Новите "традиции" в сватбите

• 59 706
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 720
  • София
По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.
Да обаче аз не мисля така и отношението ми по този въпрос е категорично и то няма нищо общо със страх от минавка, използвачество и всякакви подобни тъпотии. 
Е хубаво, това е ок.
Има хора, за които е по-логично обратното Simple Smile

# 721
  • София

Вече се отговори, че не било задължително, а пожелателно. Ако не искаш, просто не носиш цветя и книга, макар че според мен всеки ще вземе книга и не защото чувства каузата близка, а по-скоро от неудобство.

Отговори се, но не е вярно!
Думата на младоженците е закон- те са си направили тържеството и са ти написали какво искат в поканата.
Ако решиш, че ти изнася- отиваш и се правиш на маймуната, чиято роля са ти отредили.
Защото уважаваш вижданията им.

Тук си разсъждаваме върху тази нова традиция да те ползват като донор, ама двоен- с два плика.
И

# 722
  • София
Да, така се получава, защото хем искаме да сме като другите, хем няма как да стане, защото възможностите са ни ограничени и побългаряваме всичко т.е. хем искаме да дарим, хем нямаме какво и правим нещата наполовина- хем да даря някаква дребна сума, хем да не си загубя пликовете на сватбата, че са ми много важни.

# 723
Абсурт, така ли мило наричаш и твоите гости, които са се съгласили и уважили твое тържество? Защото, колкото и да нямаш изисквания и очаквания към тях, едва ли всичко би им позволила. Предполагам, че сте близки и те знаят на какво държиш и се съобразяват с това. Означава ли, че са маймуни, щом са се съобразили с твоята особа? В случая няма нужда да им пишеш и казваш какво и как, защото се познавате много добре и си знаете вкусове, очаквания, изисквания.

# 724
  • София
От темата оставам с впечатление, че много малко хора имат реална представа от благотворителността в БГ (подчертавам).

# 725
  • София

Аз пък това още вчера го обясних на група 3 годишни деца на площадката и схванаха, че  имат избор да се прецакат или да не се прецакат.

Разбира се, че всеки има избор, ти най- сетне ли схвана или на нас се опитваш да обясниш? newsm78

Тук си ти, която не допускаш да се прецакаш, поради което прецакваш роднини и приятели.
И ние, които сме готови да се прецакаме, за да ни е гот с роднини и приятели, но не бихме ги прецакали.

Е, те тая разлика децата от яслата сФащат, но то си е въпрос на интелигентност. Joy

# 726
По сватбите не става въпрос за някаква мащабна благотворителност. По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.
Добре, де, аз пък искам да помогна на жителите на село Х. Те са само възрастни хора, нямат нужда от детски книги, но ме молят да занеса боб, тоалетна хартия и перилни препарати. Отказвам ли се от тази кауза или моля гостите да донесат по едно руло тоалетна хартия на сватбата ми? Все пак с 1000лв. може да се купи доволно количество, нали? Или предварително избирам някоя кауза, която да звучи по-добре в ушите на гостите ми? Дали младоженците ще запишат тази молба в поканите си? Всичко е благотворителност, нали така?
Ами тогава вместо букети искаш пари, купуваш ТХ и я носиш в съответното село.

# 727
  • София
Скрит текст:
По сватбите не става въпрос за някаква мащабна благотворителност. По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.
Добре, де, аз пък искам да помогна на жителите на село Х. Те са само възрастни хора, нямат нужда от детски книги, но ме молят да занеса боб, тоалетна хартия и перилни препарати. Отказвам ли се от тази кауза или моля гостите да донесат по едно руло тоалетна хартия на сватбата ми? Все пак с 1000лв. може да се купи доволно количество, нали? Или предварително избирам някоя кауза, която да звучи по-добре в ушите на гостите ми? Дали младоженците ще запишат тази молба в поканите си? Всичко е благотворителност, нали така?
И стигаме пак до момента, че опираме до пари, които младоженците при желание могат да дарят и сами, защо е необходимо да въвличат и гостите си в това начинание? Аз лично бих разбрала подобна благотворителност, ако младоженците се откажат от всякакви подаръци и решат всичко да отиде за дадена кауза.

# 728
Скрит текст:
И стигаме пак до момента, че опираме до пари, които младоженците при желание могат да дарят и сами, защо е необходимо да въвличат и гостите си в това начинание?Аз лично бих разбрала подобна благотворителност, ако младоженците се откажат от всякакви подаръци и решат всичко да отиде за дадена кауза.
За да се оползотворят парите, които отиват на боклука под формата на букети. Ако някой изобщо смята да даде букет, защото и това не е задължително и не се полага задължително на младоженците

# 729
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
И стигаме пак до момента, че опираме до пари, които младоженците при желание могат да дарят и сами, защо е необходимо да въвличат и гостите си в това начинание?Аз лично бих разбрала подобна благотворителност, ако младоженците се откажат от всякакви подаръци и решат всичко да отиде за дадена кауза.
За да се оползотворят парите, които отиват на боклука под формата на букети. Ако някой изобщо смята да даде букет, защото и това не е задължително и не се полага задължително на младоженците
100 пъти обясниха преди това, че има хора, които не носят цветя или правят букет собственоръчно, което би им струвало 0,50ст. (ако не ме лъже паметта) и 50ст ли да дадат на младоженците в плик? newsm78
Не е ли по-добре, ако младоженците определят една твърда сума и след сватбата я дарят? Събрали, не събрали, просто даряват и готово. Струва ми се доста по-удачно.

Ето ти друга ситуация: пишеш на поканите пари, книги, химикалки и т.н. Да, но никой не дава пари и никой не носи книги, а ти си уговорила вече с библиотеката "благотворителността" и хората чакат. Хайде, да не е никой, ама напр. 3 сем-ва носят книги и никой друг. Какво правиш? Уговорила си дарение, а не си събрала пари за каузата, нямаш и книги?

# 730
  • София
Вече се предавам. Хора, които не искат да се включат доброволно в нещо защото ще се почувстват  използвани и във всеки си пост това пишат, но с различни думи. Разбрах, че вие не минавате приятелите си, но и самите вие не искате да бъдете минати не искате с вашата пита помен да правят. В това е отговорът на твърдението ми, че никой не иска да бъде минат доброволно. Това си е човешка черта, която всеки притежава, вие ми го доказахте с писаниците си, но не се усещате. Точно затова искате да имате избор - букет, пари или нищо. А този избор го имате с думата умоляваме...
След като пак по ваши думи всеки е свободен да си организира тържествата както иска, тогава къде е проблемът?

Мишенце, не е същото. В бялата рокля ще се откроиш като маргаритка сред макове, всички ще те видят. Като не пуснеш нищо в кутията, никой няма да разбере, защото пускаш парите свободно, или в ненаименован плик, ако желаеш. Ако не желаеш, даже не припарваш до пустата кутия. До нея едва ли седи пазвантин с лист и химикал, да записва кой пуснал и кой не.

Абсурт, равностойността на цветята не  се полага по презумпция, затова  се пише думата моля. Който иска ще даде букет, който прегърне идеята, ще пусне пари без букет, който не иска на с неговата пита да правят помен, има два варианта: 1.Да не донесе букет и да не даде пари и 2.Да не отиде на сватбата. Никой няма да се впечатли, че гост Х липсва на тържеството.
Има разлика между това да поставиш условие и да помолиш. Поставяйки условие,  даваш право на избор на лицето Х да свърши или нещо, в замяна нещо, което ще получи от теб. Пак имаш някаква свободна воля, но си зависим от това колко силно искаш да получиш нещото. При молбата си изцяло свободен да приемеш или не, защото там липсва моментът дай ми ти, за да ти дам аз.
 Аз пък това още вчера го обясних на група 3 годишни деца на площадката и схванаха, че  имат избор да се прецакат или да не се прецакат.

А няма ли да е прекрасно след "моля" да поставиш просто "не ни носете цветя".
Виж колко просто е всичко!
И няма цветя, дето да изхвърляш.
Нито пък двусмислени (потенциално) "любезности".

Пък то, който има желание да се ангажира с някаква кауза, ще го направи и без твоето молене.

# 731
Само един въпрос - колко често подарявате цветя от собствената си градина, че толкова често се върти това обяснение? На хората живеещи в София, не им се случва често.

И как може 50 страници да циклите на едно и също място?

Темата беше за традиции. Традициите са нещо, което се е наложило и е минало теста на времето. Няколко младоженци, които са дали възможност да се дари на сватбата им не правят традиция.

Виж, хвърлянето на букет и жартиер е друго. От известно време има и шаферки, ама изглеждат малко не на мястото, защото диджеите не са свикнали и не ги включват в ритуалите.

Свалянето на жартиер е странно, ама не е толкова неприлично колкото едновремешното гледане на окървавени чаршафи.

# 732
  • София
Само един въпрос - колко често подарявате цветя от собствената си градина, че толкова често се върти това обяснение? На хората живеещи в София, не им се случва често.

Скрит текст:
И как може 50 страници да циклите на едно и също място?

Темата беше за традиции. Традициите са нещо, което се е наложило и е минало теста на времето. Няколко младоженци, които са дали възможност да се дари на сватбата им не правят традиция.

Виж, хвърлянето на букет и жартиер е друго. От известно време има и шаферки, ама изглеждат малко не на мястото, защото диджеите не са свикнали и не ги включват в ритуалите.
Добре, аз пак питам. Отиваш в библиотека "Х" и питаш какви са нуждите им? Те ти казват, че се нуждаят от детски книги и ти казваш, че след сватбата ще донесеш детски книги. Пишеш в поканите "носете книги вместо цветя, ако желаете" и след сватбата равносметката е: книги няма, имаш обаче едно обещание към библиотеката. И?

# 733
И им даваш книги. Ти си поел ангажимента. Ти ще се погрижиш. Какво точно очаквате да стане. Хората дето ги подемат тия каузи обикновено ги е грижа да помогнат. Не го правят, за да се самоизтъкнат, колкото и да не ви се вярва.

# 734
  • град-държава
Няма нужда някой да се жени, че да ми даде възможност да даря. Laughing
Отваряш гугъл и получаваш за първите 10 минути поне няколко такива възможности.

Общи условия

Активация на акаунт