Американски колеж - девета тема

• 85 527
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте, включвам се и аз с кандидат-колежанка!:smile:
Eleksir, били сме в една група при обиколката - с двете момиченца от СС. Дъщеря ми е в същото училище и ги познава. За съжаление, трябваше да си тръгнем по-рано от информационната среща - точно преди речта на зам. директорката /най-важната част/ и мисля да се върнем отново, само за срещата.
За подготовката, за сега сме се спряли на по-нестандартен вариант - не посещава някоя от школите, които готвят за АК, а вместо това, веднъж седмчно ходи по час и половина при една учителка по математика, която, по принцип, не готви за АК, но заедно решават логически задачи, задачи от европейско кенгуру. Малко съм предубедена към школите, а същевременно смятам, че едно дете, което не е от математическо училище, никога не е ходило на математическо състезание и никога не е посещавало какъвто и да е курс по занимателна, състезателна и т.н. математика, трудно ще се справи без каквато и да е допълнителна подготовка. Имам пример с най-добрата приятелка на голямата ми дъщеря - дете, което никога в живота си не е ходило на какъвто и да е частен урок - на НВО изкара 100т. по МАТ и 98т. по БЕЛ, но на изпита в АК беше 20 и някоя си резерва. Просто форматът и типа на задачите са различни и не ми се рискува да я оставя съвсем без подготовка. Проблемът с подготовката извън школите е намирането на подходящи материали, по които да се занимава. По съвети от този форум /за което благодаря:hugs:/, взех математическите читанки, едни тестове на Менса и разпечатахме Европейските кенкура. Ще съм благодарна ако препоръчате и други подходящи помагала и материали.

# 361
  • София
Задачи от следните състезания са също подходящи:
- Австралийско кенгуру
- Иван Салабашев
- Черноризец Храбър
Нека да отиде и на 2-3 пробни изпита, защото е важно да се научи да си разпределя времето и да не се паникьосва - което не може да реши, подминава и отива на следващото. Същото се отнася и за задачи, които има идея как да реши, но решаването им ще й отнеме много време.

# 362
+1

Подготовката е ОК, но ако не е опитвала атмосферата на състезания може да си глътне езика. Затова най-додобре да тръгне по състезания да види какво е.

# 363
  • София
Мерси за отговорите!:hugs:

На пробни изпити ще ходи. Вчера се обадих на Лого 3 и казаха, че пробните изпити започват след Нова година. Ще се обадя и на Магнет. Има ли други места, на които се провеждат пробни изпити?

Разбрали сме се, че ще ходи и по състезания тази година. Тя е добра по математика, но досега не е ходила на състезания, поради липса на желание и аз не съм я натискала. Щеше да е добре да почне от миналата година, но желанието за АК се появи март-април.

# 364
Математиката си е математика, но в теста има и логически задачи (може би проба с тестове за интелигентност) и четене с разбиране (идея си нямам откъде да се намерят подходящи примери).
Освен това има и есе - най-важното в него е да се определи правилно темата и след това да се изложи подходяща теза с достатъчно обосновка. Всичко това кратко, точно и за определеното време. Струва си да се потренира с предишните теми. Нещо от сорта 5 мин за определяне на темата, тезата и кратък план на обосновката, после останалото време за писане на есето.

# 365
  • София
Именно това казах - тя ходи на уроци точно заради логическите задачи, а отделно съм й взела тестове на Менса. Ходи и веднъж седмично на индивидуален учител за писане на есе. За есето мога да помагам и аз, но ми е трудно да определя какво е неободимото ниво на писане за тази възраст и затова предпочитам да й ги проверява и рецензира учител. Четенето с разбиране става с повече четене,  за което не мисля, че й е нужен учител. Има сборници с тестове за четене с разбиране и съм й взела един такъв /въпреки че още не сме ги почнали:blush:/

# 366
За есето ще гледат съдържанието, не формата. И дали се вмества във времето.
Успех!

# 367

Моля, препоръчайте един такъв сборник!

# 368
# 369
При добра математико-логическа част есето е последна грижа. При ниското тегло на оценката от есето да му се отделя толкова внимание, колкото на математико-логическата част е тактическа грешка. Ако детето пише грамотно и без правописни грешки, и ако горе долу налучка формата, все ще вземе точки. Но и нула да има на есето, с добра оценка на другата част няма проблем с влизането. Все пак за да се влезе трябват някъде към 50%, че и по-малко. Пък и по мое впечатление който е добър на другото се справя доста прилично и с есето, все пак става дума за логика и няколко правила, не за ракетни технологии. Нищо, че според Ежко математиците не могат да си напишат името  Mr. Green
Та като чета как работите, мисля че няма да имате проблем с влизането, стига да сте ОК с тактиката на изпита и с психиката. А за тактиките е писано много.

# 370
Съжалявам, но не съм съгласен.
Първо: имало е години, когато теста е бил "по-лесен" и тогава есето си  е оказвало достатъчно голямо влияние върху класирането.
Второ: есето формира една пета от оценката и поради това е наравно с четенето с разбиране и логическите задачи по тежест. Няма никаква логика да му се отделя по-малко внимание. А и кой гарантира, че теста ще е толкова добър, че ще обезмисли точките от есето?
Трето: Най-много точки се губят от неправилно разбрана тема и несвързано изложение. Съответно при правилно разбрана тема и смислено построено изложение се печелят много повече точки от тези за правопис.
Четвърто: Математическите и логически познания не гарантират успех, нито помагат особено за есето (факт, че повечето СМГ-ейци традиционно се дънят на него,  изключенията са имали подготовка по въпроса извън училище).

# 371
ОК, ти все най-много знаеш, няма да споря. Жалко, че вече не слагат табло с резултатите, защото ако още я имаше практиката хората щяха да могат да се ориентират и да си направят изводи.
Това за повечето СМГ-ейци дето се дънели на есето не знам как го измисли, аз нямам такива впечатления, но няма да споря, на теб това си ти е мантра Twisted Evil

Впрочем изпадаш и в логическо противоречие - при неоспоримия факт, че СМГ-ейци влизат като на парад в АК, и при условие, че според теб се дънят на есето, излиза, че есето няма значение (моята теза). От друга страна, ако есето има голяма тежест (твоята теза), а СМГ-ейци си влизат като на парад, значи не се дънят масово Joy

# 372
  • София
Черна станция, преди беше така - есето нямаше особено значение, ако се справиш с математиката и логиката. Но в последните години (от 3 поне насам) математиката вече е по-лесна, по-близка до матурите, логиката е по-малко и съответно есето започва да има повече тежест.

# 373
Черна станция, преди беше така - есето нямаше особено значение, ако се справиш с математиката и логиката. Но в последните години (от 3 поне насам) математиката вече е по-лесна, по-близка до матурите, логиката е по-малко и съответно есето започва да има повече тежест.

Определено не е така, поне точно преди 3 години Simple Smile
Математиката и логиката бяха напълно достатъчни за да неглижираш без никакви притеснения есето.
Фактите са - 3.5 точки на есе - 11 място в общото класиране. Да, трудно в топ 10, но без никакви грижи за прием с нулево есе и приличен тест, което е в разрез с мнението ти за улеснен тест с изравнени резултати.

# 374
Именно. И някои мами с приети деца с последния прием тази година коментираха подобни неща - и със слабо есе децата им бяха влезли.

Общи условия

Активация на акаунт