Варицела - 5 част

• 115 309
  • 1 231
  •   1
Отговори
# 1 185
Може да се консултирате дали не може да започне да приема изопринозин. Той действа точно срещу вируса на варицела.

# 1 186
Здравейте! Попаднах на темата от Гугъл, прочетох и последните страници, от които разбирам, че ваксина е ок да се постави до 5 дни след контакт с болен. В групата на сина ми, който другия месец става на 2 г ако е от значение, има болно дете и днес ни казаха. Синът ми не е ваксиниран. Разбирам, че може да го боцнем, но ме притеснява, че му се появява някаква хрема сега. Това противопоказание ли е? Разбира се утре ще се чуя с личната лекарка, но просто сега ми е супер притеснено и ме гложди.

# 1 187
  • София
Обикновено малките деца изкарват Варицела... по-скоро леко към нормално. Няма нужда да ви е супер притеснено. Болни от Варицела и карантини ще имате тепърва в детската градина. Моето дете не успя да се зарази там и да преболедува, ваксинирахме го преди няколко месеца - в 5 клас е.
Чуйте се с ЛЛ утре, пък го мислете. Не знам дали хрема може да е пречка за точно тази ваксина, но пък може хремата да е първоначален симптом за някакъв вирус и да се развият нещата.

# 1 188
Противопоказание е. Болно дете не се ваксинира. Въпреки че, абсолютното противопоказание, според листовката, включва наличието на температура над 38,5. Другото е претегляне на полза-риск от ваксиниране. Пример: хора, податливи на усложнения.

И само да вметна, че в подробната листовка на MSD, която можете да намерите в сайта им, е написано, че до 3 дни от контакт става "трикът" с предпазването от боледуване. От 4-ия до макс. 5-и ден нататък не се избягвя преболедуването, ами само може да се смекчи. Т.е., да не разчитате, че на 5-и ден от контакт с варицелоболен, ваксината ще предотврати да се разболеете. След 5-ия ден от контакт, според проучванията им, е вече безсмислено.

# 1 189
Благодаря ви. Четох листовката онлайн, и на мен ми направи впечатление това с 38,5. Това, което ми дава надежда, е, че болното детемже не е сред най-близките на моя син, макар че кой знае колко лапат играчките там.
То и аз съм бременна и родителите ми не са сигурни дали съм боледувала точно от варицела, та утре ще ходя да пускам антитела.

# 1 190
Стискам ти палци, да имаш висок титър!

Ваксинираните деца също трябва да избягват контакт с бременни в следващи 6 седмици.
Затова като се планира бременност трябва да се помисли преди това за варицелата, особено ако има други непреболедували деца в семейството.

# 1 191
Благодаря ви. Четох листовката онлайн, и на мен ми направи впечатление това с 38,5. Това, което ми дава надежда, е, че болното детемже не е сред най-близките на моя син, макар че кой знае колко лапат играчките там.
То и аз съм бременна и родителите ми не са сигурни дали съм боледувала точно от варицела, та утре ще ходя да пускам антитела.
Здравейте,
Може да попитате в ФБ групата “Ваксини”, там ще ви отговорят много лекари- съветвам ви да го направите, за да получите компетентни отговори! Лично аз бих ваксинирала детето си дори и до 5 дни след контакт- имаше вече няколко случая, в които дори с една доза и доказан контакт не се е разболявало детето. В най-лошия случай се заразяват и минава много по- леко. Желая ви успех каквото и да решите!

# 1 192
Здравейте, има ли някоя бременна майка, която не е карала варицела и е ваксинирала детето си? Питам, защото другата седмица ще ваксинираме сина ми и аз съм бременна в 6 месец, а в листовката пише след ваксинация да се избягва контакт с бременни жени непрекарали заболяването. Педиатърката ме убеждава, че няма никаква опасност за мен и като цяло и имам доверие, но все пак си ме гризе едно притеснение...

# 1 193
Здравейте, има ли някоя бременна майка, която не е карала варицела и е ваксинирала детето си? Питам, защото другата седмица ще ваксинираме сина ми и аз съм бременна в 6 месец, а в листовката пише след ваксинация да се избягва контакт с бременни жени непрекарали заболяването. Педиатърката ме убеждава, че няма никаква опасност за мен и като цяло и имам доверие, но все пак си ме гризе едно притеснение...
Можете да го ваксинирате. Ето скорошен отговор (от д-р Бацелова) по подобен на вашия казус въпрос- “Darina Marinova това, което е написано в листовката, не се разбира. Ваксинален щам и див вирус са много различни. Ваксиналният не предизвиква разболяване.”

# 1 194
rgold много благодаря 🙏🏻

# 1 195
Здравейте отново Simple Smile оказа се, че аз съм карала, имам си хубав титър. Но на сина му излезе една подозрителна пъпка под мишницата. Като вид наподобява тези от ден 2 на картинките в интернет. Но той температура не е вдигал. Всъщност кое е първо? Температура или пъпки? И температурата задължителна ли е?

# 1 196
  • София
При голямата ми дъщеря имаше 3 пъпки преди температурата. После вече вдигна и се обрина. Малката пък започна с температура, след което избиха пъпките.

# 1 197
Здравейте, колко време след контакт с вируса, igm би излязъл положителен? Не става въпрос за дете, а за мен, съжалявам, че пиша в тази секция, но тази тема ми се струва с доста адекватни коментари и е актуална. Бременна съм и сега ще треперя яко, бях контактна едва преди два дни Disappointed ако направя в петък, рано ли ще е? Ще са минали 7 дни от срещата.

# 1 198
21 дни е инкубационният период. Рано е за ИгМ. По-скоро си направи за ИгГ, да разбереш дали не си я преболедувала.

# 1 199
Здравейте! Писала съм по-назад. Аз се тествах на 4-ия ден след контакт - и дали съм болна в момента, и дали имам антитела. Бях положително изненадана, че имам много антитела, а не съм я карала изявено, но съм "градинско" дете и доктор ми беше казал, че щом съм посещавала детски заведения от ранна детска възраст, вероятността да съм я изкарала, е много висока. Така се и оказа.
Здравейте, колко време след контакт с вируса, igm би излязъл положителен? Не става въпрос за дете, а за мен, съжалявам, че пиша в тази секция, но тази тема ми се струва с доста адекватни коментари и е актуална. Бременна съм и сега ще треперя яко, бях контактна едва преди два дни Disappointed ако направя в петък, рано ли ще е? Ще са минали 7 дни от срещата.

Общи условия

Активация на акаунт