Ваканцията в пълна сила, и кой след второ се класира(3.07-9.07.2017)

• 98 051
  • 721
  •   1
Отговори
# 510
Може ли след като се записал човек в дадена гимназия, излезе третото класиране,  и да се оттеглят документите за записване е и да се участва на трето?

Може да се изтеглят документите, ако детето е записано след ВТОРО класиране, за да участва на трето.
Скрит текст:
Сигурно едно стотина пъти е коментирано в темата.  ooooh!

# 511
Във връзка с предния пост, извинявам се ако въпроса ми е глупав - на 3-то класиране не могат ли да се пробват всички вече записани деца които решат, вкл. и записаните след 1-во класиране, че дори и по 1-во желание? Предполагам всеки който си изтегли документите би трябвало да може да участва? Или за записаните след 1-во класиране няма такава възможност?

# 512
  • Пловдив
Може, но си изтегля документите и си губи мястото.

# 513
Mimsun, СМГ е страхотно училище, в това спор няма, но няма причина  информацията  за избора на деца, спрели се на друго НЕ заради бал, да се счита за  критика. Детето,  за което писах аз, е такова. Не  се е "провалило" по БЕЛ, има бал и за двете паралелки на СМГ, но първото му желание е  просто друго, не е и АК. Подозирам, че изборът е повлиян от средното образование и последващата реализация на голямото дете в семейството. Какво лошо има в това, та човек  даже да се пали как му писнало. Освен това следва  да се  чете внимателно, никой не е писал за провалили се по БЕЛ деца от училището. Думата беше сложена от потребителката в кавички, което за мен поне  означава не провал, а малко по-нисък резултат в сравнение с този на влезлите от раз. И не на последно място, в София само има 120 пълни шестици по математика, от които 40 са на СМГ, сред останалите със сигурност има деца, които са избрали училището и са били приети. От други градове в страната също е възможно, макар бройката оттам със сигурност да е нищожна на фона на цял випуск. Така че, да, вероятно процентът оставащи в гимназията е много голям, но има както такива, избрали друго не заради нестигащ бал, така и бивши семегейци, изместени от деца с по-висок такъв.
Здравейте, познавам ви задочно. Следя темата от 2 години. През 2015 моето дете изимина пътя на кандидат- гимназист,а в следващите две, децата на мои близки минаха също, но по темата и защо аз бях провокирана като неканен гост да споделя мнение.
 ЦитирамРуслката, защото смятам, че тя  е максимално обективна. Не знам дали съзнавате, но този форум опредяля нагласите в " номинирането" на т.н. най-елитни училища, поне в София. През 2015 г СМГ не беше училището с най-висок минимален бал, можете да видите статистиките, а сега ми се струва , че има фаворизиране и издигане в култ. Вие преценете кому е нужно това. Не всяко дете с висок бал мечтае да влезе в СМГ или АК
И последно не си мислете, за София става въпрос, че след като дете влезе в топ 3 училище по минимален бал, всичко приключва, напротив тогава то ще има нужда от вашата най-голяма подкрепа както в емоционален, така и във финансов аспект.
Извинявам се за този пост, но наистина исках да напомня, че писането в този форум оставя трайни нагласи.  Пожелавам на всички дечица да попаднат в тяхното училище и още по-важно в тения клас.

# 514
Обаче, Ежко, не си прав - оказва се, че СМГ е дръпнало светлинни години напред, а не назад.
В сравнение с кое и по кои критерии?
С какви финанси и под чие ръководство? На МОН?
Изключвам група преподаватели-ентусиасти (главно математици).

# 515
Обаче, Ежко, не си прав - оказва се, че СМГ е дръпнало светлинни години напред, а не назад.
В сравнение с кое и по кои критерии?
С какви финанси и под чие ръководство? На МОН?
Изключвам група преподаватели-ентусиасти (главно математици).
В сравнение с училищата, които цитира, че са били елитни навремето - АЕГ, ФЕГ и НГДЕК.
Според критериите, по които оценяваш кои училища са елитни и кои не. Wink

# 516
В сравнение с училищата, които цитира, че са били елитни навремето - АЕГ, ФЕГ и НГДЕК.
Според критериите, по които оценяваш кои училища са елитни и кои не. Wink

Боя се тогава, че не съм бил ясен. Това, че АЕГ, ФЕГ, НПМГ и НГДЕК са пропадали по-бързо от тогавашното си ниво надолу, а СМГ по-бавно, не значи, че СМГ е на по-високо ниво, отколкото е бил навремето.
А техникумите и професионалните гимназии са пропадали и с още много по-шеметна скорост от гореупоменатите.

# 517
Скрит текст:
И аз потвърждавам за доста деца от СМГ писали първо желание други гимназии, както и поне 5, които имаха намерение да запишат АК. Ако за някой още се "губят" бройки утре мога да кажа по-конкретни числа на деца предпочели да не продължат в СМГ.
От нашия клас две деца знам да са писали друго на първо място, но то е защото не им стига бала за СМГ. Писна ми да чета как много деца от СМГ са се провалили на БЕЛ, как много са предпочели други училища и т.н. От цял клас 33 деца на първо класиране не бяха влезли пет.
Не знам защо толкова Ви подразни фактът, че не малко деца от СМГ са предпочели други училища... ще се опитам да бъда по-конкретна, за да защитя мнението си. От класа с руски език в СМГ остават само около 7 деца (от 29). Трима за АК, толкова и избрали ЕГ за първо желание, едно отива в НПМГ. Сигурно има и други, иначе логичния извод ще бъде, че балът не им е стигнал...
От паралелка с английски език - едно за АК, трима НЕГ и там наистина са само 3-4, на които не им стига бал. Това е информация от децата и не мога да гарантирам за 100% достоверност.
Отделно заради БЕЛ, един от състезателите влезе на второ класиране, а друго дете със 100 по МАТ и под 70 - не успя ( загуба за СМГ определено). Сигурно не е единичен случай.
Това мисля отговаря и на мнението има ли провал по БЕЛ (не мое, аз не обичам да разглеждам неуспехите като провали, особено на деца).
Скрит текст:
И за да не започне някой с баснята за лисицата, синът ми ще продължи в СМГ, приет още с първото класиране, въпреки "провала" по БЕЛ.
Не 100%, а даже и наполовина не Ви е вярна информацията за руската паралелка. 8 деца са приети в СМГ с немски на 1-во класиране, 11 са с английски (около 50% по 1-во желание), 2 са в АК, 1 в НЕГ пожелание + няколко "парашутиста", които логично отпаднаха...и доближаваме числото 2-3 деца, останали под чертата. За Г клас долу-горе се доближавате до истината. Наистина 3-4 деца от всеки клас са неуспелите да влязат в първите 2 гимназии в София или АК. Трябва да се вземе под внимание и факта, че във всеки клас преди 3 години с изпит бяха приети по 28 деца, а на 15.09. бяха с по 5 деца отгоре...Не се сещам за друго училище в България, което да обучава над 120 деца във випуск и 90% от тях след 7-ми клас да могат да влязат в 3-те гимназии с най-висок бал в София.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 22:34 от Warwick

# 518
Боя се тогава, че не съм бил ясен. Това, че АЕГ, ФЕГ, НПМГ и НГДЕК са пропадали по-бързо от тогавашното си ниво надолу, а СМГ по-бавно, не значи, че СМГ е на по-високо ниво, отколкото е бил навремето.
А техникумите и професионалните гимназии са пропадали и с още много по-шеметна скорост от гореупоменатите.
Недей така, защото се оказа, че СМГ навремето е било много ниско, там са влизали тези, които не успеят другаде. Та в този ред на мисли, според мен нивото му е възходящо, защото сега е най-малко съизмеримо с нивото на езиковите.

# 519
Скрит текст:
Скрит текст:
И аз потвърждавам за доста деца от СМГ писали първо желание други гимназии, както и поне 5, които имаха намерение да запишат АК. Ако за някой още се "губят" бройки утре мога да кажа по-конкретни числа на деца предпочели да не продължат в СМГ.
От нашия клас две деца знам да са писали друго на първо място, но то е защото не им стига бала за СМГ. Писна ми да чета как много деца от СМГ са се провалили на БЕЛ, как много са предпочели други училища и т.н. От цял клас 33 деца на първо класиране не бяха влезли пет.
Не знам защо толкова Ви подразни фактът, че не малко деца от СМГ са предпочели други училища... ще се опитам да бъда по-конкретна, за да защитя мнението си. От класа с руски език в СМГ остават само около 7 деца (от 29). Трима за АК, толкова и избрали ЕГ за първо желание, едно отива в НПМГ. Сигурно има и други, иначе логичния извод ще бъде, че балът не им е стигнал...
От паралелка с английски език - едно за АК, трима НЕГ и там наистина са само 3-4, на които не им стига бал. Това е информация от децата и не мога да гарантирам за 100% достоверност.
Отделно заради БЕЛ, един от състезателите влезе на второ класиране, а друго дете със 100 по МАТ и под 70 - не успя ( загуба за СМГ определено). Сигурно не е единичен случай.
Това мисля отговаря и на мнението има ли провал по БЕЛ (не мое, аз не обичам да разглеждам неуспехите като провали, особено на деца).
Скрит текст:
И за да не започне някой с баснята за лисицата, синът ми ще продължи в СМГ, приет още с първото класиране, въпреки "провала" по БЕЛ.
Не 100%, а даже и наполовина не Ви е вярна информацията за руската паралелка.
Скрит текст:
8 деца са приети в СМГ с немски на 1-во класиране, 11 са с английски (около 50% по 1-во желание), 2 са в АК, 1 в НЕГ пожелание + няколко "парашутиста", които логично отпаднаха...и доближаваме числото 2-3 деца, останали под чертата. За Г клас долу-горе се доближавате до истината. Наистина 3-4 деца от всеки клас са неуспелите да влязат в първите 2 гимназии в София или АК. Трябва да се вземе под внимание и факта, че във всеки клас преди 3 години с изпит бяха приети по 28 деца, а на 15.09. бяха с по 5 деца отгоре...
А аз не мога да повярвам, че наистина чета това.  И нямам предвид само този пост. Имаше и други подобни. Наистина ли родителите в СМГ проучват толкова детайлно съучениците на децата си? И не ми казвайте, че децата споделят. Споделянето е едно, изработването на такава статистика - съвсем друго. И изобщо. Има си тема за СМГ. Защо не си пренесете споровете и уточненията в нея?

# 520
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Не 100%, а даже и наполовина не Ви е вярна информацията за руската паралелка.
Скрит текст:
8 деца са приети в СМГ с немски на 1-во класиране, 11 са с английски (около 50% по 1-во желание), 2 са в АК, 1 в НЕГ пожелание + няколко "парашутиста", които логично отпаднаха...и доближаваме числото 2-3 деца, останали под чертата. За Г клас долу-горе се доближавате до истината. Наистина 3-4 деца от всеки клас са неуспелите да влязат в първите 2 гимназии в София или АК. Трябва да се вземе под внимание и факта, че във всеки клас преди 3 години с изпит бяха приети по 28 деца, а на 15.09. бяха с по 5 деца отгоре...
А аз не мога да повярвам, че наистина чета това.  И нямам предвид само този пост. Имаше и други подобни. Наистина ли родителите в СМГ проучват толкова детайлно съучениците на децата си? И не ми казвайте, че децата споделят. Споделянето е едно, изработването на такава статистика - съвсем друго. И изобщо. Има си тема за СМГ. Защо не си пренесете споровете и уточненията в нея?

Децата в СМГ са изключително задружни. Поне в нашия клас. А и между класовете. Още преди да успеем да си видим оценките, всички деца ни бяха звъннали да ни кажат техните и да питат за нашите оценки. Имат си група във вайбър, в която всяко дете е споделило желанията и класирането си. И всичко с една единствена цел - почти всички да останат в СМГ. Голямо треперене му ударихме за 4 деца, които успяха да влязат чак на 2-ро класиране. Вариантите за децата от СМГ не са много , статистиката не е сложна, лесно се помнят няколко числа Wink

# 521
Да, а с още по-голяма лекота се споделят в публичен форум. Имам чувството, че гледам състезание между родители - кой знае повече за желанията и приема на децата от СМГ, за което наистина си има отделна тема.

# 522
Недей така, защото се оказа, че СМГ навремето е било много ниско, там са влизали тези, които не успеят другаде. Та в този ред на мисли, според мен нивото му е възходящо, защото сега е най-малко съизмеримо с нивото на езиковите.
Не е съизмеримо. По-високо е (с изключение на НЕГ и Испанската, където случая е спорен).
Това говори много лошо за развитието на НПМГ, НГДЕК и ФЕГ, но не е обезателно да говори добро за развитието на СМГ от тогава насам...Ако аз и ти скочим от 20-тия етаж и аз падам по бързо, можеш ли да кажеш, че всъщност ти се издигаш, а не падаш? (да оставим настрана философстването за относителното движение и "абсолютното" такова Mr. Green)

# 523
  • София
Моля, пренесете обсъжданията, отнасящи се до СМГ, в тази тема:
СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5
Ако не откриете свой пост в тази тема, търсете го в горепосочената.

# 524
  • София
Не зная, Ежко, как си мислиш, че имаш цялостен обективен поглед над всички столични гимназии, а оттам и право да отсичаш коя къде е на общия фон, с колко изостава спрямо друга.. Разбрахме - първенството е на АК, с много уговорки и СМГ става, макар и тя да затъва, и всичко друго е пълна скръб. За успеваемостта на едно училище обаче се съди все пак и по реализацията на неговите възпитаници в дългосрочен план, не на випуск или два... Нали не мислиш, че в тази връзка  успели и можещи са само децата от горните две? Смехотворно е...

Общи условия

Активация на акаунт