Американски колеж - девета тема

• 85 571
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Код,

Прав си, но донякъде. Можеше да се влезе и само с "приличен" тест последната година. Малкият син беше така. (Всъщност ниските проценти на теста подвеждат какво е "приличен" резултат - 41 точки имат по-малко от 30 момчета и горе-долу толкова момичета, а на останалите им трябва И есето.)
Има кандидати обаче, влезли с брилянтно есе, а не с математика например. Като големия син.
Това значи ли по аналогия, че не следва да се обръща внимание на математиката? Да не подвеждаме новите кандидати. Още повече, че в долната половина от класацията обикновено именно есето е решаващия фактор.

Всички раздели са важни и не се знае догодина на кой ще акцентират повече (ако акцентират въобще на някой).
Продължавам да твърдя, че усилена и извънредна подготовка за изпита в АК по-скоро не е нужна.
Да се свикне с формата на теста и да се разберат изискванията за есето (доста различни от това, което се учи в българските училища). Добър сън и здрава психика (повечко спорт). Ако това не е достатъчно - по-добре в друго училище.

# 376
Увърташ го по килифаревски Mr. Green Колко точки носи едно "брилянтно есе"? Тези точки стигат ли при пълна издънка на останалите раздели? Май не, нали? Докато при силно представяне на останалата част и с пълна издънка на есе се влиза.

Иначе е ясно, че ако някое дете се представи средна хубост на математиките, ще му е нужно и есето за да се класира. Но не за това е спорът тук.

# 377
Това значи ли по аналогия, че не следва да се обръща внимание на математиката?
Не виждам аналогия. Брилянтното есе е крайно недостатъчно за прием в АК.
Така че, не може да не се обръща внимание на теста и да се разчита на него. Есето е допълнителен бонус - може с него, може и без.
Тестът е основата.

# 378
Тестът се състои от няколко части, вкл. четене с разбиране и логика (и не е само математика). По аналогия може да се твърди,  че тъй като може да се влезе с "прилично" есе, четене с разбиране и логика, то не е нужно да се учи за раздел математика.
Иначе казано, теоретически може без който и да е раздел (вкл. есето). Можем да кажем, че раздел математика от теста е допълнителен бонус - може с него, може и без. Можем да кажем така и за останалите раздели. Теоретически.
На практика всички раздели са еднакво важни (вкл. есето). Особено за места от 30-то надолу в класацията.

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 16:54 от Ezhko

# 379
За това е форума.
Всеки да изказва мнение, да си дава доводите и фактите и интересуващите се да подбират важната за тях информация...
Това не означава, че съм съгласен с доводите ти, които за мен са неподплатени с логика или практика.

# 380
  • София
kod, не става дума за топ математиците. Те ще успеят да се класират и без есе. Става дума за децата, които са общо взето добри по математика. Вече трябва да положат и усилия за есе. Иначе рискуват да ги издуха някой не толкова добър математик като тях с прилично есе.

# 381
kod, не става дума за топ математиците. Те ще успеят да се класират и без есе. Става дума за децата, които са общо взето добри по математика. Вече трябва да положат и усилия за есе. Иначе рискуват да ги издуха някой не толкова добър математик като тях с прилично есе.

Точно така!

Плюс това, колко пък топ математици ще кандидатстват, че да не разчитат и на есето?

# 382
  • София
Не знам какво имате предвид под топ математици, но миналата година повече от половината деца в класа на сина ми (СМГ) се явиха и нямаше неприето дете. Далеч не всички бяха сред топ математиците  и за повечето от тях резултатите от есето не бяха определящи.

# 383
  • софия
Понеже резултатите от изпита се посочват като тест + есе (80+20), мненията, които се изказват тук се завъртат в посока значимостта на математиката и-или есето.А това е неправилно. В крайна сметка не знаем какви са резултатите на децата от отделните секции, сформиращи 80-те %. Твърде вероятно е да се разместят мненията, ако стане ясно, че логиката и четенето с разбиране са по-силни от едната част математика примерно. Есето е изнесено с отделна оценка, поради простата причина, че не касае отговори посочвани на принципа на тест. Но да се подценява тежестта му, само защото не знаем какъв е резултата на останалите 4 части по отделно е абсурдно. В крайна сметка частите са 5, всяки със своите 20 % тежест. Би могло есето да се вкара в 80-те % оценка и да се изнесе частта "логика" ...Тогава?!

извода:5 части = една оценка

Всякакви останали тълкувания са заблуждаващи според мен.

# 384
  • София
Моето мнение е, че децата трябва да бъдат насърчавани да общуват с интересни личности и да развиват своите умения. Единственото, което ме спря да запиша сина ми на курс за есе, беше недостигът на време. Мисля, че щеше да му бъде много интересно и полезно в личен план, без оглед на кандидатстването му в колежа.

# 385
Хубавото писане става с много четене. За което недостигът на време е проблем.
За щастие, дъщеря ми през първите 4-5 години училище имаше много време и четеше много. Есетата й винаги са били над 13%. Е, не е чак 19-20, но е достатъчно.

# 386
  • София
Освен много четене, нужно е и да се пише. Добре е и да има кой да редактира и дава насоки.

# 387
Понеже резултатите от изпита се посочват като тест + есе (80+20), мненията, които се изказват тук се завъртат в посока значимостта на математиката и-или есето.А това е неправилно. В крайна сметка не знаем какви са резултатите на децата от отделните секции, сформиращи 80-те %. Твърде вероятно е да се разместят мненията, ако стане ясно, че логиката и четенето с разбиране са по-силни от едната част математика примерно. Есето е изнесено с отделна оценка, поради простата причина, че не касае отговори посочвани на принципа на тест. Но да се подценява тежестта му, само защото не знаем какъв е резултата на останалите 4 части по отделно е абсурдно. В крайна сметка частите са 5, всяки със своите 20 % тежест. Би могло есето да се вкара в 80-те % оценка и да се изнесе частта "логика" ...Тогава?!

извода:5 части = една оценка

Всякакви останали тълкувания са заблуждаващи според мен.

И логиката, и четенето с разбиране са неотменна част от математическата подготовка. Точно затова разглеждаме четирите части извън есето като едно общо цяло, на което аз му викам логико-математически изпит. И практиката е доказала, че който е добър в математиката (особено състезателите) се справя с лекота и с четирите части без никаква специална за АК подготовка.

# 388
  • София
Както се оказва, есето никак не е проста работа. А едни 8-10% добавка към общия резултат са си от значение. Да не говорим за над 10-15. Ако пък детето се стреми към една от трите пълни стипендии, тогава пак трябва да пише есе. Есето може да е стълбичка, а може и препъникамък, въпрос на ситуация.

# 389
...И логиката, и четенето с разбиране са неотменна част от математическата подготовка. Точно затова разглеждаме четирите части извън есето като едно общо цяло, на което аз му викам логико-математически изпит. ...
Хм, ти му викаш, ама някак четене с разбиране не е част от математически изпити... (брей, що не го ли сложиха и на НВО в математиката, че на моя малкия да му се изравнят резултатите Мат и БЕЛ!).
Аз само с пример: Когато кандидатстваше големи, резултатите в АК на приетите деца бяха аналогични като тазгодишните с кандидатстващ малкия... Резултата им от теста беше равностоен (с разлика 1т в полза на малкия), резултата от есето е +7 в обратна посока. Баткото приет, не в резервите, малкия 20тина деца след поканените резерви. Коментирам с точки, защото бала на последна поканена резерва тогава беше с по-малко от точка разлика с тазгодишно последен приет. В моя пример - баткото чете във всяко свободно време, рови си за информация, любопитен е... малкия мързелчо обича информацията смляна и филтрирана, да не се мори много... Различен темперамент и подход към света! Видя се не само в конкретния изпит, виждам си го ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт