Ваканцията в пълна сила, и кой след второ се класира(3.07-9.07.2017)

• 97 899
  • 721
  •   1
Отговори
# 405
И аз потвърждавам за доста деца от СМГ писали първо желание други гимназии, както и поне 5, които имаха намерение да запишат АК. Ако за някой още се "губят" бройки утре мога да кажа по-конкретни числа на деца предпочели да не продължат в СМГ.
От нашия клас две деца знам да са писали друго на първо място, но то е защото не им стига бала за СМГ. Писна ми да чета как много деца от СМГ са се провалили на БЕЛ, как много са предпочели други училища и т.н. От цял клас 33 деца на първо класиране не бяха влезли пет.

# 406
  • софия
Някой бе публикувал списък с изучаваните произведения в 8 клас преди два-три дни.Не мога да го открия ,а трябва ще го разпечатя за кварталните деца. Моля, дайте линк  Praynig

# 407
Някой бе публикувал списък с изучаваните произведения в 8 клас преди два-три дни.Не мога да го открия ,а трябва ще го разпечатя за кварталните деца. Моля, дайте линк  Praynig
аз го имам на лист написан, но как да го прикача тук?

# 408
  • София
Mimsun, СМГ е страхотно училище, в това спор няма, но няма причина  информацията  за избора на деца, спрели се на друго НЕ заради бал, да се счита за  критика. Детето,  за което писах аз, е такова. Не  се е "провалило" по БЕЛ, има бал и за двете паралелки на СМГ, но първото му желание е  просто друго, не е и АК. Подозирам, че изборът е повлиян от средното образование и последващата реализация на голямото дете в семейството. Какво лошо има в това, та човек  даже да се пали как му писнало. Освен това следва  да се  чете внимателно, никой не е писал за провалили се по БЕЛ деца от училището. Думата беше сложена от потребителката в кавички, което за мен поне  означава не провал, а малко по-нисък резултат в сравнение с този на влезлите от раз. И не на последно място, в София само има 120 пълни шестици по математика, от които 40 са на СМГ, сред останалите със сигурност има деца, които са избрали училището и са били приети. От други градове в страната също е възможно, макар бройката оттам със сигурност да е нищожна на фона на цял випуск. Така че, да, вероятно процентът оставащи в гимназията е много голям, но има както такива, избрали друго не заради нестигащ бал, така и бивши семегейци, изместени от деца с по-висок такъв.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 08:36 от пенсионирана русалка

# 409

Аз имам това:
Списък на задължителните произведения за 8. клас

1.Омир – „Илиада“
2. Старогръцка лирика. Сафо
3. Софокъл – „Антигона“
4. Библия – книгите на Стария и Новия Завет
5. Пространно житие на Константин-Кирил
6. Константин Преславски – „Азбучна молитва“
7. Черноризец Храбър – „За буквите”
8. Джовани Бокачо - „Декамерон“
9. Сервантес – „Дон Кихот“
10. Шекспир – „Хамлет“
11. Шекспир – Сонети (91, 130)

# 410
Mimsun, СМГ е страхотно училище, в това спор няма, но няма причина  информацията  за избора на деца, спрели се на друго НЕ заради бал, да се счита за  критика. Детето,  за което писах аз, е такова. Не  се е "провалило" по БЕЛ, има бал и за двете паралелки на СМГ, но първото му желание е друго, не е и АК. Какво лошо има в това, че човек да се пали как му писнало. Освен това следва  да се  чете внимателно, никой не е писал за провалили се по БЕЛ деца от училището. Думата беше сложена от потребителката в кавички, което за мен поне  означава не провал, а малко по-нисък резултат в сравнение с този на влезлите от раз. И не на последно място , в София само има 120 пълни шестици по математика, от които 40 са на СМГ, сред останалите със сигурност има деца, които са избрали училището и са били приети. От други градове в страната също е възможно, макар бройката оттам със сигурност да е нищожна на фона на цял випуск. Така че, да, вероятно процентът оставащи в гимназията е много голям, но има и не само единични деца, избрали друго заради нестигащ бал, а  и бивши семегейци, изместени от деца с по-висок такъв.
Всичко това е така, но още преди да има резултати се пишеше в темата, как някой знаел от сигурно място колко са се затруднили в СМГ с БЕЛ и с 24 задача, как доста деца се махали, а то става въпрос за единични случаи.

# 411
Така че, да, вероятно процентът оставащи в гимназията е много голям, но има и не само единични деца, избрали друго заради нестигащ бал, а  и бивши семегейци, изместени от деца с по-висок такъв.

Уточнение: СМГ приема в 8-ми клас 2 паралелки повече деца, отколкото е имало в 7-ми. И огромното болшинство от СМГ-ейци, искащи да продължат - продължават. Особено след второ класиране.

От друга страна, лесното НВО по МАТ стана причина, само най-сериозно готвилите се по БЕЛ да продължат в немските паралелки на СМГ. Не съм убеден, че е някаква голяма трагедия, с изключение на това, че се разделят от някои съученици. Както писах по-горе, надявам се, ядрото от таланти да остане в СМГ, напук на усилията на МОН да скапе и това училище  Mr. Green

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 08:48 от Ezhko

# 412
  • София
Доколкото чета, СМГ май пак ще се преборят (ако не са го и направили вече) за още една паралелка в 5 клас като миналата година. Отделно гледам, че никой не пречи на директора да предоставя сериозни  бонуси на гимназистите  към традиционно високата подготовка по мат. Езикът, в частност немският, вече не е концентриран като изучаване  само в 8 клас, подобно на езикова нагоре има предмети на него, водени от чужд преподавател. Говореше се, че ще се прави опит и за сертифицирането на училището от страна  на Германия за ДСД подготовка. Не виждам да е станало за момента, но не бих се учудила ако стане в близко бъдеще. Та за момента, дори и да има опити за скапване на нещо работещо, не дават резултат.. А и няма как да е  каквато и да е трагедия оставането в английските паралелки, защото историята в годините (и тук във форума доказана) показва, че има не малко деца със стигащ бал за немските паралелки, които обаче избират английска по една или друга причина. И едва ли доводът е само оставане с приятелчета.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 08:59 от пенсионирана русалка

# 413
  • софия
Ezhko,благодаря!

# 414
Доколкото чета, СМГ май пак ще се преборят (ако не са го и направили вече) за още една паралелка в 5 клас като миналата година. Отделно гледам, че никой не пречи на директора да предоставя сериозни  бонуси на гимназистите  към традиционно високата подготовка по мат. Езикът, в частност немският, вече не е концентриран като изучаване  само в 8 клас, подобно на езикова нагоре има предмети на него, водени от чужд преподавател. Говореше се, че ще се прави опит и за сертифицирането на училището от страна  на Германия за ДСД подготовка. Не виждам да е станало за момента, но не бих се учудила ако стане в близко бъдеще. Та за момента, дори и да има опити за скапване на нещо работещо, не дават резултат.. А и няма как да е  каквато и да е трагедия оставането в английските паралелки, защото историята в годините (и тук във форума доказана) показва, че има не малко деца със стигащ бал за немските паралелки, които обаче избират английска по една или друга причина. И едва ли доводът е само оставане с приятелчета.
Мда. Директорът, слава богу, е много деен човек. Опитва се да прокара паралелки с информатика от 5 клас, и това е стъпка в правилна посока. Дано стане. От друга страна, хода с диверсифицирането на СМГ, като полу-езикова гимназия, по мое мнение, е много рискован. Може да се загуби идентичност, особено когато подбора е общ с другите гимназии.
Оцеляването на СМГ, като математическа гимназия, ще зависи от:
- възстановяване на откритостта и честността на състезанията по математика
- възстановяване на възможността за отделна селекция и след 7-ми клас

В това отношение ме радва случката в НПМГ. Мисля, че са се поучили от дадените им уроци. Дано да не е късно. Видя се, че даже един нахъсан сисадмин може да свие перките на тези от МОН. Светъл пример. Дано да бъде разбран и последван.

ПС Доводът е не за оставане с приятелчетата, а запазване на ядрото на класа, барабар с класната и след 7-ми клас. Става дума отново за идентичност, а това е много важна страна на въпроса...

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 09:22 от Ezhko

# 415
  • София
Отдавна, не от година-две, няма отделна селекция за СМГ след 7 клас. Не казвам, че смятам това за  правилно, но очевидно не е попречило баш изявените математици да са си там.. Следователно и не  е толкова решаващо за "оцеляването" на СМГ. Звучи такова изказване сякаш последното е пред  близък разпад и са нужни спешни мерки за  изправянето му на крака..Колкото до избора на английска паралелка, нали точно това съм написала с "едва ли"..

Иначе , да, адмирации за направеното от сисадмина на НПМГ. Този човек години наред показва как трябва да се правят нещата, при това не само с активната си позиция по проблема и със  страхотната поддръжка на сайта, а и с наистина информативни постове в темите за седмокласници.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 09:28 от пенсионирана русалка

# 416
  • София
Списък книги за четене преди осми (Sunglasses клас:

Николай Кун “Старогръцки легенди и митове”.
Митове за Прометей, Митове за Едип, Троянски митологичен цикъл
1. Омир „Илиада”. откъси от I, VI, XXII, XXIV песен. (Гледайте и филмите: “Одисея”, реж. Андрей Кончаловски, 1997 г.; “Троя”, реж. Волфганг Петерсен, 2004 г.)
2. Старогръцка лирика: Сафо Любов.
3. Софокъл „Антигона”.
4. Библия. Стар завет. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел.  Историята на Мойсей. Десетте Божи заповеди.
5. Библия. Нов завет. Произход на християнството. Основен сюжет.
 Евангелие от Матей и Евангелие от Йоан.
6. Старобългарска литература „Пространно житие на Константин - Кирил“. (Гледайте и филмите: “Борис I”, реж. Борислав Шаралиев, 1984 г.; “Константин Философ”, реж. Георги Стоянов, 1983 г.)
7. Константин Преславски „Азбучна молитва“.
8. Черноризец Храбър „За буквите“.
9. Литература на Ренесанса. Джовани Бокачо “Декамерон”.
10. Мигел де Сервантес “Дон Кихот”.
11. Уйлям Шекспир “Хамлет”.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 11:30 от krasengn

# 417
Малко офф-топик, една новина за хората, на които изкуствения интелект при преводите им се струваше смешен, не бяха чували за него, имаше проблем с диалектите и обобщено, тази работа нямаше как да стане. Та всъщност е само въпрос на няколко години да се достигне до напълно използваемо ниво. Хората работят активно в тази посока и е просто неизбежно. А тогава ползата, както и стимулите за учене на чужди езици рязко ще спаднат. И най-хубавото е, че всеки ще може да си говори свободно с всеки...

http://hicomm.bg/hi-tech/slushalka-s-izkustven-intelekt-prevezhd … i-za-sekundi.html

# 418
  • София
Смешен едва ли се е струвал на някого.. Но няма и да е причина за  толкова рязко спадане на интереса към езиците, колкото си мислите.  Wink

# 419
Отдавна, не от година-две, няма отделна селекция за СМГ след 7 клас.  Звучи такова изказване сякаш последното е пред  разпад и са нужни спешни мерки за  изправянето му на крака...
Щетите от липсата на селекция, както са разбрали в НПМГ, се усещат бавно, но са много трудно поправими...СМГ коригира досега със селекция в 5 клас и "патриотизъм", но това не адресира основния проблем. Кофти ефектите се усещат, но всичко става по-бавно. Приказката за как се сварила жабата в млякото...От друга страна ги погнаха със селски номера по състезания и олимпиади...явно много пречат.

Общи условия

Активация на акаунт