Варицела - 5 част

• 115 317
  • 1 231
  •   1
Отговори
# 1 170
Не знам на каква възраст е детето, но не е проблем да се сложи втората доза и сега. Втората доза не е "за всеки случай", тя е бустерна и препоръчителна при деца и възрастни над 12 години, неваксинирани като по-малки или непреболедували дотогава. Интервалът между двете дози е препоръчителен. Ако детето е здраво, не е проблем да се сложи бустерната доза. Болни винаги има, въпросът е детето да не е болно. Ако не сложите бустерната доза, тогава може да не сте направили "нищо".

# 1 171
  • София
Детето е на 11. Здраво е, но при ЛЛ винаги е голяма навалица и самата тя отказва да приема такива случаи, когато има много болни - в случая грип има, вируси всякакви (то те са си целогодишно, де, но предвид грипа е възможно да ни откаже точно сега). Ще я сложим при първа възможност. В понеделник ако каже да не отиваме, ще купя ваксината и ще помоля съседът ни да я сложи. Той е лекар.

# 1 172
Съседът ще може ли да издаде документ, че детето е ваксинирано с двете дози? Не знам дали ви трябва такъв де. На нас примерно ни трябва да са вписани надлежно и двете ваксини. Защото децата са в градинска възраст и при карантина, ще ни трябва да докажем, че са ваксинирани, за да могат да си ходят. Което ме подсеща, че и аз трябва да видя кога можем да сложим другата доза.

Мен не ме притеснява, че сме закъснели, а че купих и двете дози още преди няколко месеца и ги държах на долния рафт, в дъното. Където температурата може да падне доста и се чудя дали не съм ги замразила в един момент. Съхраняват се при 2-8°.... Правилното място за съхранение било среден рафт, по-напред. А аз ги натиках отзад, за да не ми пречат. В един момент сложих и термометър и веднъж видях, че показваше малко под 2°. Но предимно показваше 4°. Сега ги преместих на правилното място и показва 5-6° най-често.

# 1 173
На моето дете ваксините съм ги писала аз в синята книжка - дата на поставяне и номер на лот и годност на ваксината. Не са подпечатани от лл. Едната дори не е поставяна в България. Тъй-като не са задължителни, не ги гледат в училище/ДГ.

# 1 174
  • София
За документа не се бях сетила Rolling Eyes Благодаря за напомнянето.
По принцип не ни трябва, но занапред - знам ли...
Ще го мисля в понеделник след отговора на ЛЛ. Все пак се надявам да ни вземе толкова за 5 минути.

# 1 175
Здравейте,
Имам един въпрос,ако може някой да ми отговори ще съм благодарна.
Детето ми в момента кара варицела и е под карантина. Аз съм я карала като дете. Та питането ми е дали в такъв случай въпреки че съм я карала съм преносител след като съм контактна. И 21 дни трябва ли да бъда в карантина и аз

# 1 176
Не, не трябва да си в карантина. Имаш антитела от преболедуването и в момента даже контактът с варицелоболен действа като бустер.

# 1 177
Здравейте! Бременна съм в 9 г.с. имам дете на 3 г 5м , което от миналата седмица е с варицела, аз съм я карала преди 10 г, но като се разрових в нета взех да се притеснявам. Пуснах тест и за антитела.... някой с опит може ли да ми каже дали има риск за плода... Благодаря предварително.

# 1 178
  • Пловдив
Имате антитела според това изследване. При долна граница за положителен резултат 150 , вашите са над
 400, има и отбелязана стрелкичка нагоре.

# 1 179
Здравейте! Бременна съм в 9 г.с. имам дете на 3 г 5м , което от миналата седмица е с варицела, аз съм я карала преди 10 г, но като се разрових в нета взех да се притеснявам. Пуснах тест и за антитела.... някой с опит може ли да ми каже дали има риск за плода... Благодаря предварително.
Имате антитела за прекарана варицела и не би трябвало да има риск за бебето. Проблем е , ако не сте карала шарка и се разболеете по време на бременността.

# 1 180
Имате антитела според това изследване. При долна граница за положителен резултат 150 , вашите са над
 400, има и отбелязана стрелкичка нагоре.

"Имате антитела за прекарана варицела и не би трябвало да има риск за бебето. Проблем е , ако не сте карала шарка и се разболеете по време на бременността".

Благодаря Ви!

# 1 181
Някой има ли информация опасно ли е да се постави ваксина след като са преминали 72 часа от контакта или по-скоро е безсмислено? Става въпрос за човек на 32 години, който не е боледувал?

# 1 182
  • София
Не просто е безсмислено, а е и опасно.
Преди 35 години ми сложиха ваксина срещу хепатит,защото имахме болни в училище. Вече съм се била заразила обаче и изкарах 3 месеца по болници в много тежко състояние на свръхдоза вирус.
Братовчедка на съпруга ми има аналогично преживяване, та недей да рискуваш.

# 1 183
Проверете пак, аз знам, че ваксината може да се сложи до 5 дни. Може да пишете на д-р Бацелова:
https://app.healee.com/m/#found-verified-doctor
Междувременно, може да се направи тест за антитела, да не се окаже, че вече сте карали варицела.

От сайта на Поликлиника България:
при лица, които са имали контакт с болен от варицела, а самите те не са боледували и не са имунизирани против нея. В тези случаи прилагането на ваксина в рамките на 3 до 5 дни след контакта може да предотврати заболяването или да спомогне за по-лекото му протичане

Сайта на Ремедиум:
Може да се прилага и на лица, които нямат анамнеза за шарка, но които са били в контакт с лице с шарка.
Имунизация в рамките на 3 дни от експозицията може да помогне за предотвратяване на шарка или да намали тежестта на заболяването, което води до по-малко кожни лезии и по-кратка продължителност на заболяването. Има ограничена информация, че ваксинирането до 5 дни след експозицията може да намали тежестта на заболяването.

Намерих отговор на д-р Бацелова в групата за ваксините:
ваксината се препоръчва до 5ти ден от контакта.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 13:39 от Барбалена

# 1 184
Благодаря за бързите отговори. Решихме да не рискуваме с ваксината, защото най-вероятно са минали повече от 5 дни от момента, в който детето вече е било заразно. От понеделник се опитваме да закупим ваксина, но за съжаление нямаше налични, доставките се забавиха и така...

Общи условия

Активация на акаунт