на рибя кост (казват му и дюшеме паркет). Обаче колкото по-едри паркетини, толкова по-скъпо Twisted Evil

Уау, признавам, че изглежда страхотно. Добре, такова нещо колко грубо излиза на квадратен метър?

Аз имам спомени точно от рибя кост.

# 50
Отказа се от балатума, нали? хаха  Joy

# 51

Уау, признавам, че изглежда страхотно. Добре, такова нещо колко грубо излиза на квадратен метър?

Нещата са много разтегливи. Мога да ти кажа тавана - около 150 лв/м2 "до ключ" за най-големите паркетини (9 см х 50 - 120 см х 2 см), първо качество дъб, лепен, с 3 слоя от най-хубавия лак. От там нататък нещата вървят надолу при по-малки паркетини, за второ качество или даже рустик, за по-нормален лак... Мисля, че и наполовина може да бъде.

# 52
И аз съм израснала на естествен паркет и не ми харесва. Свързвам го с отживелица.

# 53
  • Монреал
Ти не го гледай едновремешния, той просто се редеше. Днес паркетите се лепят и няма скърцане, няма отваряне на фуги.
От край време повечето хора са си пепяли паркета за да избегнат скърцането.

# 54

Нещата са много разтегливи. Мога да ти кажа тавана - около 150 лв/м2 "до ключ" за най-големите паркетини (9 см х 50 - 120 см х 2 см), първо качество дъб, лепен, с 3 слоя от най-хубавия лак. От там нататък нещата вървят надолу при по-малки паркетини, за второ качество или даже рустик, за по-нормален лак... Мисля, че и наполовина може да бъде.
Ясно, благодаря! Малко множко ни идва наистина, но пък има време дотогава и ще преценим според това колко излезе останалото.

# 55
От край време повечето хора са си пепяли паркета за да избегнат скърцането.

От край време да, ама не и повечето Mr. Green Рядко съм виждала лепен паркет в старо строителство.
Обаче забележи паркета от снимката ти колко добре изглежда - няма никакви размествания фуги. Значи лепенето върши работа.

# 56
  • Монреал
Значи лепенето върши работа.
Няма спор по въпроса, макар, че има някои недостатъци.

# 57
Недостатъкът, за който се сещам на първо четене е, че заради лепенето не можах да накарам скапаната фирма да си вземе дъските и да си ги носи у дома, когато не свършиха работата така, както се бяхме уговорили. Оказа се, че разлепването на паркет от вече готова и боядисана стая ще е свързано с много проблеми и се навихме на "каквото такова". То не, че нещо кой знае какво, познатите ни го харесват, но просто не е това, за което се бяхме договорили.

И да използвам да предупредя - ако ще правите естествена настилка не се скъпете и не търсете евтини оферти, а големи и утвърдени фирми. Може и сами майстори, ама с много и добри референции. И не вярвайте, че всичко могат, а приемете, че могат само това, което си знаят и което са правили и могат да покажат.  И не гледайте само горните дъски в пакетите, а инспектирайте всяка дъска.

# 58
  • Монреал
Нормално, когато слагаш под купуваш някакво резервно количество.  Когато се износи на местата с най-много трафик, или под бюрото няма нужда да циклиш целия апартамент (или да го правиш на петна). Просто сменяш няколко дъски без вероятност да повредил съседните.

Същото е ако имаш маса по средата на стаята и често разливаш разни неща. С деца това е ежедневие. Не можеш да пренаредиш частично издутия паркет, ако е в средата на стаята.

Още по-лошо е когато паркетът е закован, както е в по-голямата част на къщите в северна Америка. Скърцането е ужас.

Плаващият под не скърца. Освен това съвременните хубави подове си идват със залепена мека изолация отдолу.

# 59
О, не. Плаващият под определено скърца. Имам си такъв в стария апартамент.

Няма проблем да се смени само една паркетина даже и да е лепен паркетът. Но почти винаги си личи после де. Съвсем леко, само ако се гледа от определен ъгъл, ама никога не е 100% същото както ако всичко е циклено наведнъж. Но това важи и за нелепен паркет.

Общи условия

Активация на акаунт