91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - тема 2

• 108 903
  • 773
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Не разбирам тона Ви, Magi-sveta,
звучи някак заядливо и иронично изказването Ви "какво ли разбирам аз  -учила съм само в немската в Пазарджик". Ако не е така и не сте вложили такава нотка, извинете ме.

Но вече близо 7-8 години имам наблюдения над деца в НЕГ, 73-то и 35-то, преки и косвени. Имам близък преподавател по немски, сама ще си отговорите на въпоса показател за какво е фактът, че програмата му е пълна с деца от 8 -12 клас от трите училища с немски. По разни причини ходят на уроци и това е факт. Дали е заради кофти учител, дали самият ученик е мързелив и немотивиран, но родителите го бутат , дали заради апетити към лайстунг, дали  заради  DSD, DAF, DSH или ÖSD , дали заради гонене на  наистина висока оценка на ДЗИ - все тая.. За медицина в Германия се иска примерно диплома 1,0, тоест нашенска от 5,93 нагоре. Ами дали го определяте като истерия или не, болшинството деца, избрали тази специалност, гарантирано ходят на уроци, за да могат да се подсигурят с допълнителна работа по формата, а оттам и с оценка, близка до максималната.  Ако всички оценки в дипломата са шестици, а ДЗИ знаем има сериозната тежест на  1/3 от дипломата, в безпокойството си деца и родители залитат по уроците.Никъде не съм казала, че одобрявам това, споделих наблюденията си.. И те  поне на мен ми показват сериозно разминаване с нещата по мое време, моето "някога"  е началото на 90-те години. И ако някога нещо е ставало по един начин, днес разни обстоятелства карата хората да подходят о друг. Няма никакво значение дали става дума за немската в София по онова време  или за тази в Пазарджик. И двете тогава са  били  с едно ниво, сега са със съвсем друго и то не в добрия смисъл, за жалост.. Не че училищата са лоши, напротив. Ако бяха, нямаше хората да драпат децата им да учат там. Но... Акцентът в немските училища сега е изместен към гонене на сертификати и нива - нещо , което някога го нямаше и което няма как сега да не рефлектира върху нивото на усвояване на езика. Заучават се типови  фрази за  отделните елементи от писмената част на изпита, повече от година се отделя за направа и редактиране на папки за устния, които също са подчинени като оформление на схема, не се учи вече немска литература.. Ми не е същото.. Съществува вече парадоксът да имаш на изпит ниво С1 на всичките 4 елемента, а в Германия да разбереш, че има още доста какво да доошлайфаш. Тези сертификатни изпити размиват разликата между деца с наистина задълбочени познания и богат речников запас и такива, поназубрили нещаат за  формата.  И грешката не е непременно в учителите. Те са длъжни да спазват заложената от немска страна схема на обучение, ако не искат да бъдат извадени от играта...

Последна редакция: ср, 20 сеп 2017, 18:38 от пенсионирана русалка

# 241
С уговорката, че учителката на дъщеря ми по немски в осми клас беше перфектна откъм преподаване на граматика, ще кажа, че при редовно посещаване на всички часове по всички предмети през годините не се налага ходене на уроци нито по немски (ДСД с С1), нито за ДЗИ (шестици и на двата изпита). Вече за кандидатстване нещата стоят иначе, но темата е дълга и няма връзка с училището, нито пък с детето. 
Това, което трябва да правят децата ви, е да посещават редовно всички часове и да си пишат домашните, колкото и дълги да им изглеждат, дори и ако по тяхно мнение няма смисъл или учителката не е добра (дори и ако наистина е така). 90 % от проблемите се дължат на лошата лична и обща дисциплина.
Пиша това, за да знаете, че не сте обречени на уроци. Но ако си създадете паралелно училище, просто не ви остава време за официалното и паралелното от "за всеки случай" става задължително. Виждала съм как деца попадат в тази спирала. Ако в осми клас имате време за частни уроци, значи не учите достатъчно в училище - получава се верижна закъсация и аз съм виждала деца, които в десети клас вече ходят на уроци по всичко, от което общото положение не се подобрява кой знае колко.
Това като препоръка - забравете за уроците в осми клас.

# 242
  • София
Тази уговорка , Химикал, е обаче  с огромно значение.. За  сравнение между това какво правеше К.З за Б клас  (мир на праха й) и това , което вече 2-3 поредни години се описва тук в темата  за ставащото  в  същата Б паралелка, но вече  при нейната  приемничка,  не може  да става и дума..Един родител да е, да кажеш, че греши...Втори, трети , пети от различни випуски - ми червената лампичка трябва да светне . Оттам  и изводът дали трябват или не уроци  в 8 клас не е общовалиден. Дисциплината  в клас като фактор, да, хич не е маловажна, но тя почва да куца малко по-нататък във времето при някои деца. Затова и написах по-нагоре, че е заблуда да се вярва, че щом децата са в НЕГ, непременно са амбициозни, дисциплинирани и мотивирани, а за всичко все учителите са виновни. Някои деца ги мързи да гледат и никой частен урок няма да ги спаси. Но поне в 8 клас още са събрани, ентусиазирани, ако не всичките, то поне болшинството.. И ако точно сега, въпреки мотивацията си и желанието да учат, имат пропуски не по своя вина, ако родителите им  не  са  завършили немска гимназия като мен, теб или Маги_света  и не могат да помагат, дай ти идея какво е решението... Две са общо взето, или организирано учителката бива натисната да си върши съвестно работата или спасението е по единично, тоест с уроци. Пак казвам, не съм фен на уроците ей така за презастраховане, но просто има случаи и случаи..Отделни  примери с  отлични ДЗИ  и ДСД на изхода на гимназията на дъщеря ти или на  моята, или на сина на Палето, или на ученичката  на Валето и т.н деца  не са релевантни, щом има на старта макар и  само един  друг  8 клас като този на А. К. някога и сегашния  на В. Г. Не разбирам защо трябва да си заравяме главата в пясъка и да отричаме наличието на проблем, щом в другите  6 класа нещата са наред и само един-единствен  е ощетен... Или няма значение, нали не е нашият.. Или ако все пак признаем, че  има проблем, все да го отдаваме на недисциплинираност на децата и на липса на мотивация, от които идва  изоставането на класа в цялост. Със сигурност има такива ученици, ама има и други. И твоето, и моето, и на Маги_света  сега не са имали този "късмет" да попаднат на незаинтересован учител  в 8 клас , та е много лесно да се обобщава, че уроците са излишна истерия. Но спирам дотук, мнението ми стана отдавна ясно, няма да се повтарям.  

ПП Винаги съм харесвала темата за НЕГ именно заради усещането, че тук, за разлика от тези за другите училища, някак по-спокойно се говори за негативите. Но напоследък си мисля, че съм сгрешила. Или само хубаво трябва да се казва, или нищо - точно като в  някои други теми. И ако има нещо негативно, вината по презумпция е на децата. Аз съм човек , който винаги най-напред търси проблема именно в тях и щом въпреки това качество виждам неща, които не следва да са такива, си мисля, че има нещо гнило и другаде..

Последна редакция: чт, 21 сеп 2017, 15:54 от пенсионирана русалка

# 243
Здравейте,
макар и от три изминали дена имаме някакво впечатление, което за сега не знам как да тълкувам - децата са взимали всеки ден между 40 - 50 думи, дъщеря ми казва, че госпожата обяснява добре и че дори друг клас, с който са е в една смяна са взели по-малко думи, пишат по около 2 листа голям формат на ден ?!? Направо не знам, в края на другата седмица пак ще пиша отзиви... Много, ама наистина много се надявам да има някаква промяна в подхода на тази госпожа и нашия клас да се доближи до нивото на другите класове .....Hands Pray
За съжаление освен количествена информация, няма как да разбера дали е и качествена Simple Smile но поне се надявам Simple Smile

# 244
  • София
Дано нещата се случат по възможно най-добрия начин, а именно учителката, за която се каза назад, че като филолог е добра, да е и  просто малко по-мотивирана от предходни години да предаде знанията си на децата.  Какво по-добро стечение от това? Simple Smile Пожелавам на всички осмокласници успешно овладяване на езика! Когато няма трудности и  нещата са разбрани, децата  си  харесват немския.

# 245
Русалке, аз затова казах "с уговорката" Simple Smile Защото и при тази златна учителка имаше деца, които не си пишеха домашните. А в следващите класове имаше доста небрежни учители, представям си ако те бяха първите, както са и били в някои класове... Вероятно има и неспасяеми положения, но все пак препоръчвам на родителите да наблюдават какво става първия месец и да прибягнат до уроци само ако детето изпълнява всичко и въпреки това не върви.

# 246
  • София
Честит празник!
Бих искала да успокоя мамите, които се притесняват за това или онова..., децата са вече големи и чудесно се ориентират, ще се справят със всякакви ситуации, от нас се иска само да ги подкрепяме и насърчаваме. Съкровището на училището са именно нашите деца. Успех на всички!

Продаваме учебници за 10 клас DSD, моля пишете на лични!

# 247
  • София
У нас въпросният комплект  Прима В2 - учебник , тетрадка и диск е чисто нов. Бях написала 30 лева преди време , защото смятах , че дисковете са два и единият е загубен. Дискът обаче си е само един и е наличен. Комплектът като корична цена след интернет справка е 19,90+12 +5= 36,90 лева. Недокоснат го продаваме за 20. Предполагам, че към този момент обаче всички са си закупили вече организирано от училище и няма да има заинтересовани. Simple Smile

# 248
  • във фурната
Здравейте,мами,които знаете немски!Искам да питам има ли някакъв начин за по-лесно научаване на съществителните с родовете им? Досега е учил английски и сега му е много трудно с тези родове,които в голяма част не съвпадат с българския.

# 249
  • София
И да, и не. Simple Smile

Има някои думи, които просто се учат наизуст като род и множествено число. Но има и други, за които има хитринки. Няма да изброявам всички, но ето някои от тях:
Ако нещо завършва на chen - das, тоест среден род. Например: das Mädchen
Ако нещо завършва на ung - die, тоест женски род. Например: die Leitung
Ако нещо завършва на tion - die, тоест женски род. Например: die Kombination
Ако нещо завършва на in - die, тоест женски род. Например: die Studentin
Ако нещо завършва на nis - das, тоест среден род. Например: das Erlebnis
Ако нещо завършва на ie или ei - die, тоест женски род. Например: die Ökologie, die Bücherei

Има и още Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 сеп 2017, 16:51 от пенсионирана русалка

# 250
  • във фурната
Русалка Hugблагодаря!

# 251
  • столицата
И аз благодаря. bouquet И ще  4акаме и ОЩЕТО  Wink Grinning

# 252
  • София
Eй, Галимар,  всичко това със сигурност им е казано от учителите. Simple Smile И все пак ето го и ОЩЕ-то. Ако някой мерне нещо пропуснатo в двата ми поста, да допълва:

Съществителни , завършващи на heit, keit, schaft са от женски род, тоест die.
Такива, които завършват на tät, enz, ik, sis, ur, са пак женски род, тоест die.

Примери:
die Besonderheit, die Einsamkeit, die Nachbarschaft, die Kriminalität, die Tendenz, die Statistik,  die Korrektur, die Basis

Окончаващите на ling, ig, ich са пък от мъжки род, тоест  der.
Също и тези на ismus, ant, ast, ent, ist са  мъжки род, тоест der.

Примери:
der Tourismus, der Honig,  der Praktikant, der Gymnasiast, der Patient, der Artist

Oт среден (das) са  завършващите  на lein, tel, tum.
Тези на um, ma, ment  са също среден род.

Примери:
das Datum, das Drama, das Medikament, das Christentum  Simple Smile

ПП С познаването на тези правила, с натрупването на все  повече словесен багаж и с направата на аналогии децата във времето ще си изградят сами усет към родовете  и няма да е нужно вече да наизустяват толкова, колкото в началото.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2017, 22:15 от пенсионирана русалка

# 253
  • София
Здравейте,
Някой има ли вече информация за стипендиите - размер, срокове за подаване на молбата?

# 254
Здравейте,
Някой има ли вече информация за стипендиите - размер, срокове за подаване на молбата?

Само, за сумата .

Общи условия

Активация на акаунт