Ламинат или балатум?

• 43 790
  • 263
  •   1
Отговори
# 120
  • София

Никол, не знам какъв ти е ламинатът, но сигурно е с някакви много... странни шарки и/или цветове, при мен на всичко търпи, нищо не му личи - а поддръжката не е по-сложна от тази на плочките. При това хич не е от най-скъпите, и на бая доста годинки е вече...

# 121
  • София
Нашият е Сив дъб, обаче не мога да си спомня каква марка е, да ви кажа да НЕ си купувате такъв. Вече и някои фуги са тръгнали. По-миналото лято правих опит да го подобря с един прозрачен лак, стана още по-зле.

# 122
Темата тръгна от дилемата "ламинат - балатум". Ясно е за какви ценови нива става дума и при тези нива всички казаха, че ламинатът е по-доброто решение.

После обаче стана тя една с някакви модерни и скъпи решения (на които кой знае защо им се казва балатум) и многослойни паркети с естествен горен слой (на които кой знае защо им се вика ламинат) ooooh!  И това противопоставено на естествените настилки, което вече е съвсем отделен спор. За обществена сграда и аз ще сложа висок клас ламинат, защото все едно ще се повреди, а се сменя и слага лесно. И никой не ходи бос по него, а като си с обувки не се усеща разлика.  У дома главната причина да има нещо "вечно" е, че мразя ремонтите, а и да изнесеш всички мебели от една стая не е много лесно в един апартамент. Пък и в апартамента се пази, не е кат в обществена сграда. От друга страна да се изнесат чиновете от една класна стая или щандовете от един магазин не е проблем, а там бързият ремонт е голям плюс. Та за всеки влак си има пътници, но темата беше за жилище и за малко пари.

Иначе според мен лепен паркет трудно ще се пренареди. Колкото и да се внимава, каквито и инструменти да се ползват, няма начин поне част от паркетините да не бъдат повредени (иначе от разплетен пуловер да се оплете нов не е никакъв проблем, като съм била дете майка ми ми е преплитала пуловерите по няколко пъти Mr. Green).

Що се отнася до паркет без лепене - аз си имам такъв в старото жилище и твърдо бях за лепене в новото. Едно, че се отварят фуги и второ, когато нощем или рано сутрин в тишината някой реши да стане и почне да ходи скърцането е страшно дразнещо (през деня не се забелязва).

# 123
zemonti да де. след като си изтри твърдението , 4е е брезово дърво. не е интересно така. на няколко пъти те хващам ве4е. 

# 124
В интернет има милиони (наистина)  образователни видеоклипове как се реди, лепи, кове, кърпи, или кърти под. Уви, няма нито едно как се "пренарежда" залепен под.

Би ли бил така любезен да намериш ако не 1000, поне едно видео как се пренарежда ЗАЛЕПЕН под?
Моля.
Моят google vodeo връща 0 резултата.
Не знам дали някой е снимал, обещах ти лично да го направя, когато имам пак такъв на дневен ред Simple Smile
Иначе - да, редки са тези случаи, защото както и напред споменах настилката и начинът на слагане на практика до прави постоянна, затова не се налага да се сменя като ламинат Simple Smile

Не разбрах каква е цената на ламината от снимката?

Никол, не знам какъв ти е ламинатът, но сигурно е с някакви много... странни шарки и/или цветове, при мен на всичко търпи, нищо не му личи...

Цветът беше тъмен в едната стая, като този на снимката, която zemonti пусна със стъпките отгоре. Всяка стъпка или нещо дребно личеше, в другата стая беше светъл и стъпките се виждаха само под ъгъл, но и двата събираха много прах, въпреки че купувахме антистатик специални препарати, ако не го минеш 1 ден, на следващия се образуваха едни валми, които се носеха из стаите. Всеки ден чистене ми идваше нагорно. От това последното се оплакват много хора, с които сме обсъждали настилките.
За това говоря.

Черна станция, за цена до 35 лв. на квадрат решенията не са толкова малко Simple Smile
Въпросът е да се кажат недостатъците на онова, за което пита и тя да си прецени дали за нея това е недостатък или не й пречи, за да не се налага да сменя след 2 г.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 09:49 от Не се сърди, човече

# 125
... многослойни паркети с естествен горен слой (на които кой знае защо им се вика ламинат ...

виж в википедия какво е ламинат:

https://de.wikipedia.org/wiki/Laminat

Als Laminat (von lateinisch lamina, Schicht) bezeichnet man einen Werkstoff oder ein Produkt, das aus zwei oder mehreren flächig miteinander verklebten Schichten besteht. Diese Schichten können aus gleichen oder unterschiedlichen Materialien bestehen. Die Herstellung eines Laminats bezeichnet man als laminieren.

Продукт, който се състои от два или пове4е плоско залепени един за друг слоя . Може да са от същия или разл.  материал . Изработката се нари4а ламиниране. По - надолу в статията е показана ли4на карта Simple Smile

# 126
Е и? Питай кой да е мебелист или дърводелец какво се разбира под ламиниране и той ще ти каже, че се разбира горният слой да е от някаква пластмаса. За слоестите материали с естествен горен слой се ползват други термини. Когато някоя плоскост се покрива с естествен фурнир никога не казват, че се ламинира, а че се фурнирова. Просто така се е наложило в езика, понеже носи повече точност и по-добро разбиране. Също както у нас имаме две думи - дънки и джинси за два различни вида материи, които иначе все са джински на Запад. Просто да имаш две думи се е оказало полезно.

# 127
  • София
Лайнатът /така му казваше дъщеря ми/  е пресована хартия с лепенка отгоре, честно казано.
Добре, че Човечето ме подсети, ще купя спец. препарат, че тия прахоляци нямат чистене.

# 128
Е и? Питай кой да е мебелист или дърводелец какво се разбира под ламиниране и той ще ти каже, че се разбира горният слой да е от някаква пластмаса. За слоестите материали с естествен горен слой се ползват други термини. Когато някоя плоскост се покрива с естествен фурнир никога не казват, че се ламинира, а че се фурнирова. Просто така се е наложило в езика, понеже носи повече точност и по-добро разбиране. Също както у нас имаме две думи - дънки и джинси за два различни вида материи, които иначе все са джински на Запад. Просто да имаш две думи се е оказало полезно.

ясно. Просто ти отгожарям на

... многослойни паркети с естествен горен слой (на които кой знае защо им се вика ламинат ...

# 129
Не знам у вас как е, обаче предната ни настилка в кухнята и антрето беше балатум, соц.
Хем с пътеки отгоре и пак събираше много прах. Crazy
Сега сме с ламинат, от една година. В пъти ми е по-чисто и приятно. bouquet
А не чистя повече от преди.
Никаква особена поддръжка не изисква ламината.
Мия го веднъж седмично с препарат, преди това минавам с прахосмукачката.
И куче имаме при това. Peace
Само кучето оставя лапи като го пусне дъщеря ми неподсушено както трябва. Аз като го мия, го бърша хубаво и няма и капка след него. Peace
На мен даже теракота в банята ми е по-труден за поддръжка от ламината, с миенето на фуги .

А в единият ми апартамент, който давам под наем също имам ламинат, така го купих преди 8 години. Не е мръднал, а не ми се вярва да е бил скъп.

# 130
  • Монреал
zemonti да де. след като си изтри твърдението , 4е е брезово дърво. не е интересно така. на няколко пъти те хващам ве4е. 
Постът ми си седи по средата на 7-ма страница, нередактиран.

Даже и да го бях изтрил лесно можеш да направиш в Гугъл търсене по снимка и да видиш характеристиките на пода. Инженерен под с брезов горен слой.

# 131
Може ли да споделиш цената на инженерния под с брезов горен слой?

# 132
"плаващ под", "инженерен под" ми звучи като веднъж в един строителен магазин един иска .... нещо си тук не го помня  "поцинкована компенсация" ... е продавачката зяпна ей така  Shocked и претърси компютъра за артикула ... не намери и след 30 мин чуденка се оказа же отворкото искал просто някаква ВИК свръзка, която можел да монтира под налягане, която си имаше съвсем елементарно име   ooooh!  ooooh!  ooooh!

# 133
многослойни паркети с естествен горен слой (на които кой знае защо им се вика ламинат) :
Ами спри тогава да им викаш "ламинати"! Вече три пъти ти пиша "плаващ", "инженерен" под. Само старомодни евтини ламинати са ви в главите.

Не аз им викам, и не аз намесвам "инженерни плаващи подове" в темата за балатум или ламинат.
Иди в някоя кулинарна тема и на въпрос за гювеч или свинско с ориз предложи патешко магре с портокали Mr. Green

# 134
  • Монреал
"плаващ под", "инженерен под" ми звучи като веднъж в един строителен магазин един иска .... нещо си тук не го помня  "поцинкована компенсация" ... е продавачката зяпна ей така  Shocked и претърси компютъра за артикула ... не намери и след 30 мин чуденка се оказа же отворкото искал просто някаква ВИК свръзка, която можел да монтира под налягане, която си имаше съвсем елементарно име   ooooh!  ooooh!  ooooh!
Тоест, няма такова животно, а?
Wink

Общи условия

Активация на акаунт