Варицела - 5 част

• 117 292
  • 1 234
  •   3
Отговори
# 1 215

Здравейте, детето ми ходи на градина и за момента в групата има дете, което е било само контактно на болен от варицела, но очакваме скоро и то да се разболее. Моето дете и контактното не са били заедно от 30.04, аз пуснах антитела на мен, защото съм бременна и се чудя какво да правя. Доста нисък ми се вижда титъра, дали да си ходи спокойно на градина или да го оставя вкъщи ?
Кое му е ниското на титъра?!? Имаш си антитела, преболедувала си. Можеш да го пуснеш на градина, въпреки, че няма гарант, че ще преболедува без усложнения, а едно боледуване, без значение какво, със сигурност ще повлияе на настроението ти докато си бременна. Аз бих го оставила вкъщи, просто за мое лично спокойствие.

# 1 216
Днес ми попадна тази публикация. Четох за случая още миналата година...

https://www.facebook.com/1305174058/posts/pfbid031dvWnDsmciVnqf3 … WSCyymVl/?app=fbl

# 1 217
Господ да пази, наистина! Аз не можах да причиня на бебе да преболедува варицела. Просто си го представих и си казах "а, не, мерси!", има ваксина, половината свят вече е забравил за тази болест, защо аз да го причинявам на детето си... Нежната детска кожа да стане на щурка... И без варицела от едно вдигане на температура ти е жално да го гледаш, как спи, бълнува, не яде и е отпаднало и се молиш да му мине и пак да ти вдига дандания и да ти къса нервите... Някакси да допуснеш детето ти да прекара варицела, само заради едни бабешки убеждения, е нелепо, несправедливо и противоречи на майчиният инстикт да браниш детето си.

# 1 218
Здравейте!

Включвам се с питане относно заразяването и преболедуването при две и повече деца в семейство.
Едно ми дете в момента е с варицела от събота, докторката ми каза да наблюдавам другото дете до 21 дни.
Въпроса ми е през какъв период от време се проявиха пъпки при вашите деца, как премина заболяването и тн.

Леко преболедуване на всички, които карат варицела в момента.

# 1 219
Ние се заразихме поетапно - първо големият ми син, 5-6 дни след него - аз и след още 5 дни - малкият ми син. При малкия болестта протече най-тежко - с фебрилен гърч, хоспитализация + интензивно отделение. Ако детето е болно от скоро, имате време все още да ваксинирате останалите членове от семейството, за да избегнете подобен развой.

# 1 220
Миналия месец и мойте деца го изкараха поетапно. Първо баткото (7г). Той го изкара малко по-тежко. По цял ден лежеше, без енергия и апетит. След 2 седмици хвана и малката (3г). Тя го изкара по-добре. Ииии след още 2 седмици баща ми (58г). Пу пу той също го изкара леко. Та явно при всеки е различно.

# 1 221
  • София
Здравейте!

Включвам се с питане относно заразяването и преболедуването при две и повече деца в семейство.
Едно ми дете в момента е с варицела от събота, докторката ми каза да наблюдавам другото дете до 21 дни.
Въпроса ми е през какъв период от време се проявиха пъпки при вашите деца, как премина заболяването и тн.

Леко преболедуване на всички, които карат варицела в момента.

Малката се изпъпчи точно на 21вия ден от първата пъпка на сестра й.
Каката имаше температура 5 дни, ужасно много и дълбоки пъпки (години след това все още има белези по корема и гърба), имаше много пъпки в гърлото (афтозен стоматит) и й беше трудно да яде 3 дни.
Малката я изкара с по-малко пъпки, бяха почти без връхчета, но пък

# 1 222
Здравейте!
Със сестра ми имаме бебета с 1 месец разлика. Нейният се беше заразил с варицела. Първият обрив, който забеляза беше на 13 юни. До днес вече има корички, дори някои са станали петна, като цяло изчезва обрива. Въпросът ми е, дали можем да контактуваме сега на 26 юли?
Толкова чакана среща.. за първи път от раждането на децата, почти са на годинка, но.. като дойде - не пита. Благодаря предварително!

# 1 223
Карантината на заразеното дете е 10 дни. На сестра ви, ако не е карала варицела, е 21 дни. Ако е карала - няма проблеми, може да се видите.

# 1 224
Ваксинирах се миналата година, сега се оказа, че съм контактна на болно от варицела дете, бяхме заедно на море, пуснах си изследвания за антитела и съм в потрес.

# 1 225
С една или две дози?

# 1 226
С две, втората обаче не беше сложена в минималния препоръчителен срок заради операция, 6-7 месеца по-късно, днес цял ден съм заровила нос в темите и чета, не срещнах мнения това да е проблем, стига да не се заразиш между двете дози. Първата опаковка съм я изхвърлила, втората ми стои с рецептата, в срок на годност е била, не съм ги държала в хладилника, купувах същия ден от аптеката и веднага в ДКЦ-то.
Аз и преди съм писала, много пъти съм била контактна, най-фрапиращо беше преди три години, когато голямото ми дете кара варицела, аз се грижех за нея и не се разболях, бях убедена, че съм боледувала като дете. Миналата година заедно с профилактичните си пуснах изследване и за VZV IgG, резултатът ме изненада (0,05, ако не се лъжа) и реших да се ваксинирам, после забравих всичко, до вчера. Пфу, цял живот ли ще ѝ треперя на тази гадост... Надявам се, изследванията да са грешни, ваксината да си свърши работата или просто отново да имам късмет както досега, не знам... Стискайте ми палци!

# 1 227
Пробвай да направиш теста в друга лаборатория.

Скрит текст:
It's possible to not have detectable VZV (Varicella-Zoster Virus) antibodies after vaccination, even with a successful immune response. This is because antibody levels after vaccination can be lower than those from natural infection and might not be picked up by standard blood tests. Also, some individuals may have a low antibody response despite a good cell-mediated immune response.
Antibody levels after vaccination may be up to 10-fold lower than levels induced by natural infection.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10353572/
Commercial VZV ELISA assays were designed to measure higher titers associated with natural infection rather than the lower titer induced by the vaccine.

Заключение: Да не се притесняваш!

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 23:48 от amy_nka

# 1 228
amy_nka, благодаря!

# 1 229
И аз съм със същия казус от днес. Ваксинрана с две дози преди 2 години, и аз, и дъщеря ми и моя резултат от IgG също показва, че нямам имунитет. В градината на дъщеря ми има варицела, а аз съм бременна. Естествено я спрях, но е била в контакт за 1 ден с контактните деца...направо съм в потрес и тих ужас и паника.

Общи условия

Активация на акаунт